Politiek & Maatschappij

Is pisco sour Chileens of Peruaans?

4 maart 2020

Als het aan Juan Carlos Gamarra, de ambassadeur van Peru in het Verenigd Koninkrijk, ligt is het antwoord duidelijk: pisco sour is een Peruaanse cocktail. Hij reageerde een paar dagen geleden met een ingezonden brief in The Guardian op een enkele weken eerder gepubliceerd artikel over de culinaire rijkdom van Chili. In dat artikel, met de aansprekende titel “12 Chileense voedselervaringen die je niet mag missen”, werd het drankje pisco sour aanbevolen.

De schrijvers van het artikel hielden al een slag om de arm met de opmerking dat over de herkomst van de pisco sour heftig gediscussieerd wordt. Maar voor de ambassadeur was dit duidelijk niet voldoende: de drank is Peruaans, genoemd naar de stad Pisco, ten zuiden van de hoofdstad Lima.

De Spanjaarden brachten de druiven mee die goed konden aarden in de vallei van Pisco. Nog altijd is de productie van echte pisco voorbehouden aan specifieke gebieden langs de Peruaanse kust, zoals rond Lima, Ica en delen van Tacna. Ook aan het type druif worden eisen gesteld: het moet de  most van de piscaanse druif zijn, net gefermenteerd. De herkomst van pisco is in 2005 officieel geregistreerd bij de Wereldorganisatie van het Intellectuele Eigendom (WIPO).

Juan Carlos Gamarra vertelt de lezers ook wie de man was die het drankje in 1915 voor het eerst bereidde: Victor Morris, een Amerikaanse ondernemer. Geboren in Salt Lake City arriveerde Morris aan het begin van de twintigste eeuw in Peru om als kassier bij de spoorwegen te werken. In 1915 verhuisde hij naar Lima, waar hij dichtbij de Plaza Mayor een bar begon en voor het eerst het drankje mixte dat hem beroemd zou maken, in feite een variant op de whisky sour.

The Guardian

Gerelateerde berichten

Weg met Pinochet!

Weg met Pinochet!

Op 5 oktober 1988 spraken de Chilenen zich in een volksstemming uit tegen het aanblijven van generaal Pinochet als president. Daarmee eindigde de dictatuur, maar werd Chili nog geen volwaardige democratie. Chispa-redacteur Jan de Kievid maakte als internationaal waarnemer die spannende verkiezing mee. Nu binnenkort mogelijk weer een grote stap in democratische richting wordt gezet, vertelt hij zijn verhaal van de enerverende gebeurtenissen eind 1988.

Lees meer
Bootvluchtelingen uit Haïti verdronken bij Puerto Rico

Bootvluchtelingen uit Haïti verdronken bij Puerto Rico

Donderdag 12 mei ontdekte een helikopter van de Puerto Ricaanse grenswacht op zee een gekapseisde boot. Tot nu toe konden 38 mensen gered worden en zijn elf lichamen geborgen. Maar volgens de opvarenden, op twee na allemaal Haïtianen, waren er tussen de 60 en 75 personen aan boord, wat betekent dat er nog veel mensen vermist worden. Dit jaar is het aantal Haïtianen dat hun land verlaat verdubbeld volgens Amerikaanse autoriteiten. Het bendegeweld en de economische crisis zijn de belangrijkste oorzaken.

Lees meer
agsdi-globe

Politiek & Maatschappij

agsdi-portrait

Kunst & Cultuur

agsdi-camera

Vrije tijd & Toerisme

agsdi-income

Economie & Ondernemen

agsdi-leaves

Milieu en Natuur

agsdi-learn

Onderzoek & Wetenschap

Blijf op de hoogte

Adverteren op onze website?

Dat kan! Tegen een scherp tarief plaatsen wij uw advertentie.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf u in en ontvang onze digitale nieuwsbrief met een overzicht van onze nieuwe artikelen.

Volg ons op social media

Wees als eerste op de hoogte van nieuwe artikelen en deel artikelen met uw netwerk.

Share This