Politiek & Maatschappij

Maatschappelijke organisaties in het hele land kondigen aan mee te doen aan demonstratie

28 juli 2020

Redactie

Maatschappelijke organisaties in het hele land kondigen aan mee te doen aan demonstratie

Maatschappelijke organisaties van arbeiders,  inheemse volkeren, boeren en diverse buurt- en jeugdvakbondsorganisaties kondigen hun aanwezigheid aan op de mars die de Boliviaanse Arbeiderscentrale (COB) voor vandaag,  dinsdag 28 juli, heeft aangekondigd. Het gaat om een protest tegen het uitstel van de verkiezingen en voor het vasthouden van de datum van 6 september.

Na de beslissing van het Hoogste Kiestribunaal (TSE) om de algemene verkiezingen van 6 september tot 18 oktober uit te stellen, riep de COB op tot een grote mars tegen dit uitstel en eiste het de naleving van de wettelijk vastgestelde datum. Het Eenheidspact, dat inheemse organisaties en boerenarbeiders op nationaal niveau samenbrengt, sloot zich snel aan bij de oproep.

Luís Arce , de presidentskandidaat van de MAS, de partij van de voormalige president Evo Morales, noemt het besluit van de TSE om de verkiezingsdatum te wijzigen illegaal en ongrondwettelijk. De interim-regering wijst Evo Morales aan als aanjager van de mobilisaties en kondigt strafrechtelijke acties aan tegen leiders die sociale mobilisaties organiseren.

De minister van Regering, Arturo Murillo, deed een oproep om de aangekondigde mobilisaties op te schorten vanwege het risico van de pandemie. Hij wees erop dat, als er geïnfecteerden en doden komen door het coronavirus “de MAS-leiders dat op hun geweten moeten dragen”. Hij voegde eraan toe dat het nu tijd is om voor het leven te zorgen en dat er later tijd is om politiek te bedrijven.

Minister Murillo herhaalde dat het TSE autonoom de beslissing heeft genomen om de verkiezingen uit te stellen.

El Deber

Gerelateerde berichten

Franse straf voor opstandige slaven

Franse straf voor opstandige slaven

Nadat Saint-Domingue in 1804 na een slavenopstand onder nieuwe naam Haïti onafhankelijk was geworden, wilde de voormalige kolonisator Frankrijk de nieuwe republiek niet erkennen. Dat gebeurde pas in ruil van een kolossale schuldenlast om de ex-slavenhouders te compenseren. De afbetaling van de schuld duurde ruim een eeuw, waarin Haïti omgerekend naar nu vijftien tot twintig keer het eigen jaarlijkse nationaal inkomen aan Frankrijk heeft betaald. Dat heeft de ontwikkeling van Haïti ernstig belemmerd. Toch voelt Frankrijk niets voor betaling van een schadevergoeding.

Lees meer
agsdi-globe

Politiek & Maatschappij

agsdi-portrait

Kunst & Cultuur

agsdi-camera

Vrije tijd & Toerisme

agsdi-income

Economie & Ondernemen

agsdi-leaves

Milieu en Natuur

agsdi-learn

Onderzoek & Wetenschap

Blijf op de hoogte

Adverteren op onze website?

Dat kan! Tegen een scherp tarief plaatsen wij uw advertentie.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf u in en ontvang onze digitale nieuwsbrief met een overzicht van onze nieuwe artikelen.

Volg ons op social media

Wees als eerste op de hoogte van nieuwe artikelen en deel artikelen met uw netwerk.

Share This