Politiek & Maatschappij

Luís Arce van de linkse partij MAS wint de presidentsverkiezingen in Bolivia

20 oktober 2020

Redactie

Ruim voordat alle stemmen zijn geteld, was het maandagavond al duidelijk dat Luís Arce, de kandidaat van de Beweging naar het Socialisme (MAS) de presidentsverkiezingen in Bolivia met een ruime meerderheid van stemmen heeft gewonnen.

De verkiezingen vonden zondag 18 oktober plaats. Een snelle telling door opiniepeilers Ciesmori op maandag liet zien dat Luís Arce had gewonnen met 52,4% van de stemmen, gevolgd door Carlos Mesa van de centristische Comunidad Ciudadana (CC) met 31,5 % van de stemmen. Daarmee is een tweede ronde overbodig.

Mesa erkende zijn verlies op maandag en zei dat Arce’s winstmarge van 20 punten “zeer krachtig en zeer duidelijk” was. “Het is aan ons, zoals het hoort bij degenen onder ons die in democratie geloven om te erkennen dat er een winnaar is bij deze verkiezingen”, zei Mesa, een voormalig president en de tegenkandidaat van Evo Morales bij de verkiezingen vorig jaar.

Arce (57), een bondgenoot van de verbannen voormalige president Evo Morales, zei dat zijn overwinning een “terugkeer naar de democratie” was voor het verdeelde Zuid-Amerikaanse land. “We hebben de democratie hersteld en we zullen stabiliteit en sociale vrede herwinnen.”

Dat Mesa zo snel zijn verlies heeft toegegeven, zal een opluchting zijn voor degenen die vreesden dat de verkiezingen van zondag opnieuw zouden kunnen leiden tot weken van protest in het verdeelde land. Arce, die de overwinning claimde kort nadat de snelle telling openbaar werd, sloeg ook een verzoenende toon aan en benadrukte dat hij zou proberen het land te verenigen. Interim-president Jeanine Áñez, die de aanhangers van Morales en Arce ervan beschuldigde aan de macht te willen blijven, was een van de eersten die Arce en zijn running mate, David Choquehuanca, feliciteerden.

Veel aandacht gaat nu uit naar Morales, wiens 14-jarige ambtstermijn een bittere nasmaak achterliet voor veel Bolivianen buiten zijn MAS-partij. “Vroeg of laat gaan we terug naar Bolivia, daar is geen discussie over”, vertelde Morales op een persconferentie in Buenos Aires. “Mijn grote wens is om terug te keren naar Bolivia en mijn regio binnen te gaan. Het is een kwestie van tijd”, zei Morales.

De Boliviaanse krant El Deber meldt dat Arce in een interview met het programma Newshour van de BBC liet weten dat “als Evo Morales ons wil helpen, hij van harte welkom is. Maar het betekent niet dat Morales in de regering zal zitten. Het zal mijn regering zijn. Als hij terug wil naar Bolivia en ons wil helpen, is er geen enkel probleem.

Wie is Luís Arce?

Voordat hij zich namens de MAS kandidaat stelde voor het presidentschap, was de econoom Arce gedurende elf jaar minister van Economie onder ex-president Evo Morales. Na het aftreden van Morales, bracht hij twee maanden in het buitenland door.
Als minister hield hij toezicht op de nationalisatie van de mijn-, gas- en telecommunicatie-industrie in Bolivia. Arce hielp ook bij de oprichting van de Banco del Sur (Bank van het Zuiden), van een regionaal ontwikkelingsfonds voor infrastructuur en sociale ontwikkelingsprojecten.

El Deber, Mercopress, BBC Mundo

Gerelateerde berichten

Aymara, migratieonderzoek en zelfreflectie in noord-Chili

Aymara, migratieonderzoek en zelfreflectie in noord-Chili

Mijn naam is Mariela Miranda van Iersel, en zoals je uit mijn twee achternamen kunt afleiden, ben ik half Chileens en half Nederlands. Gemotiveerd door mijn ervaring als vrijwilliger in sociale integratieprogramma’s, vertrok ik in 2017 van het Chileense huis uit mijn kindertijd naar Nederland voor een interdisciplinaire bachelor in de sociale wetenschappen en economie. In de hoop verder te leren over maatschappelijke uitdagingen, en vooral ook dingen die ik dácht te weten in vraag te stellen, begon ik aan een master in ontwikkelingsstudies aan het International Institute of Social Studies (ISS). Deze opleiding hielp me de real-world uitdagingen die me aan het hart gaan te verbinden aan wetenschappelijke theorieën en beide verder te verkennen door middel van onderzoek.

Lees meer
Uitzending Spoorloos 1 november over geroofde Argentijnse baby’s

Uitzending Spoorloos 1 november over geroofde Argentijnse baby’s

De uitzending was woensdagavond 1 november, maar kan op Uitzending gemist worden teruggekeken. In de laatste uitzending van dit seizoen vertelt de in Nederland woonachtige Ana haar verhaal. Tien jaar geleden werd middels DNA-onderzoek vastgesteld dat zij tot de zogenaamde roofbaby’s behoort. Haar beide ouders zijn tijdens de Videla-dictatuur vermoord. Haar moeder was vijf maanden zwanger toen zij werd gearresteerd. Op één klein berichtje kort na haar arrestatie werd nooit meer iets van haar vernomen. Haar dochter Ana is geadopteerd, iets dat zij pas op 36-jarige leeftijd te horen kreeg.

Lees meer
agsdix-null

Politiek & Maatschappij

agsdix-null

Kunst & Cultuur

agsdix-null

Vrije tijd & Toerisme

agsdix-null

Economie & Ondernemen

agsdix-null

Milieu en Natuur

agsdix-null

Onderzoek & Wetenschap

Blijf op de hoogte

Adverteren op onze website?

Dat kan! Tegen een scherp tarief plaatsen wij uw advertentie.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf u in en ontvang onze digitale nieuwsbrief met een overzicht van onze nieuwe artikelen.

Volg ons op social media

Wees als eerste op de hoogte van nieuwe artikelen en deel artikelen met uw netwerk.

Share This