Politiek & Maatschappij

Human Rights Watch kritisch over Amerikaans “Blijf in Mexico” Programma

6 januari 2021

In een vandaag verschenen rapport bekritiseert de mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch het beleid van de Amerikaanse overheid met betrekking tot vluchtelingen en asielzoekers uit Midden- en Zuid-Amerika. Twee jaar geleden besloot president Trump dat asielzoekers hun procedure niet in de Verenigde Staten mogen afwachten, maar dat zij worden teruggestuurd naar Mexico. In de afgelopen twee jaar zouden 69.000 asielzoekers zijn teruggestuurd naar gevaarlijke grenssteden.

 

Twee jaar geleden besloot de Amerikaanse regering dat asielaanvragers hun procedure niet in de Verenigde Staten mochten doorlopen, maar dat zij werden terug gestuurd naar Mexico. Het vandaag verschenen rapport van Human Rights Watch toont aan dat dit beleid zeer negatieve gevolgen heeft, vooral voor kinderen. Het rapport vertelt onder andere het verhaal van Cecilia P., een zesendertig jarige vrouw uit Venezuela die eind 2019 bij de Mexicaanse stad Nogales de grens oversteekt, samen met haar 13-jarige dochter en driejarige zoon. Ze hoopt de asielprocedure te kunnen afwachten bij haar zus die al in de Verenigde Staten woont. Maar tot haar schrik werd ze, nadat haar gegevens genoteerd waren, teruggestuurd. Niet naar Nogales, waar ze enkele maanden gewoond had, maar naar Ciudad Juaréz, 550 kilometer verderop. Een voor Cecilia onbekende stad, berucht om het grote aantal vrouwen dat gedurende de afgelopen dertig jaar vermoord werd.

Cecilia besloot samen met een andere Venezolaanse vrouw naar Nogales te reizen, omdat ze zich daar veiliger voelden. Eenmaal onderweg werden Cecilia, haar kinderen en vriendin bij een controle door de Mexicaanse migratiedienst gesommeerd de bus te verlaten: ze werden ervan beschuldigd om in Nogales een nieuwe poging te willen doen om de grens over te steken. Nadat de officieren hen al hun geld afhandig gemaakt hadden mochten ze doorreizen. Twintig maanden later wacht het gezin nog altijd op de uitkomst van de asielprocedure.

Het verhaal van Cecilia is geen uitzondering. Human Rights Watch heeft veel mensen gesproken met een vergelijkbare geschiedenis. De officiële naam is Migration Protection Protocol (MPP), maar het programma is allesbehalve beschermend. Het zendt mensen naar de meest gevaarlijke steden van Mexico en stelt hen bloot aan grote risico’s. In het rapport beschrijft HRW gevallen van verkrachting, ontvoering en gewelddadige berovingen.

De hoop is nu gevestigd op de nieuwe president Joe Biden, die tijdens zijn campagne verklaard heeft het MPP te willen terugdraaien. Biden’s adviseur voor nationale veiligheid, Jake Sullivan, heeft gezegd dat het MPP een ramp is en de oorzaak van een humanitaire crisis in het noorden van Mexico. Maar hij waarschuwde dat het nog wel enige tijd kan duren voordat nieuw beleid in praktijk gebracht zal worden.

Bron: The Guardian, website Human Rights Watch

Gerelateerde berichten

Geweld in Haïti groeit terwijl overheid toekijkt

Geweld in Haïti groeit terwijl overheid toekijkt

Het geweld blijft toenemen in Haïti. En terwijl het geweld zich tot voor kort concentreerde in en rond de hoofdstad Port-au-Prince, breidt het zich nu uit naar omliggende regio’s, zoals de Artibonite, een landbouwgebied ten noorden van Port-au-Prince. De facto premier Ariel Henry dringt aan op ingrijpen door de Verenigde Naties. Veel Haïtianen zien in de passieve houding van de regering tegenover het geweld boze opzet. Henry heeft er baat bij, wanneer de situatie onhoudbaar wordt. De bevolking is het slachtoffer.

Lees meer
agsdix-null

Politiek & Maatschappij

agsdix-null

Kunst & Cultuur

agsdix-null

Vrije tijd & Toerisme

agsdix-null

Economie & Ondernemen

agsdix-null

Milieu en Natuur

agsdix-null

Onderzoek & Wetenschap

Blijf op de hoogte

Adverteren op onze website?

Dat kan! Tegen een scherp tarief plaatsen wij uw advertentie.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf u in en ontvang onze digitale nieuwsbrief met een overzicht van onze nieuwe artikelen.

Volg ons op social media

Wees als eerste op de hoogte van nieuwe artikelen en deel artikelen met uw netwerk.

Share This