Politiek & Maatschappij

Maatschappelijke organisaties in het hele land kondigen aan mee te doen aan demonstratie

28 juli 2020

Redactie

Maatschappelijke organisaties in het hele land kondigen aan mee te doen aan demonstratie

Maatschappelijke organisaties van arbeiders,  inheemse volkeren, boeren en diverse buurt- en jeugdvakbondsorganisaties kondigen hun aanwezigheid aan op de mars die de Boliviaanse Arbeiderscentrale (COB) voor vandaag,  dinsdag 28 juli, heeft aangekondigd. Het gaat om een protest tegen het uitstel van de verkiezingen en voor het vasthouden van de datum van 6 september.

Na de beslissing van het Hoogste Kiestribunaal (TSE) om de algemene verkiezingen van 6 september tot 18 oktober uit te stellen, riep de COB op tot een grote mars tegen dit uitstel en eiste het de naleving van de wettelijk vastgestelde datum. Het Eenheidspact, dat inheemse organisaties en boerenarbeiders op nationaal niveau samenbrengt, sloot zich snel aan bij de oproep.

Luís Arce , de presidentskandidaat van de MAS, de partij van de voormalige president Evo Morales, noemt het besluit van de TSE om de verkiezingsdatum te wijzigen illegaal en ongrondwettelijk. De interim-regering wijst Evo Morales aan als aanjager van de mobilisaties en kondigt strafrechtelijke acties aan tegen leiders die sociale mobilisaties organiseren.

De minister van Regering, Arturo Murillo, deed een oproep om de aangekondigde mobilisaties op te schorten vanwege het risico van de pandemie. Hij wees erop dat, als er geïnfecteerden en doden komen door het coronavirus “de MAS-leiders dat op hun geweten moeten dragen”. Hij voegde eraan toe dat het nu tijd is om voor het leven te zorgen en dat er later tijd is om politiek te bedrijven.

Minister Murillo herhaalde dat het TSE autonoom de beslissing heeft genomen om de verkiezingen uit te stellen.

El Deber

Gerelateerde berichten

Aymara, migratieonderzoek en zelfreflectie in noord-Chili

Aymara, migratieonderzoek en zelfreflectie in noord-Chili

Mijn naam is Mariela Miranda van Iersel, en zoals je uit mijn twee achternamen kunt afleiden, ben ik half Chileens en half Nederlands. Gemotiveerd door mijn ervaring als vrijwilliger in sociale integratieprogramma’s, vertrok ik in 2017 van het Chileense huis uit mijn kindertijd naar Nederland voor een interdisciplinaire bachelor in de sociale wetenschappen en economie. In de hoop verder te leren over maatschappelijke uitdagingen, en vooral ook dingen die ik dácht te weten in vraag te stellen, begon ik aan een master in ontwikkelingsstudies aan het International Institute of Social Studies (ISS). Deze opleiding hielp me de real-world uitdagingen die me aan het hart gaan te verbinden aan wetenschappelijke theorieën en beide verder te verkennen door middel van onderzoek.

Lees meer
Uitzending Spoorloos 1 november over geroofde Argentijnse baby’s

Uitzending Spoorloos 1 november over geroofde Argentijnse baby’s

De uitzending was woensdagavond 1 november, maar kan op Uitzending gemist worden teruggekeken. In de laatste uitzending van dit seizoen vertelt de in Nederland woonachtige Ana haar verhaal. Tien jaar geleden werd middels DNA-onderzoek vastgesteld dat zij tot de zogenaamde roofbaby’s behoort. Haar beide ouders zijn tijdens de Videla-dictatuur vermoord. Haar moeder was vijf maanden zwanger toen zij werd gearresteerd. Op één klein berichtje kort na haar arrestatie werd nooit meer iets van haar vernomen. Haar dochter Ana is geadopteerd, iets dat zij pas op 36-jarige leeftijd te horen kreeg.

Lees meer
agsdix-null

Politiek & Maatschappij

agsdix-null

Kunst & Cultuur

agsdix-null

Vrije tijd & Toerisme

agsdix-null

Economie & Ondernemen

agsdix-null

Milieu en Natuur

agsdix-null

Onderzoek & Wetenschap

Blijf op de hoogte

Adverteren op onze website?

Dat kan! Tegen een scherp tarief plaatsen wij uw advertentie.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf u in en ontvang onze digitale nieuwsbrief met een overzicht van onze nieuwe artikelen.

Volg ons op social media

Wees als eerste op de hoogte van nieuwe artikelen en deel artikelen met uw netwerk.

Share This