Politiek & Maatschappij

Juan Guaidó sprak met Boris Johnson in Downing Street

22 januari 2020

Redactie

Juan Guaidó sprak met Boris Johnson in Downing Street

“Bij gebrek aan een rechtmatig gekozen president is hij de meest geschikte persoon om Venezuela te leiden en het land uit de huidige crisis te halen”, verklaarde dinsdag een woordvoerder van de Britse premier Boris Johnson. Zowel Johnson als zijn minister van Buitenlandse Zaken, Dominic Raab, had een gesprek met Juan Guaidó, oppositieleider en zelfbenoemd president van Venezuela. De verwachting bestond dat Johnson bij het gesprek tussen Raab en Guaidó zou aansluiten, maar de premier nodigde Guaidó uit bij hem thuis, waar de twee elkaar in de beslotenheid van Downing Street 10 konden ontmoeten.

“Het Venezolaanse volk heeft genoeg geleden en heeft recht op een betere toekomst… Wij steunen de inspanningen van Juan Guaidó om tot een vreedzame en democratische oplossing te komen”, zei Dominic Raab na zijn ontmoeting met Guaidó, die als interim-president inmiddels door zestig landen wordt erkend. “We hebben hem onze niet aflatende steun toegezegd om samen met onze bondgenoten te pogen een oplossing voor deze crisis te vinden.”

Voor Guaidó gelden de ontmoetingen met de Britse regeringsleiders als een kleine overwinning tijdens deze buitenlandse reis die bedoeld is om zijn positie weer een impuls te geven. Zo ontmoette hij afgelopen maandag de Colombiaanse president Iván Duque en de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo. Vandaag zal hij een gesprek hebben met Josep Borrell, de vorig jaar benoemde hoge vertegenwoordiger voor Buitenlandse Zaken en Veiligheidsbeleid van de Europese Unie. Daarna reist Guaidó door naar Davos om het World Economic Forum bij te wonen.

Guaidó trekt zich niets aan van het door president Nicolás Maduro uitgevaardigde verbod om het land te verlaten. De veiligheidsdienst van Venezuela greep zijn kans en heeft volgens parlementslid Delsa Solorzano gisteren  het kantoor van Guaidó onderzocht. Gewapende en gemaskerde mannen, gekleed in het zwart, betraden onverwacht het op dat moment lege kantoor. Solorzano en andere oppositieleden zijn bang dat de Sebin, de Venezolaanse veiligheidsdienst, valse bewijzen heeft willen achterlaten, waarmee hij later beschuldigd kan worden.

Bron : El País, France 24
Bookmark and Share
El País, France 24

Gerelateerde berichten

Weg met Pinochet!

Weg met Pinochet!

Op 5 oktober 1988 spraken de Chilenen zich in een volksstemming uit tegen het aanblijven van generaal Pinochet als president. Daarmee eindigde de dictatuur, maar werd Chili nog geen volwaardige democratie. Chispa-redacteur Jan de Kievid maakte als internationaal waarnemer die spannende verkiezing mee. Nu binnenkort mogelijk weer een grote stap in democratische richting wordt gezet, vertelt hij zijn verhaal van de enerverende gebeurtenissen eind 1988.

Lees meer
Bootvluchtelingen uit Haïti verdronken bij Puerto Rico

Bootvluchtelingen uit Haïti verdronken bij Puerto Rico

Donderdag 12 mei ontdekte een helikopter van de Puerto Ricaanse grenswacht op zee een gekapseisde boot. Tot nu toe konden 38 mensen gered worden en zijn elf lichamen geborgen. Maar volgens de opvarenden, op twee na allemaal Haïtianen, waren er tussen de 60 en 75 personen aan boord, wat betekent dat er nog veel mensen vermist worden. Dit jaar is het aantal Haïtianen dat hun land verlaat verdubbeld volgens Amerikaanse autoriteiten. Het bendegeweld en de economische crisis zijn de belangrijkste oorzaken.

Lees meer
agsdi-globe

Politiek & Maatschappij

agsdi-portrait

Kunst & Cultuur

agsdi-camera

Vrije tijd & Toerisme

agsdi-income

Economie & Ondernemen

agsdi-leaves

Milieu en Natuur

agsdi-learn

Onderzoek & Wetenschap

Blijf op de hoogte

Adverteren op onze website?

Dat kan! Tegen een scherp tarief plaatsen wij uw advertentie.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf u in en ontvang onze digitale nieuwsbrief met een overzicht van onze nieuwe artikelen.

Volg ons op social media

Wees als eerste op de hoogte van nieuwe artikelen en deel artikelen met uw netwerk.

Share This