Politiek & Maatschappij

Is pisco sour Chileens of Peruaans?

4 maart 2020

Als het aan Juan Carlos Gamarra, de ambassadeur van Peru in het Verenigd Koninkrijk, ligt is het antwoord duidelijk: pisco sour is een Peruaanse cocktail. Hij reageerde een paar dagen geleden met een ingezonden brief in The Guardian op een enkele weken eerder gepubliceerd artikel over de culinaire rijkdom van Chili. In dat artikel, met de aansprekende titel “12 Chileense voedselervaringen die je niet mag missen”, werd het drankje pisco sour aanbevolen.

De schrijvers van het artikel hielden al een slag om de arm met de opmerking dat over de herkomst van de pisco sour heftig gediscussieerd wordt. Maar voor de ambassadeur was dit duidelijk niet voldoende: de drank is Peruaans, genoemd naar de stad Pisco, ten zuiden van de hoofdstad Lima.

De Spanjaarden brachten de druiven mee die goed konden aarden in de vallei van Pisco. Nog altijd is de productie van echte pisco voorbehouden aan specifieke gebieden langs de Peruaanse kust, zoals rond Lima, Ica en delen van Tacna. Ook aan het type druif worden eisen gesteld: het moet de  most van de piscaanse druif zijn, net gefermenteerd. De herkomst van pisco is in 2005 officieel geregistreerd bij de Wereldorganisatie van het Intellectuele Eigendom (WIPO).

Juan Carlos Gamarra vertelt de lezers ook wie de man was die het drankje in 1915 voor het eerst bereidde: Victor Morris, een Amerikaanse ondernemer. Geboren in Salt Lake City arriveerde Morris aan het begin van de twintigste eeuw in Peru om als kassier bij de spoorwegen te werken. In 1915 verhuisde hij naar Lima, waar hij dichtbij de Plaza Mayor een bar begon en voor het eerst het drankje mixte dat hem beroemd zou maken, in feite een variant op de whisky sour.

The Guardian

Gerelateerde berichten

Aymara, migratieonderzoek en zelfreflectie in noord-Chili

Aymara, migratieonderzoek en zelfreflectie in noord-Chili

Mijn naam is Mariela Miranda van Iersel, en zoals je uit mijn twee achternamen kunt afleiden, ben ik half Chileens en half Nederlands. Gemotiveerd door mijn ervaring als vrijwilliger in sociale integratieprogramma’s, vertrok ik in 2017 van het Chileense huis uit mijn kindertijd naar Nederland voor een interdisciplinaire bachelor in de sociale wetenschappen en economie. In de hoop verder te leren over maatschappelijke uitdagingen, en vooral ook dingen die ik dácht te weten in vraag te stellen, begon ik aan een master in ontwikkelingsstudies aan het International Institute of Social Studies (ISS). Deze opleiding hielp me de real-world uitdagingen die me aan het hart gaan te verbinden aan wetenschappelijke theorieën en beide verder te verkennen door middel van onderzoek.

Lees meer
Uitzending Spoorloos 1 november over geroofde Argentijnse baby’s

Uitzending Spoorloos 1 november over geroofde Argentijnse baby’s

De uitzending was woensdagavond 1 november, maar kan op Uitzending gemist worden teruggekeken. In de laatste uitzending van dit seizoen vertelt de in Nederland woonachtige Ana haar verhaal. Tien jaar geleden werd middels DNA-onderzoek vastgesteld dat zij tot de zogenaamde roofbaby’s behoort. Haar beide ouders zijn tijdens de Videla-dictatuur vermoord. Haar moeder was vijf maanden zwanger toen zij werd gearresteerd. Op één klein berichtje kort na haar arrestatie werd nooit meer iets van haar vernomen. Haar dochter Ana is geadopteerd, iets dat zij pas op 36-jarige leeftijd te horen kreeg.

Lees meer
agsdix-null

Politiek & Maatschappij

agsdix-null

Kunst & Cultuur

agsdix-null

Vrije tijd & Toerisme

agsdix-null

Economie & Ondernemen

agsdix-null

Milieu en Natuur

agsdix-null

Onderzoek & Wetenschap

Blijf op de hoogte

Adverteren op onze website?

Dat kan! Tegen een scherp tarief plaatsen wij uw advertentie.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf u in en ontvang onze digitale nieuwsbrief met een overzicht van onze nieuwe artikelen.

Volg ons op social media

Wees als eerste op de hoogte van nieuwe artikelen en deel artikelen met uw netwerk.

Share This