Politiek & Maatschappij

Luchtincident boven het Caribisch gebied

27 juli 2019

Een Venezolaanse straaljager  “volgde op agressieve wijze” een Amerikaans inlichtingenvliegtuig boven de Caribische Zee, zeiden Amerikaanse defensieambtenaren afgelopen zondag. Ze noemden de manoeuvre “onprofessioneel.”

US Southern Command (SOUTHCOM) zei dat de in Rusland gemaakte Venezolaanse SU-30 “Flanker” vrijdag is vertrokken vanaf een vliegveld 320 kilometer ten oosten van Caracas en een US EP-3 op een “onveilige afstand volgde, wat de bemanning en het vliegtuig in gevaar bracht.”

“Het EP-3-vliegtuig, dat een missie uitvoert in goedgekeurd internationaal luchtruim, werd op onprofessionele wijze benaderd door de SU-30 … De VS voeren routinematig multinationaal erkende en goedgekeurde detectie- en monitoringmissies uit in de regio om de veiligheid te waarborgen van onze burgers en die van onze partners”, aldus SOUTHCOM.

SOUTHCOM zei in een aparte post op Twitter dat de actie de “onverantwoordelijke militaire steun’”van Rusland aan het “onwettige regime” van de Venezolaanse president Nicolás Maduro toonde. Het onthulde ook Maduro’s “roekeloosheid en onverantwoordelijk gedrag, die de rechtsstaat ondermijnt’.

Het Zuid-Amerikaanse land verkeert sinds januari in politieke onrust, toen Juan Guaidó, voorzitter van de Nationale Vergadering, zich tot waarnemend president verklaarde in een directe uitdaging van het gezag van Maduro. De oppositieleider wordt erkend door de Verenigde Staten en meer dan 50 andere landen, maar heeft de Venezolaanse socialistische leider niet kunnen verjagen.

De VS hebben Rusland beschuldigd van het ondersteunen van Maduro terwijl de crisis zich uitbreidde door militaire vliegtuigen te leveren, waaronder de SU-30.

Bron: Mercopress

Gerelateerde berichten

Veel Argentijnen hebben hoop gevestigd op Milei

Veel Argentijnen hebben hoop gevestigd op Milei

Over de in december aangetreden nieuwe Argentijnse president Javier Milei wordt heel verschillend gedacht. In La Chispa is vooral gewezen op mogelijke negatieve gevolgen van zijn aangekondigde beleid. In onderstaand artikel betoogt de Nederlander Jan Stroeken, docent macro-economie aan de Universidad de Concepción del Uruguay in Santa Fe in Argentinië, dat van Milei’s beleid wel positieve effecten te verwachten zijn.

Lees meer
Uitzending Spoorloos 1 november over geroofde Argentijnse baby’s

Uitzending Spoorloos 1 november over geroofde Argentijnse baby’s

De uitzending was woensdagavond 1 november, maar kan op Uitzending gemist worden teruggekeken. In de laatste uitzending van dit seizoen vertelt de in Nederland woonachtige Ana haar verhaal. Tien jaar geleden werd middels DNA-onderzoek vastgesteld dat zij tot de zogenaamde roofbaby’s behoort. Haar beide ouders zijn tijdens de Videla-dictatuur vermoord. Haar moeder was vijf maanden zwanger toen zij werd gearresteerd. Op één klein berichtje kort na haar arrestatie werd nooit meer iets van haar vernomen. Haar dochter Ana is geadopteerd, iets dat zij pas op 36-jarige leeftijd te horen kreeg.

Lees meer
agsdix-null

Politiek & Maatschappij

agsdix-null

Kunst & Cultuur

agsdix-null

Vrije tijd & Toerisme

agsdix-null

Economie & Ondernemen

agsdix-null

Milieu en Natuur

agsdix-null

Onderzoek & Wetenschap

Blijf op de hoogte

Adverteren op onze website?

Dat kan! Tegen een scherp tarief plaatsen wij uw advertentie.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf u in en ontvang onze digitale nieuwsbrief met een overzicht van onze nieuwe artikelen.

Volg ons op social media

Wees als eerste op de hoogte van nieuwe artikelen en deel artikelen met uw netwerk.

Share This