Politiek & Maatschappij

Mapuche leider in hongerstaking bereikt overeenkomst met Chileense regering

20 augustus 2020

Een Chileense inheemse leider, die meer dan 100 dagen in hongerstaking heeft doorgebracht vanwege zijn detentie tijdens de coronavirus-pandemie, heeft na onderhandelingen met de regering ingestemd met het beëindigen ervan, zei de Minister van Justitie dinsdag.

Celestino Córdova, een lid van het Mapuche-volk dat al decennialang strijdt tegen grootgrondbezitters en de houtpulpindustrie, werd in 2014 veroordeeld tot 18 jaar gevangenisstraf wegens zijn betrokkenheid bij een dodelijke aanslag op een ouder landbezitterspaar waarbij brand gesticht werd.

Zijn hongerstaking leidde tot protesten en trok de aandacht van internationale mensenrechtenorganisaties, waaronder de Verenigde Naties.

Minister van Justitie Hernán Larraín zei dat hij met Córdova had gesproken, die had ingestemd zijn staking te beëindigen in ruil voor garanties waaronder de mogelijkheid 30 uur naar huis terug te keren om een ​​totemzegeningsceremonie te houden die belangrijk is voor de Mapuche-mensen die hij vertegenwoordigt.

De regering onderhandelde ook over een verbetering van de omstandigheden voor andere gevangen Mapuche-mensen in de Chileense regio Araucanía, een landelijke beboste zone 645 km ten zuiden van de hoofdstad.

“Deze oplossing laat zien dat dialoog in de moeilijkste situaties de beste manier is, vooral in een gebied als Araucanía, waar zoveel complexiteit en historisch conflict heerst”, vertelde Larraín op een persconferentie in Santiago.

De zaak Córdova, evenals de bijbehorende staking van meer dan 20 andere Mapuche-gevangenen, heeft opnieuw voor hoofdpijn gezorgd voor de centrumrechtse regering van de omstreden president Sebastián Piñera.

Vanaf afgelopen oktober waren er enkele maanden van wijdverbreide sociale protesten over ongelijkheid, en meer recentelijk werd de regering bekritiseerd door oppositiegroepen vanwege een fragmentarische reactie op de economische tegenspoed die door de pandemie werd veroorzaakt.

De Mapuche staan ​​bekend om hun felle verzet tegen de Spaanse verovering van Chili en hun strijd om wat zij beschouwen als hun voorouderlijk land.

De hongerstaking van Córdova veroorzaakte ook een discussie tussen juridische experts over de vraag of het ziekenhuis dat hem behandelde hem ethisch zou kunnen dwingen hem te voeden, nadat een gerechtelijk bevel kwam die artsen opdroeg hem tegen zijn wil te voeden.

Bron: MercoPress

Gerelateerde berichten

Geweld in Haïti groeit terwijl overheid toekijkt

Geweld in Haïti groeit terwijl overheid toekijkt

Het geweld blijft toenemen in Haïti. En terwijl het geweld zich tot voor kort concentreerde in en rond de hoofdstad Port-au-Prince, breidt het zich nu uit naar omliggende regio’s, zoals de Artibonite, een landbouwgebied ten noorden van Port-au-Prince. De facto premier Ariel Henry dringt aan op ingrijpen door de Verenigde Naties. Veel Haïtianen zien in de passieve houding van de regering tegenover het geweld boze opzet. Henry heeft er baat bij, wanneer de situatie onhoudbaar wordt. De bevolking is het slachtoffer.

Lees meer
agsdix-null

Politiek & Maatschappij

agsdix-null

Kunst & Cultuur

agsdix-null

Vrije tijd & Toerisme

agsdix-null

Economie & Ondernemen

agsdix-null

Milieu en Natuur

agsdix-null

Onderzoek & Wetenschap

Blijf op de hoogte

Adverteren op onze website?

Dat kan! Tegen een scherp tarief plaatsen wij uw advertentie.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf u in en ontvang onze digitale nieuwsbrief met een overzicht van onze nieuwe artikelen.

Volg ons op social media

Wees als eerste op de hoogte van nieuwe artikelen en deel artikelen met uw netwerk.

Share This