Politiek & Maatschappij

Maduro roept de rechterlijke macht op om op te treden tegen de “ongrondwettige”, door de oppositie gecontroleerde Nationale Vergadering

29 december 2020

Redactie

De Venezolaanse president Nicolás Maduro zei maandag dat een zet van de door de oppositie gecontroleerde Nationale Vergadering om de termijn tot volgend jaar te verlengen “ongrondwettelijk” was, en riep het rechtssysteem van het land op “zijn werk te doen”.

De Nationale Vergadering, onder voorzitterschap van oppositieleider Juan Guaidó, heeft de parlementsverkiezingen die op 6 december plaatsvonden en waarin bondgenoten van Maduro’s heersende socialisten een meerderheid behaalden, als “onwettig” verklaard. Afgelopen weekend stemde de Nationale Vergadering voor verlenging van haar mandaat.

De belangrijkste oppositiepartijen van Venezuela hadden de stemming geboycot omdat ze niet vrij en eerlijk zouden zijn. Maduro, die Guaidó een door de VS gesteunde marionet noemt die hem via een staatsgreep wil verdrijven, heeft gezegd dat de verkiezingsvoorwaarden net zo transparant waren als toen de oppositie in 2015 een meerderheid in het parlement won.

“In het licht van ongrondwettelijke claims om zelf termijnverlengingen uit te roepen die niet gerechtvaardigd zijn, vertrouwen we erop dat het rechtssysteem zijn werk met ijzeren vuist zal doen”, zei Maduro in een optreden op de staatstelevisie met leden van het leger.

De stap van het parlement om zijn termijn te verlengen komt nadat tientallen parlementariërs die strafrechtelijk worden onderzocht wegens vermeende misdaden zoals verraad, het land zijn ontvlucht. Anderen hebben hun onwil geuit om aan te blijven vanwege wat zij omschrijven als vervolging van de regering.

Guaidó bestempelt Maduro als een corrupte dictator die verantwoordelijk is voor de economische ineenstorting van de ooit welvarende OPEC-natie. Guaidó wordt door tientallen westerse democratieën erkend als president vanwege zijn positie als voorzitter van de Nationale Vergadering. Deze landen hebben de legitimiteit van de herverkiezing van Maduro in 2018 als de rechtmatige leider van Venezuela in twijfel getrokken.

Mercopress

Gerelateerde berichten

Veel Argentijnen hebben hoop gevestigd op Milei

Veel Argentijnen hebben hoop gevestigd op Milei

Over de in december aangetreden nieuwe Argentijnse president Javier Milei wordt heel verschillend gedacht. In La Chispa is vooral gewezen op mogelijke negatieve gevolgen van zijn aangekondigde beleid. In onderstaand artikel betoogt de Nederlander Jan Stroeken, docent macro-economie aan de Universidad de Concepción del Uruguay in Santa Fe in Argentinië, dat van Milei’s beleid wel positieve effecten te verwachten zijn.

Lees meer
Uitzending Spoorloos 1 november over geroofde Argentijnse baby’s

Uitzending Spoorloos 1 november over geroofde Argentijnse baby’s

De uitzending was woensdagavond 1 november, maar kan op Uitzending gemist worden teruggekeken. In de laatste uitzending van dit seizoen vertelt de in Nederland woonachtige Ana haar verhaal. Tien jaar geleden werd middels DNA-onderzoek vastgesteld dat zij tot de zogenaamde roofbaby’s behoort. Haar beide ouders zijn tijdens de Videla-dictatuur vermoord. Haar moeder was vijf maanden zwanger toen zij werd gearresteerd. Op één klein berichtje kort na haar arrestatie werd nooit meer iets van haar vernomen. Haar dochter Ana is geadopteerd, iets dat zij pas op 36-jarige leeftijd te horen kreeg.

Lees meer
agsdix-null

Politiek & Maatschappij

agsdix-null

Kunst & Cultuur

agsdix-null

Vrije tijd & Toerisme

agsdix-null

Economie & Ondernemen

agsdix-null

Milieu en Natuur

agsdix-null

Onderzoek & Wetenschap

Blijf op de hoogte

Adverteren op onze website?

Dat kan! Tegen een scherp tarief plaatsen wij uw advertentie.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf u in en ontvang onze digitale nieuwsbrief met een overzicht van onze nieuwe artikelen.

Volg ons op social media

Wees als eerste op de hoogte van nieuwe artikelen en deel artikelen met uw netwerk.

Share This