Politiek & Maatschappij

Maatschappelijke organisaties in het hele land kondigen aan mee te doen aan demonstratie

28 juli 2020

Redactie

Maatschappelijke organisaties in het hele land kondigen aan mee te doen aan demonstratie

Maatschappelijke organisaties van arbeiders,  inheemse volkeren, boeren en diverse buurt- en jeugdvakbondsorganisaties kondigen hun aanwezigheid aan op de mars die de Boliviaanse Arbeiderscentrale (COB) voor vandaag,  dinsdag 28 juli, heeft aangekondigd. Het gaat om een protest tegen het uitstel van de verkiezingen en voor het vasthouden van de datum van 6 september.

Na de beslissing van het Hoogste Kiestribunaal (TSE) om de algemene verkiezingen van 6 september tot 18 oktober uit te stellen, riep de COB op tot een grote mars tegen dit uitstel en eiste het de naleving van de wettelijk vastgestelde datum. Het Eenheidspact, dat inheemse organisaties en boerenarbeiders op nationaal niveau samenbrengt, sloot zich snel aan bij de oproep.

Luís Arce , de presidentskandidaat van de MAS, de partij van de voormalige president Evo Morales, noemt het besluit van de TSE om de verkiezingsdatum te wijzigen illegaal en ongrondwettelijk. De interim-regering wijst Evo Morales aan als aanjager van de mobilisaties en kondigt strafrechtelijke acties aan tegen leiders die sociale mobilisaties organiseren.

De minister van Regering, Arturo Murillo, deed een oproep om de aangekondigde mobilisaties op te schorten vanwege het risico van de pandemie. Hij wees erop dat, als er geïnfecteerden en doden komen door het coronavirus “de MAS-leiders dat op hun geweten moeten dragen”. Hij voegde eraan toe dat het nu tijd is om voor het leven te zorgen en dat er later tijd is om politiek te bedrijven.

Minister Murillo herhaalde dat het TSE autonoom de beslissing heeft genomen om de verkiezingen uit te stellen.

El Deber

Gerelateerde berichten

Weg met Pinochet!

Weg met Pinochet!

Op 5 oktober 1988 spraken de Chilenen zich in een volksstemming uit tegen het aanblijven van generaal Pinochet als president. Daarmee eindigde de dictatuur, maar werd Chili nog geen volwaardige democratie. Chispa-redacteur Jan de Kievid maakte als internationaal waarnemer die spannende verkiezing mee. Nu binnenkort mogelijk weer een grote stap in democratische richting wordt gezet, vertelt hij zijn verhaal van de enerverende gebeurtenissen eind 1988.

Lees meer
Bootvluchtelingen uit Haïti verdronken bij Puerto Rico

Bootvluchtelingen uit Haïti verdronken bij Puerto Rico

Donderdag 12 mei ontdekte een helikopter van de Puerto Ricaanse grenswacht op zee een gekapseisde boot. Tot nu toe konden 38 mensen gered worden en zijn elf lichamen geborgen. Maar volgens de opvarenden, op twee na allemaal Haïtianen, waren er tussen de 60 en 75 personen aan boord, wat betekent dat er nog veel mensen vermist worden. Dit jaar is het aantal Haïtianen dat hun land verlaat verdubbeld volgens Amerikaanse autoriteiten. Het bendegeweld en de economische crisis zijn de belangrijkste oorzaken.

Lees meer
agsdi-globe

Politiek & Maatschappij

agsdi-portrait

Kunst & Cultuur

agsdi-camera

Vrije tijd & Toerisme

agsdi-income

Economie & Ondernemen

agsdi-leaves

Milieu en Natuur

agsdi-learn

Onderzoek & Wetenschap

Blijf op de hoogte

Adverteren op onze website?

Dat kan! Tegen een scherp tarief plaatsen wij uw advertentie.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf u in en ontvang onze digitale nieuwsbrief met een overzicht van onze nieuwe artikelen.

Volg ons op social media

Wees als eerste op de hoogte van nieuwe artikelen en deel artikelen met uw netwerk.

Share This