Politiek & Maatschappij

Luchtincident boven het Caribisch gebied

27 juli 2019

Een Venezolaanse straaljager  “volgde op agressieve wijze” een Amerikaans inlichtingenvliegtuig boven de Caribische Zee, zeiden Amerikaanse defensieambtenaren afgelopen zondag. Ze noemden de manoeuvre “onprofessioneel.”

US Southern Command (SOUTHCOM) zei dat de in Rusland gemaakte Venezolaanse SU-30 “Flanker” vrijdag is vertrokken vanaf een vliegveld 320 kilometer ten oosten van Caracas en een US EP-3 op een “onveilige afstand volgde, wat de bemanning en het vliegtuig in gevaar bracht.”

“Het EP-3-vliegtuig, dat een missie uitvoert in goedgekeurd internationaal luchtruim, werd op onprofessionele wijze benaderd door de SU-30 … De VS voeren routinematig multinationaal erkende en goedgekeurde detectie- en monitoringmissies uit in de regio om de veiligheid te waarborgen van onze burgers en die van onze partners”, aldus SOUTHCOM.

SOUTHCOM zei in een aparte post op Twitter dat de actie de “onverantwoordelijke militaire steun’”van Rusland aan het “onwettige regime” van de Venezolaanse president Nicolás Maduro toonde. Het onthulde ook Maduro’s “roekeloosheid en onverantwoordelijk gedrag, die de rechtsstaat ondermijnt’.

Het Zuid-Amerikaanse land verkeert sinds januari in politieke onrust, toen Juan Guaidó, voorzitter van de Nationale Vergadering, zich tot waarnemend president verklaarde in een directe uitdaging van het gezag van Maduro. De oppositieleider wordt erkend door de Verenigde Staten en meer dan 50 andere landen, maar heeft de Venezolaanse socialistische leider niet kunnen verjagen.

De VS hebben Rusland beschuldigd van het ondersteunen van Maduro terwijl de crisis zich uitbreidde door militaire vliegtuigen te leveren, waaronder de SU-30.

Bron: Mercopress

Gerelateerde berichten

Een nieuwe Guatemalteekse lente

Een nieuwe Guatemalteekse lente

80 jaar nadat in Guatemala de periode aanbrak die de “tienjarige lente” wordt genoemd, een periode ingeluid met het aantreden van de eerste democratisch gekozen president, de hervormer Juan José Arévalo, was daar in 2023 plotseling zijn zoon: Bernardo Arévalo. De zoon had onmiskenbaar het idealisme en gevoel voor sociale rechtvaardigheid van zijn vader geërfd maar hij liep al tegen de zestig toen hij politiek actief werd. Mogelijk wist hij te goed wat de huiveringwekkende gevolgen konden zijn.
Tot verassing van velen en tot frustratie van de zittende macht, die alles uit de kast haalde om hem tegen te houden – maar het was te laat – won Bernardo Arévalo de presidentsverkiezingen en werd hij begin 2024 geïnaugureerd. Voor veel Guatemalteken gloort er hoop, hoop op een nieuwe democratische lente.

Lees meer
Uitzending Spoorloos 1 november over geroofde Argentijnse baby’s

Uitzending Spoorloos 1 november over geroofde Argentijnse baby’s

De uitzending was woensdagavond 1 november, maar kan op Uitzending gemist worden teruggekeken. In de laatste uitzending van dit seizoen vertelt de in Nederland woonachtige Ana haar verhaal. Tien jaar geleden werd middels DNA-onderzoek vastgesteld dat zij tot de zogenaamde roofbaby’s behoort. Haar beide ouders zijn tijdens de Videla-dictatuur vermoord. Haar moeder was vijf maanden zwanger toen zij werd gearresteerd. Op één klein berichtje kort na haar arrestatie werd nooit meer iets van haar vernomen. Haar dochter Ana is geadopteerd, iets dat zij pas op 36-jarige leeftijd te horen kreeg.

Lees meer
agsdix-null

Politiek & Maatschappij

agsdix-null

Kunst & Cultuur

agsdix-null

Vrije tijd & Toerisme

agsdix-null

Economie & Ondernemen

agsdix-null

Milieu en Natuur

agsdix-null

Onderzoek & Wetenschap

Blijf op de hoogte

Adverteren op onze website?

Dat kan! Tegen een scherp tarief plaatsen wij uw advertentie.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf u in en ontvang onze digitale nieuwsbrief met een overzicht van onze nieuwe artikelen.

Volg ons op social media

Wees als eerste op de hoogte van nieuwe artikelen en deel artikelen met uw netwerk.

Share This