Politiek & Maatschappij

Mapuche leider in hongerstaking bereikt overeenkomst met Chileense regering

20 augustus 2020

Een Chileense inheemse leider, die meer dan 100 dagen in hongerstaking heeft doorgebracht vanwege zijn detentie tijdens de coronavirus-pandemie, heeft na onderhandelingen met de regering ingestemd met het beëindigen ervan, zei de Minister van Justitie dinsdag.

Celestino Córdova, een lid van het Mapuche-volk dat al decennialang strijdt tegen grootgrondbezitters en de houtpulpindustrie, werd in 2014 veroordeeld tot 18 jaar gevangenisstraf wegens zijn betrokkenheid bij een dodelijke aanslag op een ouder landbezitterspaar waarbij brand gesticht werd.

Zijn hongerstaking leidde tot protesten en trok de aandacht van internationale mensenrechtenorganisaties, waaronder de Verenigde Naties.

Minister van Justitie Hernán Larraín zei dat hij met Córdova had gesproken, die had ingestemd zijn staking te beëindigen in ruil voor garanties waaronder de mogelijkheid 30 uur naar huis terug te keren om een ​​totemzegeningsceremonie te houden die belangrijk is voor de Mapuche-mensen die hij vertegenwoordigt.

De regering onderhandelde ook over een verbetering van de omstandigheden voor andere gevangen Mapuche-mensen in de Chileense regio Araucanía, een landelijke beboste zone 645 km ten zuiden van de hoofdstad.

“Deze oplossing laat zien dat dialoog in de moeilijkste situaties de beste manier is, vooral in een gebied als Araucanía, waar zoveel complexiteit en historisch conflict heerst”, vertelde Larraín op een persconferentie in Santiago.

De zaak Córdova, evenals de bijbehorende staking van meer dan 20 andere Mapuche-gevangenen, heeft opnieuw voor hoofdpijn gezorgd voor de centrumrechtse regering van de omstreden president Sebastián Piñera.

Vanaf afgelopen oktober waren er enkele maanden van wijdverbreide sociale protesten over ongelijkheid, en meer recentelijk werd de regering bekritiseerd door oppositiegroepen vanwege een fragmentarische reactie op de economische tegenspoed die door de pandemie werd veroorzaakt.

De Mapuche staan ​​bekend om hun felle verzet tegen de Spaanse verovering van Chili en hun strijd om wat zij beschouwen als hun voorouderlijk land.

De hongerstaking van Córdova veroorzaakte ook een discussie tussen juridische experts over de vraag of het ziekenhuis dat hem behandelde hem ethisch zou kunnen dwingen hem te voeden, nadat een gerechtelijk bevel kwam die artsen opdroeg hem tegen zijn wil te voeden.

Bron: MercoPress

Gerelateerde berichten

Een nieuwe Guatemalteekse lente

Een nieuwe Guatemalteekse lente

80 jaar nadat in Guatemala de periode aanbrak die de “tienjarige lente” wordt genoemd, een periode ingeluid met het aantreden van de eerste democratisch gekozen president, de hervormer Juan José Arévalo, was daar in 2023 plotseling zijn zoon: Bernardo Arévalo. De zoon had onmiskenbaar het idealisme en gevoel voor sociale rechtvaardigheid van zijn vader geërfd maar hij liep al tegen de zestig toen hij politiek actief werd. Mogelijk wist hij te goed wat de huiveringwekkende gevolgen konden zijn.
Tot verassing van velen en tot frustratie van de zittende macht, die alles uit de kast haalde om hem tegen te houden – maar het was te laat – won Bernardo Arévalo de presidentsverkiezingen en werd hij begin 2024 geïnaugureerd. Voor veel Guatemalteken gloort er hoop, hoop op een nieuwe democratische lente.

Lees meer
Uitzending Spoorloos 1 november over geroofde Argentijnse baby’s

Uitzending Spoorloos 1 november over geroofde Argentijnse baby’s

De uitzending was woensdagavond 1 november, maar kan op Uitzending gemist worden teruggekeken. In de laatste uitzending van dit seizoen vertelt de in Nederland woonachtige Ana haar verhaal. Tien jaar geleden werd middels DNA-onderzoek vastgesteld dat zij tot de zogenaamde roofbaby’s behoort. Haar beide ouders zijn tijdens de Videla-dictatuur vermoord. Haar moeder was vijf maanden zwanger toen zij werd gearresteerd. Op één klein berichtje kort na haar arrestatie werd nooit meer iets van haar vernomen. Haar dochter Ana is geadopteerd, iets dat zij pas op 36-jarige leeftijd te horen kreeg.

Lees meer
agsdix-null

Politiek & Maatschappij

agsdix-null

Kunst & Cultuur

agsdix-null

Vrije tijd & Toerisme

agsdix-null

Economie & Ondernemen

agsdix-null

Milieu en Natuur

agsdix-null

Onderzoek & Wetenschap

Blijf op de hoogte

Adverteren op onze website?

Dat kan! Tegen een scherp tarief plaatsen wij uw advertentie.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf u in en ontvang onze digitale nieuwsbrief met een overzicht van onze nieuwe artikelen.

Volg ons op social media

Wees als eerste op de hoogte van nieuwe artikelen en deel artikelen met uw netwerk.

Share This