Politiek & Maatschappij

Luchtincident boven het Caribisch gebied

27 juli 2019

Een Venezolaanse straaljager  “volgde op agressieve wijze” een Amerikaans inlichtingenvliegtuig boven de Caribische Zee, zeiden Amerikaanse defensieambtenaren afgelopen zondag. Ze noemden de manoeuvre “onprofessioneel.”

US Southern Command (SOUTHCOM) zei dat de in Rusland gemaakte Venezolaanse SU-30 “Flanker” vrijdag is vertrokken vanaf een vliegveld 320 kilometer ten oosten van Caracas en een US EP-3 op een “onveilige afstand volgde, wat de bemanning en het vliegtuig in gevaar bracht.”

“Het EP-3-vliegtuig, dat een missie uitvoert in goedgekeurd internationaal luchtruim, werd op onprofessionele wijze benaderd door de SU-30 … De VS voeren routinematig multinationaal erkende en goedgekeurde detectie- en monitoringmissies uit in de regio om de veiligheid te waarborgen van onze burgers en die van onze partners”, aldus SOUTHCOM.

SOUTHCOM zei in een aparte post op Twitter dat de actie de “onverantwoordelijke militaire steun’”van Rusland aan het “onwettige regime” van de Venezolaanse president Nicolás Maduro toonde. Het onthulde ook Maduro’s “roekeloosheid en onverantwoordelijk gedrag, die de rechtsstaat ondermijnt’.

Het Zuid-Amerikaanse land verkeert sinds januari in politieke onrust, toen Juan Guaidó, voorzitter van de Nationale Vergadering, zich tot waarnemend president verklaarde in een directe uitdaging van het gezag van Maduro. De oppositieleider wordt erkend door de Verenigde Staten en meer dan 50 andere landen, maar heeft de Venezolaanse socialistische leider niet kunnen verjagen.

De VS hebben Rusland beschuldigd van het ondersteunen van Maduro terwijl de crisis zich uitbreidde door militaire vliegtuigen te leveren, waaronder de SU-30.

Bron: Mercopress

Gerelateerde berichten

Geweld in Haïti groeit terwijl overheid toekijkt

Geweld in Haïti groeit terwijl overheid toekijkt

Het geweld blijft toenemen in Haïti. En terwijl het geweld zich tot voor kort concentreerde in en rond de hoofdstad Port-au-Prince, breidt het zich nu uit naar omliggende regio’s, zoals de Artibonite, een landbouwgebied ten noorden van Port-au-Prince. De facto premier Ariel Henry dringt aan op ingrijpen door de Verenigde Naties. Veel Haïtianen zien in de passieve houding van de regering tegenover het geweld boze opzet. Henry heeft er baat bij, wanneer de situatie onhoudbaar wordt. De bevolking is het slachtoffer.

Lees meer
agsdix-null

Politiek & Maatschappij

agsdix-null

Kunst & Cultuur

agsdix-null

Vrije tijd & Toerisme

agsdix-null

Economie & Ondernemen

agsdix-null

Milieu en Natuur

agsdix-null

Onderzoek & Wetenschap

Blijf op de hoogte

Adverteren op onze website?

Dat kan! Tegen een scherp tarief plaatsen wij uw advertentie.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf u in en ontvang onze digitale nieuwsbrief met een overzicht van onze nieuwe artikelen.

Volg ons op social media

Wees als eerste op de hoogte van nieuwe artikelen en deel artikelen met uw netwerk.

Share This