Politiek & Maatschappij

Kindhuwelijken zullen in Latijns Amerika stijgen door corona

23 november 2020

Door corona zal het aantal jonge kinderen dat gedwongen wordt tot een kindhuwelijk stijgen. Armoede is de voornaamste reden voor de toename. De situatie in Latijns Amerika en de Caraïben is alarmerend, dit zijn de enige regio’s in de wereld waar in de afgelopen tien jaar het aantal kindhuwelijken niet daalde.

Volgens een rapport van de internationale organisatie Save the Children zullen de gedwongen kindhuwelijken en tienerzwangerschappen in Latijns-Amerika stijgen door de uitbraak van het coronavirus. De organisatie vreest dat 2020 tot een onomkeerbare teruggang zal leiden voor een generatie jonge vrouwen.

Save the Children verklaart de toename van de gedwongen kindhuwelijk doordat scholen hun deuren moeten sluiten tijdens de pandemie waardoor kinderen thuiszitten. Daarnaast is er een stijging van de werkloosheid waardoor de armoede groeit. Hierdoor zien ouders zich genoodzaakt om hun kinderen te laten werken, en als dit niet lukt, zullen ze uitgehuwelijkt worden om de dagelijkse kosten binnen het huishouden naar beneden te drukken.

Wereldwijd werden zo’n 650 miljoen kinderen en vrouwen (die nu nog leven) gedwongen tot een kindhuwelijk. Volgens UNICEF woont 1 op de 10 van deze vrouwen in Latijns-Amerika en het Caribisch gebied. Alarmerend voor de situatie is dat Latijns-Amerika en de Caraïben de enige regio’s in de wereld zijn waar het aantal kindhuwelijken niet daalden is in de laatste tien jaar. Dit is voornamelijk het geval onder inheemse kinderen.

De Verenigde Naties voorspelt dat van de 107 miljoen meisjes die in Latijns-Amerika en de Caraïbische landen leven, 60 miljoen getrouwd zal zijn vóór de leeftijd van 18 jaar wordt bereikt. Momenteel is één op de vier meisjes in Latijns-Amerika tot een kindhuwelijk gedwongen. Volgens Maria Cristina Perceval, directeur van UNICEF Latijns-Amerika en de Caraïben, hebben deze jonge vrouwen minder mogelijkheden om naar school te gaan en meer kans om het slachtoffer te worden van huiselijk geweld. Ook lopen ze een hoger risico dan vrouwen van 20 á 30 jaar om te sterven tijdens de zwangerschap of de bevalling.

De Latijns-Amerikaanse landen met de hoogste aantallen kindhuwelijken zijn: Dominicaanse Republiek (36 procent), Nicaragua (35 procent), Honduras (34 procent), Guatemala (30 procent), El Salvador en Mexico (26 procent). Deze cijfers vertegenwoordigen jonge vrouwen van 20 á 24 jaar oud, die voor hun 18de levensjaar gedwongen trouwden.

Bron: El Tiempo

Gerelateerde berichten

Geweld in Haïti groeit terwijl overheid toekijkt

Geweld in Haïti groeit terwijl overheid toekijkt

Het geweld blijft toenemen in Haïti. En terwijl het geweld zich tot voor kort concentreerde in en rond de hoofdstad Port-au-Prince, breidt het zich nu uit naar omliggende regio’s, zoals de Artibonite, een landbouwgebied ten noorden van Port-au-Prince. De facto premier Ariel Henry dringt aan op ingrijpen door de Verenigde Naties. Veel Haïtianen zien in de passieve houding van de regering tegenover het geweld boze opzet. Henry heeft er baat bij, wanneer de situatie onhoudbaar wordt. De bevolking is het slachtoffer.

Lees meer
agsdix-null

Politiek & Maatschappij

agsdix-null

Kunst & Cultuur

agsdix-null

Vrije tijd & Toerisme

agsdix-null

Economie & Ondernemen

agsdix-null

Milieu en Natuur

agsdix-null

Onderzoek & Wetenschap

Blijf op de hoogte

Adverteren op onze website?

Dat kan! Tegen een scherp tarief plaatsen wij uw advertentie.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf u in en ontvang onze digitale nieuwsbrief met een overzicht van onze nieuwe artikelen.

Volg ons op social media

Wees als eerste op de hoogte van nieuwe artikelen en deel artikelen met uw netwerk.

Share This