Politiek & Maatschappij

Human Rights Watch kritisch over Amerikaans “Blijf in Mexico” Programma

6 januari 2021

In een vandaag verschenen rapport bekritiseert de mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch het beleid van de Amerikaanse overheid met betrekking tot vluchtelingen en asielzoekers uit Midden- en Zuid-Amerika. Twee jaar geleden besloot president Trump dat asielzoekers hun procedure niet in de Verenigde Staten mogen afwachten, maar dat zij worden teruggestuurd naar Mexico. In de afgelopen twee jaar zouden 69.000 asielzoekers zijn teruggestuurd naar gevaarlijke grenssteden.

 

Twee jaar geleden besloot de Amerikaanse regering dat asielaanvragers hun procedure niet in de Verenigde Staten mochten doorlopen, maar dat zij werden terug gestuurd naar Mexico. Het vandaag verschenen rapport van Human Rights Watch toont aan dat dit beleid zeer negatieve gevolgen heeft, vooral voor kinderen. Het rapport vertelt onder andere het verhaal van Cecilia P., een zesendertig jarige vrouw uit Venezuela die eind 2019 bij de Mexicaanse stad Nogales de grens oversteekt, samen met haar 13-jarige dochter en driejarige zoon. Ze hoopt de asielprocedure te kunnen afwachten bij haar zus die al in de Verenigde Staten woont. Maar tot haar schrik werd ze, nadat haar gegevens genoteerd waren, teruggestuurd. Niet naar Nogales, waar ze enkele maanden gewoond had, maar naar Ciudad Juaréz, 550 kilometer verderop. Een voor Cecilia onbekende stad, berucht om het grote aantal vrouwen dat gedurende de afgelopen dertig jaar vermoord werd.

Cecilia besloot samen met een andere Venezolaanse vrouw naar Nogales te reizen, omdat ze zich daar veiliger voelden. Eenmaal onderweg werden Cecilia, haar kinderen en vriendin bij een controle door de Mexicaanse migratiedienst gesommeerd de bus te verlaten: ze werden ervan beschuldigd om in Nogales een nieuwe poging te willen doen om de grens over te steken. Nadat de officieren hen al hun geld afhandig gemaakt hadden mochten ze doorreizen. Twintig maanden later wacht het gezin nog altijd op de uitkomst van de asielprocedure.

Het verhaal van Cecilia is geen uitzondering. Human Rights Watch heeft veel mensen gesproken met een vergelijkbare geschiedenis. De officiële naam is Migration Protection Protocol (MPP), maar het programma is allesbehalve beschermend. Het zendt mensen naar de meest gevaarlijke steden van Mexico en stelt hen bloot aan grote risico’s. In het rapport beschrijft HRW gevallen van verkrachting, ontvoering en gewelddadige berovingen.

De hoop is nu gevestigd op de nieuwe president Joe Biden, die tijdens zijn campagne verklaard heeft het MPP te willen terugdraaien. Biden’s adviseur voor nationale veiligheid, Jake Sullivan, heeft gezegd dat het MPP een ramp is en de oorzaak van een humanitaire crisis in het noorden van Mexico. Maar hij waarschuwde dat het nog wel enige tijd kan duren voordat nieuw beleid in praktijk gebracht zal worden.

Bron: The Guardian, website Human Rights Watch

Gerelateerde berichten

Aymara, migratieonderzoek en zelfreflectie in noord-Chili

Aymara, migratieonderzoek en zelfreflectie in noord-Chili

Mijn naam is Mariela Miranda van Iersel, en zoals je uit mijn twee achternamen kunt afleiden, ben ik half Chileens en half Nederlands. Gemotiveerd door mijn ervaring als vrijwilliger in sociale integratieprogramma’s, vertrok ik in 2017 van het Chileense huis uit mijn kindertijd naar Nederland voor een interdisciplinaire bachelor in de sociale wetenschappen en economie. In de hoop verder te leren over maatschappelijke uitdagingen, en vooral ook dingen die ik dácht te weten in vraag te stellen, begon ik aan een master in ontwikkelingsstudies aan het International Institute of Social Studies (ISS). Deze opleiding hielp me de real-world uitdagingen die me aan het hart gaan te verbinden aan wetenschappelijke theorieën en beide verder te verkennen door middel van onderzoek.

Lees meer
Uitzending Spoorloos 1 november over geroofde Argentijnse baby’s

Uitzending Spoorloos 1 november over geroofde Argentijnse baby’s

De uitzending was woensdagavond 1 november, maar kan op Uitzending gemist worden teruggekeken. In de laatste uitzending van dit seizoen vertelt de in Nederland woonachtige Ana haar verhaal. Tien jaar geleden werd middels DNA-onderzoek vastgesteld dat zij tot de zogenaamde roofbaby’s behoort. Haar beide ouders zijn tijdens de Videla-dictatuur vermoord. Haar moeder was vijf maanden zwanger toen zij werd gearresteerd. Op één klein berichtje kort na haar arrestatie werd nooit meer iets van haar vernomen. Haar dochter Ana is geadopteerd, iets dat zij pas op 36-jarige leeftijd te horen kreeg.

Lees meer
agsdix-null

Politiek & Maatschappij

agsdix-null

Kunst & Cultuur

agsdix-null

Vrije tijd & Toerisme

agsdix-null

Economie & Ondernemen

agsdix-null

Milieu en Natuur

agsdix-null

Onderzoek & Wetenschap

Blijf op de hoogte

Adverteren op onze website?

Dat kan! Tegen een scherp tarief plaatsen wij uw advertentie.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf u in en ontvang onze digitale nieuwsbrief met een overzicht van onze nieuwe artikelen.

Volg ons op social media

Wees als eerste op de hoogte van nieuwe artikelen en deel artikelen met uw netwerk.

Share This