De Venezolaanse president Nicolás Maduro zei maandag dat een zet van de door de oppositie gecontroleerde Nationale Vergadering om de termijn tot volgend jaar te verlengen “ongrondwettelijk” was, en riep het rechtssysteem van het land op “zijn werk te doen”.
De Nationale Vergadering, onder voorzitterschap van oppositieleider Juan Guaidó, heeft de parlementsverkiezingen die op 6 december plaatsvonden en waarin bondgenoten van Maduro’s heersende socialisten een meerderheid behaalden, als “onwettig” verklaard. Afgelopen weekend stemde de Nationale Vergadering voor verlenging van haar mandaat.
De belangrijkste oppositiepartijen van Venezuela hadden de stemming geboycot omdat ze niet vrij en eerlijk zouden zijn. Maduro, die Guaidó een door de VS gesteunde marionet noemt die hem via een staatsgreep wil verdrijven, heeft gezegd dat de verkiezingsvoorwaarden net zo transparant waren als toen de oppositie in 2015 een meerderheid in het parlement won.
“In het licht van ongrondwettelijke claims om zelf termijnverlengingen uit te roepen die niet gerechtvaardigd zijn, vertrouwen we erop dat het rechtssysteem zijn werk met ijzeren vuist zal doen”, zei Maduro in een optreden op de staatstelevisie met leden van het leger.
De stap van het parlement om zijn termijn te verlengen komt nadat tientallen parlementariërs die strafrechtelijk worden onderzocht wegens vermeende misdaden zoals verraad, het land zijn ontvlucht. Anderen hebben hun onwil geuit om aan te blijven vanwege wat zij omschrijven als vervolging van de regering.
Guaidó bestempelt Maduro als een corrupte dictator die verantwoordelijk is voor de economische ineenstorting van de ooit welvarende OPEC-natie. Guaidó wordt door tientallen westerse democratieën erkend als president vanwege zijn positie als voorzitter van de Nationale Vergadering. Deze landen hebben de legitimiteit van de herverkiezing van Maduro in 2018 als de rechtmatige leider van Venezuela in twijfel getrokken.