Politiek & Maatschappij

Luis Abinader is nieuwe president Dominicaanse Republiek

8 juli 2020

Redactie

Vier jaar geleden deed hij ook mee aan de presidentsverkiezingen, maar verloor toen van Danilo Medina, die met deze overwinning aan zijn tweede termijn kon beginnen. Dit maal liep het anders en werd Luis Abinader van de PRM (Partido Revolucionario Moderno) afgelopen zondag met 53 procent van de stemmen tot de nieuwe president van de Dominicaanse Republiek gekozen.

Met zijn overwinning komt een einde aan zestien jaar onafgebroken regeren van de PLD (Partido de la Liberación Dominicana), waarvan de kandidaat, Gonzalo Castillo, slechts 37 procent van de stemmen kreeg. Een derde kandidaat kwam op niet meer dan 9 procent. Dit betekent dat er slechts één ronde nodig was. Vertrekkend president Medina heeft Abinader gefeliciteerd met zijn overwinning en uitgenodigd voor een gesprek over de aanstaande overdracht van de macht.

De partij van Abinader is nog relatief jong: zes jaar geleden opgericht uit onvrede met de koers van de  toen belangrijkste oppositiepartij (de PRD) die een samenwerking was aangegaan met de regeringspartij. Abinader legde zijn vinger op de zere plekken van het regeringsbeleid: wie werden er werkelijk beter van de economische groei? En werd er niet veel te weinig geïnvesteerd in zaken als onderwijs? Maar de populariteit van Medina bleek vier jaar geleden nog te groot.

Sommige analisten denken nu dat hij zijn overwinning voor een deel te danken heeft aan de onvrede onder Dominicanen over hoe de regering de coronacrisis aangepakt heeft. De Dominicaanse Republiek is een van de hardst getroffen landen in het Caribisch gebied, met meer dan 37.000 bevestigde besmettingen en ruim 800 doden volgens cijfers van de Johns Hopkins universiteit. Luis Abinader en zijn vrouw werden beide positief getest op het virus en hij moest de verkiezingscampagne tijdelijk stilleggen om te herstellen. Een van de grootste uitdagingen voor Abinader zal het weer op gang brengen van het toerisme zijn. De toerisme-industrie is van groot economisch belang. Tot de pandemie bezochten jaarlijks zes miljoen toeristen het land en zorgden voor 12 procenr van het BNP. De familie van Abinader heeft zelf ook belangen in de toerisme-industrie.

BBC News, Diario Libre

Gerelateerde berichten

Geweld in Haïti groeit terwijl overheid toekijkt

Geweld in Haïti groeit terwijl overheid toekijkt

Het geweld blijft toenemen in Haïti. En terwijl het geweld zich tot voor kort concentreerde in en rond de hoofdstad Port-au-Prince, breidt het zich nu uit naar omliggende regio’s, zoals de Artibonite, een landbouwgebied ten noorden van Port-au-Prince. De facto premier Ariel Henry dringt aan op ingrijpen door de Verenigde Naties. Veel Haïtianen zien in de passieve houding van de regering tegenover het geweld boze opzet. Henry heeft er baat bij, wanneer de situatie onhoudbaar wordt. De bevolking is het slachtoffer.

Lees meer
agsdix-null

Politiek & Maatschappij

agsdix-null

Kunst & Cultuur

agsdix-null

Vrije tijd & Toerisme

agsdix-null

Economie & Ondernemen

agsdix-null

Milieu en Natuur

agsdix-null

Onderzoek & Wetenschap

Blijf op de hoogte

Adverteren op onze website?

Dat kan! Tegen een scherp tarief plaatsen wij uw advertentie.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf u in en ontvang onze digitale nieuwsbrief met een overzicht van onze nieuwe artikelen.

Volg ons op social media

Wees als eerste op de hoogte van nieuwe artikelen en deel artikelen met uw netwerk.

Share This