Politiek & Maatschappij

In Paraguay betekent binnen blijven honger lijden

15 april 2020

Redactie

Natuurlijk geldt het bovenstaande niet voor iedereen, maar wel voor de Paraguayanen die voor hun dagelijks brood iedere dag de straat op moeten: als verkoper op de markt, als klusjesman of als schoonmaakster. De totale lockdown in Paraguay is nu zijn vierde week ingegaan en zal zeker nog duren tot 19 april.

Toen het coronavirus Zuid-Amerika bereikte was Paraguay een van de eerste landen die maatregelen nam: scholen werden gesloten en openbare bijeenkomsten verboden nadat op 11 maart de tweede besmetting werd gemeld. Tot nu toe heeft het land een van de laagste besmettingsaantallen: afgelopen zondag waren er 129 besmettingen vastgesteld en zes mensen aan het virus overleden. Het lijkt er dus op dat de lockdown resultaat heeft.

Maar er is ook een keerzijde: veel Paraguayanen lijden nu thuis honger. De regering van president Mario Abdo Benítez krijgt veel kritiek omdat tot nu toe niets gedaan wordt om de mensen die zonder inkomen thuis zitten te helpen. Maar liefst 65% van de Paraguayanen werkt in de informele sector en heeft daardoor geen toegang tot uitkeringen tijdens de coronacrisis. De regering heeft 1,6 miljard dollar vrijgemaakt voor steun, maar tot nu toe heeft slechts een klein deel van het noodhulprantsoen (76 dollar en een voedselpakket per huishouden) de getroffenen bereikt.

De president heeft zijn excuses aangeboden en om geduld gevraagd. Maar toen hij vorige week in een bus stapte om passagiers een hart onder de riem te steken, werd hij van alle kanten belaagd met verzoeken om hulp. Op de onlangs gelanceerde website AyudaPy.org wordt de omvang van het probleem pas goed duidelijk. Op de site kunnen Paraguayanen om hulp vragen of hulp bieden. Dagelijks worden er duizenden berichten gepost, waarbij mensen hun moeilijke omstandigheden beschrijven en vragen om basisproducten zoals melk, brood en medicijnen.

“De onderlinge solidariteit is groot”, zegt Oscar Pereira, lid van een bewonersorganisatie in een van de armere wijken van de hoofdstad Asunción. “Arme mensen helpen andere arme mensen. We helpen allemaal en geven wat we kunnen: we koken samen zodat we de mensen te eten kunnen geven.”

De regering heeft hervormingen aangekondigd in dit door corruptie en een slecht belastingsysteem gekenmerkte land. Maar die zullen nog wel een tijdje op zich laten wachten. “De mensen die het meest in nood verkeren zullen degenen zijn die blijven lijden”, is de mening van Alicia Amarilla, coördinator van de Organisatie van Rurale en Inheemse Vrouwen.

The Guardian

Gerelateerde berichten

Aymara, migratieonderzoek en zelfreflectie in noord-Chili

Aymara, migratieonderzoek en zelfreflectie in noord-Chili

Mijn naam is Mariela Miranda van Iersel, en zoals je uit mijn twee achternamen kunt afleiden, ben ik half Chileens en half Nederlands. Gemotiveerd door mijn ervaring als vrijwilliger in sociale integratieprogramma’s, vertrok ik in 2017 van het Chileense huis uit mijn kindertijd naar Nederland voor een interdisciplinaire bachelor in de sociale wetenschappen en economie. In de hoop verder te leren over maatschappelijke uitdagingen, en vooral ook dingen die ik dácht te weten in vraag te stellen, begon ik aan een master in ontwikkelingsstudies aan het International Institute of Social Studies (ISS). Deze opleiding hielp me de real-world uitdagingen die me aan het hart gaan te verbinden aan wetenschappelijke theorieën en beide verder te verkennen door middel van onderzoek.

Lees meer
Uitzending Spoorloos 1 november over geroofde Argentijnse baby’s

Uitzending Spoorloos 1 november over geroofde Argentijnse baby’s

De uitzending was woensdagavond 1 november, maar kan op Uitzending gemist worden teruggekeken. In de laatste uitzending van dit seizoen vertelt de in Nederland woonachtige Ana haar verhaal. Tien jaar geleden werd middels DNA-onderzoek vastgesteld dat zij tot de zogenaamde roofbaby’s behoort. Haar beide ouders zijn tijdens de Videla-dictatuur vermoord. Haar moeder was vijf maanden zwanger toen zij werd gearresteerd. Op één klein berichtje kort na haar arrestatie werd nooit meer iets van haar vernomen. Haar dochter Ana is geadopteerd, iets dat zij pas op 36-jarige leeftijd te horen kreeg.

Lees meer
agsdix-null

Politiek & Maatschappij

agsdix-null

Kunst & Cultuur

agsdix-null

Vrije tijd & Toerisme

agsdix-null

Economie & Ondernemen

agsdix-null

Milieu en Natuur

agsdix-null

Onderzoek & Wetenschap

Blijf op de hoogte

Adverteren op onze website?

Dat kan! Tegen een scherp tarief plaatsen wij uw advertentie.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf u in en ontvang onze digitale nieuwsbrief met een overzicht van onze nieuwe artikelen.

Volg ons op social media

Wees als eerste op de hoogte van nieuwe artikelen en deel artikelen met uw netwerk.

Share This