Politiek & Maatschappij

Juan Guaidó sprak met Boris Johnson in Downing Street

22 januari 2020

Redactie

Juan Guaidó sprak met Boris Johnson in Downing Street

“Bij gebrek aan een rechtmatig gekozen president is hij de meest geschikte persoon om Venezuela te leiden en het land uit de huidige crisis te halen”, verklaarde dinsdag een woordvoerder van de Britse premier Boris Johnson. Zowel Johnson als zijn minister van Buitenlandse Zaken, Dominic Raab, had een gesprek met Juan Guaidó, oppositieleider en zelfbenoemd president van Venezuela. De verwachting bestond dat Johnson bij het gesprek tussen Raab en Guaidó zou aansluiten, maar de premier nodigde Guaidó uit bij hem thuis, waar de twee elkaar in de beslotenheid van Downing Street 10 konden ontmoeten.

“Het Venezolaanse volk heeft genoeg geleden en heeft recht op een betere toekomst… Wij steunen de inspanningen van Juan Guaidó om tot een vreedzame en democratische oplossing te komen”, zei Dominic Raab na zijn ontmoeting met Guaidó, die als interim-president inmiddels door zestig landen wordt erkend. “We hebben hem onze niet aflatende steun toegezegd om samen met onze bondgenoten te pogen een oplossing voor deze crisis te vinden.”

Voor Guaidó gelden de ontmoetingen met de Britse regeringsleiders als een kleine overwinning tijdens deze buitenlandse reis die bedoeld is om zijn positie weer een impuls te geven. Zo ontmoette hij afgelopen maandag de Colombiaanse president Iván Duque en de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo. Vandaag zal hij een gesprek hebben met Josep Borrell, de vorig jaar benoemde hoge vertegenwoordiger voor Buitenlandse Zaken en Veiligheidsbeleid van de Europese Unie. Daarna reist Guaidó door naar Davos om het World Economic Forum bij te wonen.

Guaidó trekt zich niets aan van het door president Nicolás Maduro uitgevaardigde verbod om het land te verlaten. De veiligheidsdienst van Venezuela greep zijn kans en heeft volgens parlementslid Delsa Solorzano gisteren  het kantoor van Guaidó onderzocht. Gewapende en gemaskerde mannen, gekleed in het zwart, betraden onverwacht het op dat moment lege kantoor. Solorzano en andere oppositieleden zijn bang dat de Sebin, de Venezolaanse veiligheidsdienst, valse bewijzen heeft willen achterlaten, waarmee hij later beschuldigd kan worden.

Bron : El País, France 24
Bookmark and Share
El País, France 24

Gerelateerde berichten

Aymara, migratieonderzoek en zelfreflectie in noord-Chili

Aymara, migratieonderzoek en zelfreflectie in noord-Chili

Mijn naam is Mariela Miranda van Iersel, en zoals je uit mijn twee achternamen kunt afleiden, ben ik half Chileens en half Nederlands. Gemotiveerd door mijn ervaring als vrijwilliger in sociale integratieprogramma’s, vertrok ik in 2017 van het Chileense huis uit mijn kindertijd naar Nederland voor een interdisciplinaire bachelor in de sociale wetenschappen en economie. In de hoop verder te leren over maatschappelijke uitdagingen, en vooral ook dingen die ik dácht te weten in vraag te stellen, begon ik aan een master in ontwikkelingsstudies aan het International Institute of Social Studies (ISS). Deze opleiding hielp me de real-world uitdagingen die me aan het hart gaan te verbinden aan wetenschappelijke theorieën en beide verder te verkennen door middel van onderzoek.

Lees meer
Uitzending Spoorloos 1 november over geroofde Argentijnse baby’s

Uitzending Spoorloos 1 november over geroofde Argentijnse baby’s

De uitzending was woensdagavond 1 november, maar kan op Uitzending gemist worden teruggekeken. In de laatste uitzending van dit seizoen vertelt de in Nederland woonachtige Ana haar verhaal. Tien jaar geleden werd middels DNA-onderzoek vastgesteld dat zij tot de zogenaamde roofbaby’s behoort. Haar beide ouders zijn tijdens de Videla-dictatuur vermoord. Haar moeder was vijf maanden zwanger toen zij werd gearresteerd. Op één klein berichtje kort na haar arrestatie werd nooit meer iets van haar vernomen. Haar dochter Ana is geadopteerd, iets dat zij pas op 36-jarige leeftijd te horen kreeg.

Lees meer
agsdix-null

Politiek & Maatschappij

agsdix-null

Kunst & Cultuur

agsdix-null

Vrije tijd & Toerisme

agsdix-null

Economie & Ondernemen

agsdix-null

Milieu en Natuur

agsdix-null

Onderzoek & Wetenschap

Blijf op de hoogte

Adverteren op onze website?

Dat kan! Tegen een scherp tarief plaatsen wij uw advertentie.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf u in en ontvang onze digitale nieuwsbrief met een overzicht van onze nieuwe artikelen.

Volg ons op social media

Wees als eerste op de hoogte van nieuwe artikelen en deel artikelen met uw netwerk.

Share This