Politiek & Maatschappij

Luis Abinader is nieuwe president Dominicaanse Republiek

8 juli 2020

Redactie

Vier jaar geleden deed hij ook mee aan de presidentsverkiezingen, maar verloor toen van Danilo Medina, die met deze overwinning aan zijn tweede termijn kon beginnen. Dit maal liep het anders en werd Luis Abinader van de PRM (Partido Revolucionario Moderno) afgelopen zondag met 53 procent van de stemmen tot de nieuwe president van de Dominicaanse Republiek gekozen.

Met zijn overwinning komt een einde aan zestien jaar onafgebroken regeren van de PLD (Partido de la Liberación Dominicana), waarvan de kandidaat, Gonzalo Castillo, slechts 37 procent van de stemmen kreeg. Een derde kandidaat kwam op niet meer dan 9 procent. Dit betekent dat er slechts één ronde nodig was. Vertrekkend president Medina heeft Abinader gefeliciteerd met zijn overwinning en uitgenodigd voor een gesprek over de aanstaande overdracht van de macht.

De partij van Abinader is nog relatief jong: zes jaar geleden opgericht uit onvrede met de koers van de  toen belangrijkste oppositiepartij (de PRD) die een samenwerking was aangegaan met de regeringspartij. Abinader legde zijn vinger op de zere plekken van het regeringsbeleid: wie werden er werkelijk beter van de economische groei? En werd er niet veel te weinig geïnvesteerd in zaken als onderwijs? Maar de populariteit van Medina bleek vier jaar geleden nog te groot.

Sommige analisten denken nu dat hij zijn overwinning voor een deel te danken heeft aan de onvrede onder Dominicanen over hoe de regering de coronacrisis aangepakt heeft. De Dominicaanse Republiek is een van de hardst getroffen landen in het Caribisch gebied, met meer dan 37.000 bevestigde besmettingen en ruim 800 doden volgens cijfers van de Johns Hopkins universiteit. Luis Abinader en zijn vrouw werden beide positief getest op het virus en hij moest de verkiezingscampagne tijdelijk stilleggen om te herstellen. Een van de grootste uitdagingen voor Abinader zal het weer op gang brengen van het toerisme zijn. De toerisme-industrie is van groot economisch belang. Tot de pandemie bezochten jaarlijks zes miljoen toeristen het land en zorgden voor 12 procenr van het BNP. De familie van Abinader heeft zelf ook belangen in de toerisme-industrie.

BBC News, Diario Libre

Gerelateerde berichten

Gaan Chilenen een prachtige grondwet afwijzen?

Gaan Chilenen een prachtige grondwet afwijzen?

Op 4 september stemmen de Chilenen over een voorstel voor een nieuwe grondwet, die de huidige van generaal Pinochet kan vervangen. Het voorstel is bijzonder door de grote aandacht voor sociale rechten en vrijheden van burgers, klimaat, man-vrouwverhoudingen en inheemse volken. Ook is de tekst opmerkelijk democratisch tot stand gekomen. De volkstemming wordt de belangrijkste Chileense verkiezing sinds het referendum over het aanblijven van Pinochet als president in 1988. De kans is vrij groot dat de Chilenen deze prachtige nieuwe grondwet afwijzen.

Lees meer
agsdi-globe

Politiek & Maatschappij

agsdi-portrait

Kunst & Cultuur

agsdi-camera

Vrije tijd & Toerisme

agsdi-income

Economie & Ondernemen

agsdi-leaves

Milieu en Natuur

agsdi-learn

Onderzoek & Wetenschap

Blijf op de hoogte

Adverteren op onze website?

Dat kan! Tegen een scherp tarief plaatsen wij uw advertentie.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf u in en ontvang onze digitale nieuwsbrief met een overzicht van onze nieuwe artikelen.

Volg ons op social media

Wees als eerste op de hoogte van nieuwe artikelen en deel artikelen met uw netwerk.

Share This