Politiek & Maatschappij

Inwoners van de Amazone in Ecuador ziedend na nieuwe olieramp

3 februari 2022

Redactie

Zo’n 6.300 vaten olie lekten in een natuurreservaat in Ecuador in een beschermd gebied van de Amazone. Inwoners van Puerto Madero deden geen moeite om hun woede te verbergen over de laatste olieramp in de Ecuadoraanse Amazone.

“Deze schade gaat niet over een maand, twee maanden… het zal 20 jaar duren voordat de zaken weer normaal worden”, zegt Bolivia Buenano, een koopman uit het gebied op zo’n 120 kilometer vanwaar de lekkage plaatsvond. Buenano voegde zich bij een opruimploeg die was samengesteld door olietransportbedrijf OCP, wiens pijpleiding verantwoordelijk was voor het lek, om de gemeenschap van ongeveer 700 mensen enige hulp te bieden.

Niemand kan “normaal in de rivier baden, noch van hier drinken, er is geen vis, er is niets”, riep ze uit terwijl ze een vervuilde insluitingsboei schrobde. Buenano klaagde over een gebrek aan staatsinvesteringen in de Amazone provincies, die een groot deel van de olierijkdom van het land herbergen, maar het meest worden getroffen door industriële rampen zoals deze.

Vorige week vrijdag lekten bijna 6.300 vaten olie in een milieureservaat in het oosten van Ecuador, toen hevige regenval ervoor zorgde dat een rotsblok op een pijpleiding viel. Cesar Benalcazar was een van de vele mensen die naar de plaats delict renden om de oliestroom te stoppen. “We probeerden te voorkomen dat de ruwe olie de rivier bereikte, maar door de helling daalde het als een waterval”, zegt Benalcazar.

OCP heeft gezegd dat meer dan 84 procent van de ruwe olie is teruggewonnen. Maar niet voordat ongeveer 21.000 vierkante meter van het Cayambe Coca-natuurreservaat vervuild was en ruwe olie in de Cocarivier stroomde – een van de grootste in de Ecuadoraanse Amazone en een belangrijke bron voor veel rivieroevergemeenschappen. Regen en stromingen verspreiden de vlek over vele kilometers.

“We zijn moe, omdat dit geen normaal leven is. De natuur is niet gezond, ze is besmet”, zegt Buenano. “En dit zal zo blijven zolang de pijpleiding en het netwerk voor ruwe olie blijven bestaan.”

In 2020 beschadigde een modderstroom pijpleidingen, waardoor ongeveer 15.000 vaten olie in drie rivieren in het Amazonegebied terechtkwamen, waardoor verschillende gemeenschappen werden getroffen. Ruwe aardolie is het grootste exportproduct van Ecuador. Tussen januari en november 2021 won het land 494.000 vaten per dag.

Buenano en de rest van het opruimteam mompelden verontwaardigd terwijl ze containers vulden met vervuild zand, die ze op elkaar stapelden om ze later te verwijderen. “Wij zijn de vergetenen van God”, zei Rosa Capinoa, leider van de Fecunae inheemse organisatie die de getroffen gebieden bezoekt.

“Ik weet dat dit niet iets is dat van de ene op de andere dag kan worden opgelost, het zal lang duren. Het is erg pijnlijk om naar deze natuurramp te kijken”, zei ze tegen AFP. “De olie vertrekt hier en wij als gemeenschappen delen niet in de winst. Het enige wat we krijgen is een waterfles, watertanks”, voegde Capinoa eraan toe als reactie op de levering van drinkwater aan de getroffen bevolking door OCP.

Volgens het Ecuadoraanse ministerie van Milieu vond de lekkage van vrijdag plaats in het Cayambe Coca-reservaat van zo’n 403.000 hectare, de thuisbasis van een enorme verzameling dieren en planten. Van daaruit verspreidde het zich naar de Cocarivier.

“We zijn behoorlijk verontwaardigd, omdat we dit elke twee of drie jaar meemaken”, zegt Romel Buenano, een 35-jarige boer in Puerto Madero, die geen familie is van Bolivia Buenano. De ramp van 2020, zei hij, maakte een tijdje een einde aan de visserij en doodde dieren op de eilandjes van de Coca. “Het is niet zo dat met het schoonmaken de vervuiling voorbij is”, vertelde hij aan AFP.

Al Jazeera

Gerelateerde berichten

Aymara, migratieonderzoek en zelfreflectie in noord-Chili

Aymara, migratieonderzoek en zelfreflectie in noord-Chili

Mijn naam is Mariela Miranda van Iersel, en zoals je uit mijn twee achternamen kunt afleiden, ben ik half Chileens en half Nederlands. Gemotiveerd door mijn ervaring als vrijwilliger in sociale integratieprogramma’s, vertrok ik in 2017 van het Chileense huis uit mijn kindertijd naar Nederland voor een interdisciplinaire bachelor in de sociale wetenschappen en economie. In de hoop verder te leren over maatschappelijke uitdagingen, en vooral ook dingen die ik dácht te weten in vraag te stellen, begon ik aan een master in ontwikkelingsstudies aan het International Institute of Social Studies (ISS). Deze opleiding hielp me de real-world uitdagingen die me aan het hart gaan te verbinden aan wetenschappelijke theorieën en beide verder te verkennen door middel van onderzoek.

Lees meer
Uitzending Spoorloos 1 november over geroofde Argentijnse baby’s

Uitzending Spoorloos 1 november over geroofde Argentijnse baby’s

De uitzending was woensdagavond 1 november, maar kan op Uitzending gemist worden teruggekeken. In de laatste uitzending van dit seizoen vertelt de in Nederland woonachtige Ana haar verhaal. Tien jaar geleden werd middels DNA-onderzoek vastgesteld dat zij tot de zogenaamde roofbaby’s behoort. Haar beide ouders zijn tijdens de Videla-dictatuur vermoord. Haar moeder was vijf maanden zwanger toen zij werd gearresteerd. Op één klein berichtje kort na haar arrestatie werd nooit meer iets van haar vernomen. Haar dochter Ana is geadopteerd, iets dat zij pas op 36-jarige leeftijd te horen kreeg.

Lees meer
agsdix-null

Politiek & Maatschappij

agsdix-null

Kunst & Cultuur

agsdix-null

Vrije tijd & Toerisme

agsdix-null

Economie & Ondernemen

agsdix-null

Milieu en Natuur

agsdix-null

Onderzoek & Wetenschap

Blijf op de hoogte

Adverteren op onze website?

Dat kan! Tegen een scherp tarief plaatsen wij uw advertentie.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf u in en ontvang onze digitale nieuwsbrief met een overzicht van onze nieuwe artikelen.

Volg ons op social media

Wees als eerste op de hoogte van nieuwe artikelen en deel artikelen met uw netwerk.

Share This