Politiek & Maatschappij

In de tweede ronde van gemeentelijke verkiezingen in Brazilië gaan de stemmen naar traditionele partijen

1 december 2020

Redactie

Braziliaanse kiezers in 57 steden, waaronder 18 hoofdsteden, keerden afgelopen zondag terug naar de stembureaus voor een tweede ronde van de burgemeestersverkiezingen te midden van een golf van gevallen van COVID-19 en geweld met moorden en aanvallen op kandidaten. Geschokt door ’s werelds op een na dodelijkste uitbraak van het coronavirus en een gecompliceerde economische situatie, stemden de Brazilianen grotendeels op ervaren politici van traditionele partijen.

Kiezers in São Paulo hebben de centrumrechtse burgemeester Bruno Covas herkozen voor een nieuwe termijn van vier jaar in de grootste stad en het financiële centrum van Brazilië. Hij versloeg de linkse tegenstander Guilherme Boulos, die zei dat hij 48 uur voordat de stembussen werden geopend positief testte op COVID-19. De overwinning van Covas geeft een boost aan de gouverneur van São Paulo, João Doria (foto),  een potentieel sterke tegenstander van de extreemrechtse president Jair Bolsonaro die van plan is zich in 2022 te laten herverkiezen. Bolsonaro’s kandidaat voor burgemeester van de grootste stad van het land werd vierde in de eerste stemronde.

In de op een na grootste stad van Brazilië werd centrist Eduardo Paes gekozen in Rio de Janeiro in plaats van de rechtse evangelische bisschop Marcelo Crivella, die zich kandidaat stelde voor herverkiezing en werd gesteund door Bolsonaro. Paes had tussen 2009 en 2016 twee termijnen als burgemeester van Rio gediend. Crivella verloor in Bolsonaro’s eigen thuisveld, waar de huidige president 28 jaar lang congreslid was.

De stemming van zondag bevestigde de vooruitgang van centrum- en centrumrechtse partijen ten koste van door Bolsonaro gesteunde kandidaten, wat zijn herverkiezing zou kunnen bemoeilijken. Het was ook de eerste keer sinds 1985 dat de Arbeiderspartij (PT) van voormalig president Lula da Silva er niet in slaagde het burgemeesterschap van een hoofdstad veilig te stellen.

In Fortaleza versloeg de linkse PDT-kandidaat een tegenstander die werd gesteund door Bolsonaro. In Belem won de PSOL, een partij links van Lula’s PT die tweede werd met Boulos in São Paulo, de burgemeesterszetel en versloeg een kandidaat die door Bolsonaro werd gesteund.

Slechts één kandidaat die werd gesteund door Bolsonaro won een staatshoofdstad, een anti-abortus evangelische politieagent die werd gekozen tot burgemeester van Vitoria, hoofdstad van de staat Espirito Santo.

In de twee maanden van campagne voeren voorafgaand aan de eerste stemronde op 15 november waren er volgens de Braziliaanse verkiezingsautoriteit TSE 200 moorden, pogingen tot moord of anderszins gewonde kandidaten.

Brazilië, een sociaal ongelijke en politiek verdeelde natie, heeft in totaal meer dan 6,3 miljoen bevestigde gevallen van coronavirus geregistreerd, terwijl er dit weekend meer dan 172.000 doden zijn gevallen.

Mercopress

Gerelateerde berichten

Aymara, migratieonderzoek en zelfreflectie in noord-Chili

Aymara, migratieonderzoek en zelfreflectie in noord-Chili

Mijn naam is Mariela Miranda van Iersel, en zoals je uit mijn twee achternamen kunt afleiden, ben ik half Chileens en half Nederlands. Gemotiveerd door mijn ervaring als vrijwilliger in sociale integratieprogramma’s, vertrok ik in 2017 van het Chileense huis uit mijn kindertijd naar Nederland voor een interdisciplinaire bachelor in de sociale wetenschappen en economie. In de hoop verder te leren over maatschappelijke uitdagingen, en vooral ook dingen die ik dácht te weten in vraag te stellen, begon ik aan een master in ontwikkelingsstudies aan het International Institute of Social Studies (ISS). Deze opleiding hielp me de real-world uitdagingen die me aan het hart gaan te verbinden aan wetenschappelijke theorieën en beide verder te verkennen door middel van onderzoek.

Lees meer
Uitzending Spoorloos 1 november over geroofde Argentijnse baby’s

Uitzending Spoorloos 1 november over geroofde Argentijnse baby’s

De uitzending was woensdagavond 1 november, maar kan op Uitzending gemist worden teruggekeken. In de laatste uitzending van dit seizoen vertelt de in Nederland woonachtige Ana haar verhaal. Tien jaar geleden werd middels DNA-onderzoek vastgesteld dat zij tot de zogenaamde roofbaby’s behoort. Haar beide ouders zijn tijdens de Videla-dictatuur vermoord. Haar moeder was vijf maanden zwanger toen zij werd gearresteerd. Op één klein berichtje kort na haar arrestatie werd nooit meer iets van haar vernomen. Haar dochter Ana is geadopteerd, iets dat zij pas op 36-jarige leeftijd te horen kreeg.

Lees meer
agsdix-null

Politiek & Maatschappij

agsdix-null

Kunst & Cultuur

agsdix-null

Vrije tijd & Toerisme

agsdix-null

Economie & Ondernemen

agsdix-null

Milieu en Natuur

agsdix-null

Onderzoek & Wetenschap

Blijf op de hoogte

Adverteren op onze website?

Dat kan! Tegen een scherp tarief plaatsen wij uw advertentie.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf u in en ontvang onze digitale nieuwsbrief met een overzicht van onze nieuwe artikelen.

Volg ons op social media

Wees als eerste op de hoogte van nieuwe artikelen en deel artikelen met uw netwerk.

Share This