Politiek & Maatschappij

Iraanse tanker Fortune komt aan in Venezolaanse wateren met een lading brandstof

25 mei 2020

Redactie

Afgelopen zaterdagavond arriveerde de tanker Fortune, de eerste van vijf vrachtschepen uit Iran, in de territoriale wateren van Venezuela, als onderdeel van de samenwerkingsovereenkomsten tussen de twee naties. De schepen komen naar het land met grote ladingen benzine, onderdelen voor hun raffinage en deskundig personeel om de brandstofsituatie in het land te bekijken en het herstel van de olie-industrie te helpen.

Fortune arriveerde rond 19:40 (Caracas-tijd) in Venezolaanse wateren nadat het ten noorden van Trinidad en Tobago was gepasseerd, volgens gegevens van het Refinitiv Eikon-schip, meldt Reuters. Het schip vaarde op zondag naar de haven van de raffinaderij El Palito, gelegen in de gemeente Puerto Cabello in de staat Carabobo, zei Telesur-correspondent Madelein García. In maart laadde het schip zijn brandstof in de Iraanse havenstad Bandar Abás.

Sinds zijn aankomst in de nationale wateren van Venezuela wordt de Fortune bewaakt door de oceanische patrouilleboot Yekuana PO13 van het Bolivariaanse Militaire Leger, met het oog op de dreiging van de regering van de Verenigde Staten om de aankomst van de boot te voorkomen.

García, een correspondent van Telesur die aan boord is van een van de Venezolaanse schepen die het Iraanse schip vergezelden, benadrukte dat het hele traject normaal werd uitgevoerd en volgens de aanwezige functionarissen was er geen enkele soort bedreiging die de operatie in gevaar bracht.”

In totaal zijn er vijf Iraanse schepen: Fortune, Petunia, Forest, Faxon en Carnation, die naar verwachting de komende dagen in het land zullen aankomen ondanks de dreigementen van woordvoerders voor de Amerikaanse regering tegen deze actie. De vijf schepen vervoeren volgens internationale media in totaal 1,53 miljoen vaten benzine en alkylaat naar Venezuela.

“Als de VS problemen veroorzaken voor onze olietankers in de Caribische Zee of in een ander deel van de wereld, zullen ze problemen ondervinden”, verklaarde Sheik Tamim bin Hamad Al Thani in een telefoongesprek met de Emir van Qatar.

Nodal

Gerelateerde berichten

Weg met Pinochet!

Weg met Pinochet!

Op 5 oktober 1988 spraken de Chilenen zich in een volksstemming uit tegen het aanblijven van generaal Pinochet als president. Daarmee eindigde de dictatuur, maar werd Chili nog geen volwaardige democratie. Chispa-redacteur Jan de Kievid maakte als internationaal waarnemer die spannende verkiezing mee. Nu binnenkort mogelijk weer een grote stap in democratische richting wordt gezet, vertelt hij zijn verhaal van de enerverende gebeurtenissen eind 1988.

Lees meer
Bootvluchtelingen uit Haïti verdronken bij Puerto Rico

Bootvluchtelingen uit Haïti verdronken bij Puerto Rico

Donderdag 12 mei ontdekte een helikopter van de Puerto Ricaanse grenswacht op zee een gekapseisde boot. Tot nu toe konden 38 mensen gered worden en zijn elf lichamen geborgen. Maar volgens de opvarenden, op twee na allemaal Haïtianen, waren er tussen de 60 en 75 personen aan boord, wat betekent dat er nog veel mensen vermist worden. Dit jaar is het aantal Haïtianen dat hun land verlaat verdubbeld volgens Amerikaanse autoriteiten. Het bendegeweld en de economische crisis zijn de belangrijkste oorzaken.

Lees meer
agsdi-globe

Politiek & Maatschappij

agsdi-portrait

Kunst & Cultuur

agsdi-camera

Vrije tijd & Toerisme

agsdi-income

Economie & Ondernemen

agsdi-leaves

Milieu en Natuur

agsdi-learn

Onderzoek & Wetenschap

Blijf op de hoogte

Adverteren op onze website?

Dat kan! Tegen een scherp tarief plaatsen wij uw advertentie.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf u in en ontvang onze digitale nieuwsbrief met een overzicht van onze nieuwe artikelen.

Volg ons op social media

Wees als eerste op de hoogte van nieuwe artikelen en deel artikelen met uw netwerk.

Share This