Politiek & Maatschappij

Karavaan met Hondurese migranten met politiegeweld gestopt in Guatemala

18 januari 2021

Een karavaan met Hondurese migranten is afgelopen zondag met politiegeweld tegengehouden in Guatemala. De migranten trekken richting de Verenigde Staten om armoede, geweld en werkloosheid in hun land te ontvluchten.

Tussen de 6.000 à 9.000 landverhuizers arriveerden afgelopen weekend in Guatemala, waar de politie ze dwong om hun reis te stoppen. De veiligheidsdienst gebruikte traangas en knuppels om ze te verdrijven. Een deel van de migranten vluchtte de bergen in. Volgens een zorgdienstverlener van de regio vielen meerdere gewonden door het politiegeweld.

De migranten zijn gestrand net voorbij de grensovergang El Florido. Ze geven aan te vluchten voor armoede, geweld, werkloosheid, het gebrek aan onderwijs en gezondheidszorg. Problemen die verergerden door COVID-19. De armoede in Honduras is alleen maar toegenomen, ook twee verwoestende orkanen, in november vorig jaar, hebben de situatie verergerd. Door de coronapandemie is er amper aandacht voor de migratieproblematiek in Centraal-Amerika.

Joe Biden

De migranten hopen dat er een verbetering komt in het migratiebeleid van de Verenigde Staten op het moment dat Joe Biden, op 20 januari, tot president van Amerika wordt beëdigd. Biden heeft gezegd dat hij zich humaner zal opstellen, maar Washington sluit een verbetering op korte termijn uit. De huidige president van de Verenigde Staten, Donald Trump, breidde afgelopen vrijdag zelfs de noodtoestand uit in het grensgebied met Mexico. De muur van honderden kilometers lang, op de grens van Mexico en de Verenigde Staten, is nog niet af.

Volgens het meest recente migratierapport van Guatemala stuurde het land in de afgelopen drie dagen zo’n duizend mensen terug naar Honduras, waaronder 163 minderjarigen. De regering van Guatemala vraagt aan Honduras om het massale vertrek van haar inwoners te stoppen en de situatie in het land te verbeteren.

Bronnen: Hoy.es, El País, BBC

Gerelateerde berichten

Een nieuwe Guatemalteekse lente

Een nieuwe Guatemalteekse lente

80 jaar nadat in Guatemala de periode aanbrak die de “tienjarige lente” wordt genoemd, een periode ingeluid met het aantreden van de eerste democratisch gekozen president, de hervormer Juan José Arévalo, was daar in 2023 plotseling zijn zoon: Bernardo Arévalo. De zoon had onmiskenbaar het idealisme en gevoel voor sociale rechtvaardigheid van zijn vader geërfd maar hij liep al tegen de zestig toen hij politiek actief werd. Mogelijk wist hij te goed wat de huiveringwekkende gevolgen konden zijn.
Tot verassing van velen en tot frustratie van de zittende macht, die alles uit de kast haalde om hem tegen te houden – maar het was te laat – won Bernardo Arévalo de presidentsverkiezingen en werd hij begin 2024 geïnaugureerd. Voor veel Guatemalteken gloort er hoop, hoop op een nieuwe democratische lente.

Lees meer
Uitzending Spoorloos 1 november over geroofde Argentijnse baby’s

Uitzending Spoorloos 1 november over geroofde Argentijnse baby’s

De uitzending was woensdagavond 1 november, maar kan op Uitzending gemist worden teruggekeken. In de laatste uitzending van dit seizoen vertelt de in Nederland woonachtige Ana haar verhaal. Tien jaar geleden werd middels DNA-onderzoek vastgesteld dat zij tot de zogenaamde roofbaby’s behoort. Haar beide ouders zijn tijdens de Videla-dictatuur vermoord. Haar moeder was vijf maanden zwanger toen zij werd gearresteerd. Op één klein berichtje kort na haar arrestatie werd nooit meer iets van haar vernomen. Haar dochter Ana is geadopteerd, iets dat zij pas op 36-jarige leeftijd te horen kreeg.

Lees meer
agsdix-null

Politiek & Maatschappij

agsdix-null

Kunst & Cultuur

agsdix-null

Vrije tijd & Toerisme

agsdix-null

Economie & Ondernemen

agsdix-null

Milieu en Natuur

agsdix-null

Onderzoek & Wetenschap

Blijf op de hoogte

Adverteren op onze website?

Dat kan! Tegen een scherp tarief plaatsen wij uw advertentie.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf u in en ontvang onze digitale nieuwsbrief met een overzicht van onze nieuwe artikelen.

Volg ons op social media

Wees als eerste op de hoogte van nieuwe artikelen en deel artikelen met uw netwerk.

Share This