Luis Arce is afgelopen zondag beëdigd als de nieuwe president van Bolivia, waarmee een turbulente periode werd afgesloten die werd gekenmerkt door politieke en sociale onrust nadat voormalig president Evo Morales in november de regering verliet na een omstreden verkiezing.
“We beginnen een nieuw tijdperk in onze geschiedenis en we willen dat doen met een regering die iedereen omvat, zonder enige vorm van discriminatie”, zei de leider van de partij Beweging voor Socialisme (MAS) in zijn toespraak.
“Onze regering zal proberen om ons land in eenheid te herbouwen om in vrede te leven”, voegde hij eraan toe, na te zijn beëdigd door de nieuw gekozen vicepresident David Choquehuanca.
In zijn toespraak bekritiseerde Arce echter ook de interim-regering van Jeanine Añez, die hij ervan beschuldigde de democratie te vertrappen en zelfs de dood in het land te veroorzaken.
Uren voordat hij aantrad, sprak hij over het verbeteren van de betrekkingen met de VS na de verkiezing van Joe Biden tot de 46e president van het land. “Met een nieuwe regering hopen we relaties te verbeteren die zich vertalen in het welzijn van onze mensen”, schreef Arce op zijn Twitter-account.
De ceremonie werd gehouden in de administratieve hoofdstad van Bolivia, La Paz, en werd bijgewoond door leiders uit de regio en de rest van de wereld, onder wie koning Felipe VI van Spanje en de presidenten van Paraguay, Argentinië, Colombia en de minister van Buitenlandse Zaken van Uruguay.
De Venezolaanse president Nicolás Maduro zou oorspronkelijk aanwezig zijn, maar veranderde op het laatste moment van koers en stuurde zijn minister van Buitenlandse Zaken, Jorge Arreaza. De Iraanse minister van Buitenlandse Zaken Mohammad Javad Zarif en hoge ambtenaren uit Chili waren ook aanwezig bij de ceremonie.
Arce komt aan de macht in een verdeeld land met sociale problemen die worden verergerd door de COVID-19-crisis. De spanningen blijven hoog vanwege de terugkeer van Morales, die vanochtend 9 november om 10.09 uur lokale tijd de grens van Argentinië naar Bolivia overstak bij de grensplaats Villazón.
Hij keerde na een jaar als vluchteling, eerst in Mexico en daarna in buurland Argentinië, terug op nationale bodem. De ex-president en leider van de cocatelers werd begeleid door de Argentijnse president, Alberto Fernández, en voormalig vicepresident Álvaro García Linera. Ook andere voormalige regeringspersonen, die het land verlieten na de onrust na de verkiezingen in november 2019, keerden terug in Bolivia.