Politiek & Maatschappij

Kindhuwelijken zullen in Latijns Amerika stijgen door corona

23 november 2020

Door corona zal het aantal jonge kinderen dat gedwongen wordt tot een kindhuwelijk stijgen. Armoede is de voornaamste reden voor de toename. De situatie in Latijns Amerika en de Caraïben is alarmerend, dit zijn de enige regio’s in de wereld waar in de afgelopen tien jaar het aantal kindhuwelijken niet daalde.

Volgens een rapport van de internationale organisatie Save the Children zullen de gedwongen kindhuwelijken en tienerzwangerschappen in Latijns-Amerika stijgen door de uitbraak van het coronavirus. De organisatie vreest dat 2020 tot een onomkeerbare teruggang zal leiden voor een generatie jonge vrouwen.

Save the Children verklaart de toename van de gedwongen kindhuwelijk doordat scholen hun deuren moeten sluiten tijdens de pandemie waardoor kinderen thuiszitten. Daarnaast is er een stijging van de werkloosheid waardoor de armoede groeit. Hierdoor zien ouders zich genoodzaakt om hun kinderen te laten werken, en als dit niet lukt, zullen ze uitgehuwelijkt worden om de dagelijkse kosten binnen het huishouden naar beneden te drukken.

Wereldwijd werden zo’n 650 miljoen kinderen en vrouwen (die nu nog leven) gedwongen tot een kindhuwelijk. Volgens UNICEF woont 1 op de 10 van deze vrouwen in Latijns-Amerika en het Caribisch gebied. Alarmerend voor de situatie is dat Latijns-Amerika en de Caraïben de enige regio’s in de wereld zijn waar het aantal kindhuwelijken niet daalden is in de laatste tien jaar. Dit is voornamelijk het geval onder inheemse kinderen.

De Verenigde Naties voorspelt dat van de 107 miljoen meisjes die in Latijns-Amerika en de Caraïbische landen leven, 60 miljoen getrouwd zal zijn vóór de leeftijd van 18 jaar wordt bereikt. Momenteel is één op de vier meisjes in Latijns-Amerika tot een kindhuwelijk gedwongen. Volgens Maria Cristina Perceval, directeur van UNICEF Latijns-Amerika en de Caraïben, hebben deze jonge vrouwen minder mogelijkheden om naar school te gaan en meer kans om het slachtoffer te worden van huiselijk geweld. Ook lopen ze een hoger risico dan vrouwen van 20 á 30 jaar om te sterven tijdens de zwangerschap of de bevalling.

De Latijns-Amerikaanse landen met de hoogste aantallen kindhuwelijken zijn: Dominicaanse Republiek (36 procent), Nicaragua (35 procent), Honduras (34 procent), Guatemala (30 procent), El Salvador en Mexico (26 procent). Deze cijfers vertegenwoordigen jonge vrouwen van 20 á 24 jaar oud, die voor hun 18de levensjaar gedwongen trouwden.

Bron: El Tiempo

Gerelateerde berichten

Aymara, migratieonderzoek en zelfreflectie in noord-Chili

Aymara, migratieonderzoek en zelfreflectie in noord-Chili

Mijn naam is Mariela Miranda van Iersel, en zoals je uit mijn twee achternamen kunt afleiden, ben ik half Chileens en half Nederlands. Gemotiveerd door mijn ervaring als vrijwilliger in sociale integratieprogramma’s, vertrok ik in 2017 van het Chileense huis uit mijn kindertijd naar Nederland voor een interdisciplinaire bachelor in de sociale wetenschappen en economie. In de hoop verder te leren over maatschappelijke uitdagingen, en vooral ook dingen die ik dácht te weten in vraag te stellen, begon ik aan een master in ontwikkelingsstudies aan het International Institute of Social Studies (ISS). Deze opleiding hielp me de real-world uitdagingen die me aan het hart gaan te verbinden aan wetenschappelijke theorieën en beide verder te verkennen door middel van onderzoek.

Lees meer
Uitzending Spoorloos 1 november over geroofde Argentijnse baby’s

Uitzending Spoorloos 1 november over geroofde Argentijnse baby’s

De uitzending was woensdagavond 1 november, maar kan op Uitzending gemist worden teruggekeken. In de laatste uitzending van dit seizoen vertelt de in Nederland woonachtige Ana haar verhaal. Tien jaar geleden werd middels DNA-onderzoek vastgesteld dat zij tot de zogenaamde roofbaby’s behoort. Haar beide ouders zijn tijdens de Videla-dictatuur vermoord. Haar moeder was vijf maanden zwanger toen zij werd gearresteerd. Op één klein berichtje kort na haar arrestatie werd nooit meer iets van haar vernomen. Haar dochter Ana is geadopteerd, iets dat zij pas op 36-jarige leeftijd te horen kreeg.

Lees meer
agsdix-null

Politiek & Maatschappij

agsdix-null

Kunst & Cultuur

agsdix-null

Vrije tijd & Toerisme

agsdix-null

Economie & Ondernemen

agsdix-null

Milieu en Natuur

agsdix-null

Onderzoek & Wetenschap

Blijf op de hoogte

Adverteren op onze website?

Dat kan! Tegen een scherp tarief plaatsen wij uw advertentie.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf u in en ontvang onze digitale nieuwsbrief met een overzicht van onze nieuwe artikelen.

Volg ons op social media

Wees als eerste op de hoogte van nieuwe artikelen en deel artikelen met uw netwerk.

Share This