Politiek & Maatschappij

Latijns-Amerikaanse landen stoppen vluchten vanuit Europa, verbieden openbare bijeenkomsten en sluiten scholen

13 maart 2020

Redactie

Verschillende Latijns-Amerikaanse landen hebben donderdag de maatregelen opgevoerd om de verspreiding van het coronavirus te vertragen, zoals het stoppen van vluchten van en naar Europa, het verbieden van openbare bijeenkomsten en het sluiten van scholen.

Argentinië, Bolivia, Peru, Costa Rica, Paraguay en Honduras zetten zwaardere stappen een dag nadat de Wereldgezondheidsorganisatie de uitbraak beschreef als een pandemie en de Verenigde Staten sommige reizen vanuit Europa beperkten.

Honduras, met twee gevallen van coronavirus, zei dat het scholen zou sluiten en openbare evenementen voor twee weken zou annuleren, en dat het de toegang van mensen uit Europa, China, Iran en Zuid-Korea zou beperken. De Nationale Autonome Universiteit van Honduras heeft de lessen voor onbepaalde tijd geschorst.

Argentinië zei dat het de afgifte van visa aan reizigers zou stopzetten en vluchten zou opschorten uit landen die het zwaarst door het virus zijn getroffen, waaronder de Verenigde Staten, China, Japan, Zuid-Korea en Europese landen.

Op donderdag meldde Argentinië 31 gevallen tegenover 21 de dag ervoor en één overlijden. De meeste betrokkenen waren naar het buitenland gereisd, meestal naar Europa, maar een paar mensen zijn lokaal besmet. Ambtenaren in de hoofdstad Buenos Aires zeiden dat ze het bijwonen van het publiek bij sportevenementen en grote bijeenkomsten zouden verbieden, met name die waarbij personen uit het buitenland betrokken waren, meldde het staatsagentschap Telam.

In Bolivia zei interim-president Jeanine Añez dat functionarissen de vluchten van en naar Europa zouden opschorten, scholen tot het einde van de maand zouden sluiten en bijeenkomsten van meer dan 1000 mensen zouden verbieden. Verschillende kandidaten die campagne voerden voor de presidentsverkiezingen van mei annuleerden de bijeenkomsten.

Añez drong er bij kandidaten op aan om samen te werken in een “frontale strijd” tegen het coronavirus. “Dit virus maakt het niet uit waar we vandaan komen, wat onze ideologie is of onze achtergrond”, zei ze. “We lopen allemaal risico als we niet samenwerken.” Bolivia heeft drie gevallen van coronavirus, waaronder een 65-jarige vrouw die woensdag werd weggestuurd bij verschillende ziekenhuizen vanwege bezorgdheid over de verspreiding van het virus.

In Peru, met 22 gevallen, zei president Martin Vizcarra dat bijeenkomsten van meer dan 300 mensen zouden worden verboden en dat de sluiting van scholen zou worden uitgebreid tot universiteiten en hogescholen. Het Andesland zei later op de dag dat het vluchten uit Europa en Azië zou opschorten.

Costa Rica zei dat het de “risicovolle” scholen voor twee weken zou sluiten en de universiteitslessen zou schorsen na bevestiging van 23 gevallen. Ambtenaren daar zeiden dat meer dan 8.000 hotelreserveringen waren geannuleerd en ze verwachten dat de inkomsten uit toerisme met de helft zullen dalen.

In Paraguay, dat zes gevallen van het virus heeft bevestigd, zei de regering dat het van vrijdag tot en met 26 maart de rechtstreekse vluchten van en naar Europa zou annuleren. De autoriteiten hadden al grootschalige bijeenkomsten en educatieve, religieuze en sportieve evenementen opgeschort.

Mercopress

Gerelateerde berichten

Geweld in Haïti groeit terwijl overheid toekijkt

Geweld in Haïti groeit terwijl overheid toekijkt

Het geweld blijft toenemen in Haïti. En terwijl het geweld zich tot voor kort concentreerde in en rond de hoofdstad Port-au-Prince, breidt het zich nu uit naar omliggende regio’s, zoals de Artibonite, een landbouwgebied ten noorden van Port-au-Prince. De facto premier Ariel Henry dringt aan op ingrijpen door de Verenigde Naties. Veel Haïtianen zien in de passieve houding van de regering tegenover het geweld boze opzet. Henry heeft er baat bij, wanneer de situatie onhoudbaar wordt. De bevolking is het slachtoffer.

Lees meer
agsdix-null

Politiek & Maatschappij

agsdix-null

Kunst & Cultuur

agsdix-null

Vrije tijd & Toerisme

agsdix-null

Economie & Ondernemen

agsdix-null

Milieu en Natuur

agsdix-null

Onderzoek & Wetenschap

Blijf op de hoogte

Adverteren op onze website?

Dat kan! Tegen een scherp tarief plaatsen wij uw advertentie.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf u in en ontvang onze digitale nieuwsbrief met een overzicht van onze nieuwe artikelen.

Volg ons op social media

Wees als eerste op de hoogte van nieuwe artikelen en deel artikelen met uw netwerk.

Share This