Politiek & Maatschappij

Iraanse tanker Fortune komt aan in Venezolaanse wateren met een lading brandstof

25 mei 2020

Redactie

Afgelopen zaterdagavond arriveerde de tanker Fortune, de eerste van vijf vrachtschepen uit Iran, in de territoriale wateren van Venezuela, als onderdeel van de samenwerkingsovereenkomsten tussen de twee naties. De schepen komen naar het land met grote ladingen benzine, onderdelen voor hun raffinage en deskundig personeel om de brandstofsituatie in het land te bekijken en het herstel van de olie-industrie te helpen.

Fortune arriveerde rond 19:40 (Caracas-tijd) in Venezolaanse wateren nadat het ten noorden van Trinidad en Tobago was gepasseerd, volgens gegevens van het Refinitiv Eikon-schip, meldt Reuters. Het schip vaarde op zondag naar de haven van de raffinaderij El Palito, gelegen in de gemeente Puerto Cabello in de staat Carabobo, zei Telesur-correspondent Madelein García. In maart laadde het schip zijn brandstof in de Iraanse havenstad Bandar Abás.

Sinds zijn aankomst in de nationale wateren van Venezuela wordt de Fortune bewaakt door de oceanische patrouilleboot Yekuana PO13 van het Bolivariaanse Militaire Leger, met het oog op de dreiging van de regering van de Verenigde Staten om de aankomst van de boot te voorkomen.

García, een correspondent van Telesur die aan boord is van een van de Venezolaanse schepen die het Iraanse schip vergezelden, benadrukte dat het hele traject normaal werd uitgevoerd en volgens de aanwezige functionarissen was er geen enkele soort bedreiging die de operatie in gevaar bracht.”

In totaal zijn er vijf Iraanse schepen: Fortune, Petunia, Forest, Faxon en Carnation, die naar verwachting de komende dagen in het land zullen aankomen ondanks de dreigementen van woordvoerders voor de Amerikaanse regering tegen deze actie. De vijf schepen vervoeren volgens internationale media in totaal 1,53 miljoen vaten benzine en alkylaat naar Venezuela.

“Als de VS problemen veroorzaken voor onze olietankers in de Caribische Zee of in een ander deel van de wereld, zullen ze problemen ondervinden”, verklaarde Sheik Tamim bin Hamad Al Thani in een telefoongesprek met de Emir van Qatar.

Nodal

Gerelateerde berichten

Een nieuwe Guatemalteekse lente

Een nieuwe Guatemalteekse lente

80 jaar nadat in Guatemala de periode aanbrak die de “tienjarige lente” wordt genoemd, een periode ingeluid met het aantreden van de eerste democratisch gekozen president, de hervormer Juan José Arévalo, was daar in 2023 plotseling zijn zoon: Bernardo Arévalo. De zoon had onmiskenbaar het idealisme en gevoel voor sociale rechtvaardigheid van zijn vader geërfd maar hij liep al tegen de zestig toen hij politiek actief werd. Mogelijk wist hij te goed wat de huiveringwekkende gevolgen konden zijn.
Tot verassing van velen en tot frustratie van de zittende macht, die alles uit de kast haalde om hem tegen te houden – maar het was te laat – won Bernardo Arévalo de presidentsverkiezingen en werd hij begin 2024 geïnaugureerd. Voor veel Guatemalteken gloort er hoop, hoop op een nieuwe democratische lente.

Lees meer
Uitzending Spoorloos 1 november over geroofde Argentijnse baby’s

Uitzending Spoorloos 1 november over geroofde Argentijnse baby’s

De uitzending was woensdagavond 1 november, maar kan op Uitzending gemist worden teruggekeken. In de laatste uitzending van dit seizoen vertelt de in Nederland woonachtige Ana haar verhaal. Tien jaar geleden werd middels DNA-onderzoek vastgesteld dat zij tot de zogenaamde roofbaby’s behoort. Haar beide ouders zijn tijdens de Videla-dictatuur vermoord. Haar moeder was vijf maanden zwanger toen zij werd gearresteerd. Op één klein berichtje kort na haar arrestatie werd nooit meer iets van haar vernomen. Haar dochter Ana is geadopteerd, iets dat zij pas op 36-jarige leeftijd te horen kreeg.

Lees meer
agsdix-null

Politiek & Maatschappij

agsdix-null

Kunst & Cultuur

agsdix-null

Vrije tijd & Toerisme

agsdix-null

Economie & Ondernemen

agsdix-null

Milieu en Natuur

agsdix-null

Onderzoek & Wetenschap

Blijf op de hoogte

Adverteren op onze website?

Dat kan! Tegen een scherp tarief plaatsen wij uw advertentie.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf u in en ontvang onze digitale nieuwsbrief met een overzicht van onze nieuwe artikelen.

Volg ons op social media

Wees als eerste op de hoogte van nieuwe artikelen en deel artikelen met uw netwerk.

Share This