Politiek & Maatschappij

In de tweede ronde van gemeentelijke verkiezingen in Brazilië gaan de stemmen naar traditionele partijen

1 december 2020

Redactie

Braziliaanse kiezers in 57 steden, waaronder 18 hoofdsteden, keerden afgelopen zondag terug naar de stembureaus voor een tweede ronde van de burgemeestersverkiezingen te midden van een golf van gevallen van COVID-19 en geweld met moorden en aanvallen op kandidaten. Geschokt door ’s werelds op een na dodelijkste uitbraak van het coronavirus en een gecompliceerde economische situatie, stemden de Brazilianen grotendeels op ervaren politici van traditionele partijen.

Kiezers in São Paulo hebben de centrumrechtse burgemeester Bruno Covas herkozen voor een nieuwe termijn van vier jaar in de grootste stad en het financiële centrum van Brazilië. Hij versloeg de linkse tegenstander Guilherme Boulos, die zei dat hij 48 uur voordat de stembussen werden geopend positief testte op COVID-19. De overwinning van Covas geeft een boost aan de gouverneur van São Paulo, João Doria (foto),  een potentieel sterke tegenstander van de extreemrechtse president Jair Bolsonaro die van plan is zich in 2022 te laten herverkiezen. Bolsonaro’s kandidaat voor burgemeester van de grootste stad van het land werd vierde in de eerste stemronde.

In de op een na grootste stad van Brazilië werd centrist Eduardo Paes gekozen in Rio de Janeiro in plaats van de rechtse evangelische bisschop Marcelo Crivella, die zich kandidaat stelde voor herverkiezing en werd gesteund door Bolsonaro. Paes had tussen 2009 en 2016 twee termijnen als burgemeester van Rio gediend. Crivella verloor in Bolsonaro’s eigen thuisveld, waar de huidige president 28 jaar lang congreslid was.

De stemming van zondag bevestigde de vooruitgang van centrum- en centrumrechtse partijen ten koste van door Bolsonaro gesteunde kandidaten, wat zijn herverkiezing zou kunnen bemoeilijken. Het was ook de eerste keer sinds 1985 dat de Arbeiderspartij (PT) van voormalig president Lula da Silva er niet in slaagde het burgemeesterschap van een hoofdstad veilig te stellen.

In Fortaleza versloeg de linkse PDT-kandidaat een tegenstander die werd gesteund door Bolsonaro. In Belem won de PSOL, een partij links van Lula’s PT die tweede werd met Boulos in São Paulo, de burgemeesterszetel en versloeg een kandidaat die door Bolsonaro werd gesteund.

Slechts één kandidaat die werd gesteund door Bolsonaro won een staatshoofdstad, een anti-abortus evangelische politieagent die werd gekozen tot burgemeester van Vitoria, hoofdstad van de staat Espirito Santo.

In de twee maanden van campagne voeren voorafgaand aan de eerste stemronde op 15 november waren er volgens de Braziliaanse verkiezingsautoriteit TSE 200 moorden, pogingen tot moord of anderszins gewonde kandidaten.

Brazilië, een sociaal ongelijke en politiek verdeelde natie, heeft in totaal meer dan 6,3 miljoen bevestigde gevallen van coronavirus geregistreerd, terwijl er dit weekend meer dan 172.000 doden zijn gevallen.

Mercopress

Gerelateerde berichten

Geweld in Haïti groeit terwijl overheid toekijkt

Geweld in Haïti groeit terwijl overheid toekijkt

Het geweld blijft toenemen in Haïti. En terwijl het geweld zich tot voor kort concentreerde in en rond de hoofdstad Port-au-Prince, breidt het zich nu uit naar omliggende regio’s, zoals de Artibonite, een landbouwgebied ten noorden van Port-au-Prince. De facto premier Ariel Henry dringt aan op ingrijpen door de Verenigde Naties. Veel Haïtianen zien in de passieve houding van de regering tegenover het geweld boze opzet. Henry heeft er baat bij, wanneer de situatie onhoudbaar wordt. De bevolking is het slachtoffer.

Lees meer
agsdix-null

Politiek & Maatschappij

agsdix-null

Kunst & Cultuur

agsdix-null

Vrije tijd & Toerisme

agsdix-null

Economie & Ondernemen

agsdix-null

Milieu en Natuur

agsdix-null

Onderzoek & Wetenschap

Blijf op de hoogte

Adverteren op onze website?

Dat kan! Tegen een scherp tarief plaatsen wij uw advertentie.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf u in en ontvang onze digitale nieuwsbrief met een overzicht van onze nieuwe artikelen.

Volg ons op social media

Wees als eerste op de hoogte van nieuwe artikelen en deel artikelen met uw netwerk.

Share This