De grootste lobbygroep van Brazilië voor sojaboeren, Aprosoja, heeft de banden met de Brazil Agribusiness Association (Abag) verbroken vanwege haar steun voor een initiatief waarin de Braziliaanse regering wordt opgeroepen om de enorme ontbossing in het Amazoneregenwoud tegen te gaan.
Abag behoorde tot ongeveer 230 niet-gouvernementele organisaties, bedrijven en verenigingen die eerder deze maand de regering van de rechtse president Jair Bolsonaro opriepen om maatregelen te nemen om de toenemende ontbossing tegen te gaan.
Het vertrek van Aprosoja uit de vereniging benadrukt hoeveel verdeeldheid er is over de kwestie van milieubescherming binnen de Braziliaanse landbouwsector, die president Jair Bolsonaro bij de verkiezingen van 2018 overweldigend steunde.
Milieuzorgen in Europa over de invoer van Braziliaanse producten die verband houden met ontbossing, dreigden de ratificatie van een vrijhandelsovereenkomst tussen de Europese Unie en het Mercosur-blok te doen ontsporen. Dat zou een klap zijn voor Braziliaanse boeren die zullen profiteren van de toegenomen export.
Veel van de grootste boeren en handelsbedrijven in grondstoffen zeggen dat marginale producenten, die niet de hoofdstroom van de industrie vertegenwoordigen, illegale ontbossing stimuleren. Sommige boeren zeggen, evenals Bolsonaro, dat het negatieve milieu-imago van Brazilië de schuld is van een lastercampagne door niet-gouvernementele organisaties. Milieuverdedigers zeggen dat het beleid van Bolsonaro, dat de handhaving van het milieu verzwakt, illegale boeren, veeboeren en mijnwerkers aanmoedigt om het bos te kappen.
Voorzitter van Aprosoja, Bartolomeu Braz Pereira, zei dat Abag een politiek spel speelde door partij te kiezen voor niet-gouvernementele organisaties. “Ngo’s hebben geen enkel belang bij het beschermen van het milieu”, zei Pereira. Door samen te werken met ngo’s was Abag medeplichtig aan “het kleineren van het imago van plattelandsproducenten”.
Het persbureau van Abag zei dat het geen commentaar zou geven op het verlaten van de vereniging door aangesloten organisaties, maar dat het geen reden tot bezorgdheid was.
Volgens voorlopige statistieken van het ruimtevaartonderzoeksbureau Inpe is de ontbossing in het Braziliaanse Amazonegebied met 34,5% gestegen in de 12 maanden tot en met juli, de officiële periode van Brazilië voor het meten van ontbossing.