Politiek & Maatschappij

Karavaan met Hondurese migranten met politiegeweld gestopt in Guatemala

18 januari 2021

Een karavaan met Hondurese migranten is afgelopen zondag met politiegeweld tegengehouden in Guatemala. De migranten trekken richting de Verenigde Staten om armoede, geweld en werkloosheid in hun land te ontvluchten.

Tussen de 6.000 à 9.000 landverhuizers arriveerden afgelopen weekend in Guatemala, waar de politie ze dwong om hun reis te stoppen. De veiligheidsdienst gebruikte traangas en knuppels om ze te verdrijven. Een deel van de migranten vluchtte de bergen in. Volgens een zorgdienstverlener van de regio vielen meerdere gewonden door het politiegeweld.

De migranten zijn gestrand net voorbij de grensovergang El Florido. Ze geven aan te vluchten voor armoede, geweld, werkloosheid, het gebrek aan onderwijs en gezondheidszorg. Problemen die verergerden door COVID-19. De armoede in Honduras is alleen maar toegenomen, ook twee verwoestende orkanen, in november vorig jaar, hebben de situatie verergerd. Door de coronapandemie is er amper aandacht voor de migratieproblematiek in Centraal-Amerika.

Joe Biden

De migranten hopen dat er een verbetering komt in het migratiebeleid van de Verenigde Staten op het moment dat Joe Biden, op 20 januari, tot president van Amerika wordt beëdigd. Biden heeft gezegd dat hij zich humaner zal opstellen, maar Washington sluit een verbetering op korte termijn uit. De huidige president van de Verenigde Staten, Donald Trump, breidde afgelopen vrijdag zelfs de noodtoestand uit in het grensgebied met Mexico. De muur van honderden kilometers lang, op de grens van Mexico en de Verenigde Staten, is nog niet af.

Volgens het meest recente migratierapport van Guatemala stuurde het land in de afgelopen drie dagen zo’n duizend mensen terug naar Honduras, waaronder 163 minderjarigen. De regering van Guatemala vraagt aan Honduras om het massale vertrek van haar inwoners te stoppen en de situatie in het land te verbeteren.

Bronnen: Hoy.es, El País, BBC

Gerelateerde berichten

Veel Argentijnen hebben hoop gevestigd op Milei

Veel Argentijnen hebben hoop gevestigd op Milei

Over de in december aangetreden nieuwe Argentijnse president Javier Milei wordt heel verschillend gedacht. In La Chispa is vooral gewezen op mogelijke negatieve gevolgen van zijn aangekondigde beleid. In onderstaand artikel betoogt de Nederlander Jan Stroeken, docent macro-economie aan de Universidad de Concepción del Uruguay in Santa Fe in Argentinië, dat van Milei’s beleid wel positieve effecten te verwachten zijn.

Lees meer
Uitzending Spoorloos 1 november over geroofde Argentijnse baby’s

Uitzending Spoorloos 1 november over geroofde Argentijnse baby’s

De uitzending was woensdagavond 1 november, maar kan op Uitzending gemist worden teruggekeken. In de laatste uitzending van dit seizoen vertelt de in Nederland woonachtige Ana haar verhaal. Tien jaar geleden werd middels DNA-onderzoek vastgesteld dat zij tot de zogenaamde roofbaby’s behoort. Haar beide ouders zijn tijdens de Videla-dictatuur vermoord. Haar moeder was vijf maanden zwanger toen zij werd gearresteerd. Op één klein berichtje kort na haar arrestatie werd nooit meer iets van haar vernomen. Haar dochter Ana is geadopteerd, iets dat zij pas op 36-jarige leeftijd te horen kreeg.

Lees meer
agsdix-null

Politiek & Maatschappij

agsdix-null

Kunst & Cultuur

agsdix-null

Vrije tijd & Toerisme

agsdix-null

Economie & Ondernemen

agsdix-null

Milieu en Natuur

agsdix-null

Onderzoek & Wetenschap

Blijf op de hoogte

Adverteren op onze website?

Dat kan! Tegen een scherp tarief plaatsen wij uw advertentie.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf u in en ontvang onze digitale nieuwsbrief met een overzicht van onze nieuwe artikelen.

Volg ons op social media

Wees als eerste op de hoogte van nieuwe artikelen en deel artikelen met uw netwerk.

Share This