Politiek & Maatschappij

Latijns-Amerikaanse landen sluiten grenzen met Verenigd Koninkrijk

21 december 2020

Diverse landen uit Latijns-Amerika, waaronder Argentinië, Chili, Colombia en Peru, hebben hun grenzen met het Verenigd Koninkrijk gesloten vanwege de nieuwe mutatie van het coronavirus, deze mutant van het coronavirus is mogelijk tot 70 procent besmettelijker. Brazilië en Mexico hebben nog geen stappen genomen om Britse passagiers te weren.

Argentinië, met meer dan 1,5 miljoen coronabesmettingen en bijna 42.000 doden, was het eerste Latijns-Amerikaanse land dat maatregelen trof. De minister van Gezondheid, Ginés González García, zei tegen het nieuwskanaal América dat hij bezorgd is over de situatie in Zuid-Amerika. In alle landen die grenzen aan Argentinië stijgt het aantal coronabesmettingen. Argentinië is momenteel het enige land waar het aantal geïnfecteerden niet stijgt.

De Colombiaanse president Iván Duque maakte de annulering van vluchten uit het Verenigd Koninkrijk bekend. Volgens hem is dit een maatregel ter preventie van de verspreiding van de gemuteerde variant, dit zou verder geen reden voor paniek moeten zijn. Passagiers die in Colombia wonen en de laatste twee weken in het Verenigd Koninkrijk zijn geweest en via andere landen Colombia binnenkomen moeten 14 dagen in thuisquarantaine. Alle overige passagiers mogen het land niet binnenkomen en zullen moeten terugvliegen naar het land van herkomst.

Chili zal vanaf dinsdag alle passagiers uit het Verenigd Koninkrijk weren. Chilenen die terugkeren vanuit het Verenigd Koninkrijk moeten bij thuiskomst veertien dagen in thuisisolatie. Het Zuid-Amerikaanse land telt inmiddels 585.000 besmettingen en 16.154 doden en is bezig met verzwaring van de maatregelen tegen de verspreiding van het coronavirus. Peru meldt het annuleren van alle directe en indirecte vluchten vanuit het Verenigd Koninkrijk.

Naar alle waarschijnlijkheid zullen meer Latijns-Amerikaanse landen hun grenzen met het Verenigd Koninkrijk sluiten. Lenín Moreno, de president van Ecuador, kondigde via Twitter een urgente vergadering aan om besluiten te nemen over nieuwe maatregelen. Mexico wacht op een verklaring van de Wereldgezondheidsorganisatie voor ze verdere stappen onderneemt. Over maatregelen in Brazilië is nog niets bekend.

Bron: El País

Gerelateerde berichten

Een nieuwe Guatemalteekse lente

Een nieuwe Guatemalteekse lente

80 jaar nadat in Guatemala de periode aanbrak die de “tienjarige lente” wordt genoemd, een periode ingeluid met het aantreden van de eerste democratisch gekozen president, de hervormer Juan José Arévalo, was daar in 2023 plotseling zijn zoon: Bernardo Arévalo. De zoon had onmiskenbaar het idealisme en gevoel voor sociale rechtvaardigheid van zijn vader geërfd maar hij liep al tegen de zestig toen hij politiek actief werd. Mogelijk wist hij te goed wat de huiveringwekkende gevolgen konden zijn.
Tot verassing van velen en tot frustratie van de zittende macht, die alles uit de kast haalde om hem tegen te houden – maar het was te laat – won Bernardo Arévalo de presidentsverkiezingen en werd hij begin 2024 geïnaugureerd. Voor veel Guatemalteken gloort er hoop, hoop op een nieuwe democratische lente.

Lees meer
Uitzending Spoorloos 1 november over geroofde Argentijnse baby’s

Uitzending Spoorloos 1 november over geroofde Argentijnse baby’s

De uitzending was woensdagavond 1 november, maar kan op Uitzending gemist worden teruggekeken. In de laatste uitzending van dit seizoen vertelt de in Nederland woonachtige Ana haar verhaal. Tien jaar geleden werd middels DNA-onderzoek vastgesteld dat zij tot de zogenaamde roofbaby’s behoort. Haar beide ouders zijn tijdens de Videla-dictatuur vermoord. Haar moeder was vijf maanden zwanger toen zij werd gearresteerd. Op één klein berichtje kort na haar arrestatie werd nooit meer iets van haar vernomen. Haar dochter Ana is geadopteerd, iets dat zij pas op 36-jarige leeftijd te horen kreeg.

Lees meer
agsdix-null

Politiek & Maatschappij

agsdix-null

Kunst & Cultuur

agsdix-null

Vrije tijd & Toerisme

agsdix-null

Economie & Ondernemen

agsdix-null

Milieu en Natuur

agsdix-null

Onderzoek & Wetenschap

Blijf op de hoogte

Adverteren op onze website?

Dat kan! Tegen een scherp tarief plaatsen wij uw advertentie.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf u in en ontvang onze digitale nieuwsbrief met een overzicht van onze nieuwe artikelen.

Volg ons op social media

Wees als eerste op de hoogte van nieuwe artikelen en deel artikelen met uw netwerk.

Share This