Politiek & Maatschappij

Inheemse Peruanen beschuldigen overheid van etnocide door passiviteit

26 april 2020

Verschillende inheemse groepen in Peru hebben de Verenigde Naties en de Inter-Amerikaanse Commissie voor Mensenrechten een officiële klachtbrief geschreven waarin ze de Peruaanse overheid ervan beschuldigen niets te doen om hen te helpen in de strijd tegen het coronavirus. Ze riskeren hierbij “etnocide door passiviteit,” aldus de brief. Ze vragen de VN om de Peruaanse overheid te dwingen om actie te ondernemen. De brief is ondertekend door acht inheemse leiders die 1800 gemeenschappen in de Peruaanse Amazone vertegenwoordigen.

Gezondheidsexperts waarschuwen dat de verspreiding van het coronavirus dodelijk kan zijn voor inheemse groepen in het Amazonegebied, zoals in het verleden eveneens is gebeurd met ziektes zoals de griep, de pokken en malaria. Lizardo Cauper, voorzitter van de inheemse organisatie AIDESEP, die de brief publiceerde, geeft aan: “[De overheid] publiceert elke dag berichten over wat ze gaan doen in de steden, maar niets over inheemse gemeenschappen. Dit is discriminatie.”

President Martin Vizcarra zegt dat de overheid werkt aan een plan om de inheemse bevolking te helpen, nadat deze vrijwillig in isolatie gegaan zijn. Ten minste vier mensen in de afgelegen Puerto Bethel regio, twee uur met de boot vanaf de hoofdstad van de provincie Ucayali, hebben het virus opgelopen. Het ministerie van Cultuur zegt dat het voorraden naar de regio heeft gestuurd om hygiëne te waarborgen. Andere overheidsinstanties hebben hun zorgen uitgesproken, omdat slechts 4 van de 10 gemeenschappen in deze arme, afgelegen regio medische faciliteiten heeft.

Afgelopen vrijdag maakte de Peruaanse overheid bekend dat er in heel het land 21,648 coronabesmettingen bevestigd zijn, waarvan 634 met dodelijke afloop. Tot nu toe zijn er nog geen dodelijke slachtoffers gevallen in inheemse gemeenschappen.

Mercopress

Gerelateerde berichten

De macro-economische ontwikkeling van Argentinië

De macro-economische ontwikkeling van Argentinië

De Argentijnse president Javier Milei is inmiddels ruim een half jaar aan de macht. Bij zijn aantreden noemde hij als de belangrijkste uitgangspunten van zijn regering een beperkte overheid, respect voor privé-eigendom en vrije handel. De focus van het economisch beleid moest liggen op een herstel van de overheidsbalans, indamming van de inflatie en het aantrekken van buitenlandse investeringen. In dit artikel maakt de auteur de voorlopige balans op.

Lees meer
Uitzending Spoorloos 1 november over geroofde Argentijnse baby’s

Uitzending Spoorloos 1 november over geroofde Argentijnse baby’s

De uitzending was woensdagavond 1 november, maar kan op Uitzending gemist worden teruggekeken. In de laatste uitzending van dit seizoen vertelt de in Nederland woonachtige Ana haar verhaal. Tien jaar geleden werd middels DNA-onderzoek vastgesteld dat zij tot de zogenaamde roofbaby’s behoort. Haar beide ouders zijn tijdens de Videla-dictatuur vermoord. Haar moeder was vijf maanden zwanger toen zij werd gearresteerd. Op één klein berichtje kort na haar arrestatie werd nooit meer iets van haar vernomen. Haar dochter Ana is geadopteerd, iets dat zij pas op 36-jarige leeftijd te horen kreeg.

Lees meer
agsdix-null

Politiek & Maatschappij

agsdix-null

Kunst & Cultuur

agsdix-null

Vrije tijd & Toerisme

agsdix-null

Economie & Ondernemen

agsdix-null

Milieu en Natuur

agsdix-null

Onderzoek & Wetenschap

Blijf op de hoogte

Adverteren op onze website?

Dat kan! Tegen een scherp tarief plaatsen wij uw advertentie.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf u in en ontvang onze digitale nieuwsbrief met een overzicht van onze nieuwe artikelen.

Volg ons op social media

Wees als eerste op de hoogte van nieuwe artikelen en deel artikelen met uw netwerk.

Share This