Politiek & Maatschappij

Honger in Colombia

16 oktober 2020

Vandaag, 16 oktober, is het Wereld Voedseldag. Verschillende organisaties van de Verenigde Naties (VN) en vele andere vragen aandacht voor het gebrek aan voedselzekerheid in grote delen van de wereld. Colombia is een van de landen waar de situatie ernstiger is dan soms gedacht wordt.

Om maar meteen met de deur in huis te vallen, volgens de website Infobae lijden 2,7 miljoen Colombianen chronisch honger. Volgens de Voedsel- en Landbouworganisatie (FAO) van de VN hebben zelfs acht miljoen Colombianen honger en het Wereld Voedsel Programma (WFP) schat dat tien miljoen Colombianen te weinig te eten hebben. Dat is ongeveer een vijfde van de hele bevolking.

Ter gelegenheid van Wereld Voedseldag brachten de 22 voedselbanken van het land een bericht uit dat de situatie in het land verslechtert, vanwege de aanhoudende pandemie: in de afgelopen twee maanden was het aantal Colombianen dat met voedselgebrek te maken kreeg, zelfs opgelopen tot twaalf miljoen.

Overheidscijfers gaven aan dat voor de uitbraak van de pandemie in bijna 89 procent van de huishoudens drie maaltijden per dag op tafel kwamen. Dat percentage is inmiddels teruggelopen tot net 68 procent. In 2,6 procent van de huishoudens kan maar één keer per dag gegeten worden.

Het Colombiaanse netwerk van voedselbanken, Abaco, heeft haar activiteiten opgeschroefd en verdeelt op dit moment 45 miljoen kilo voedingsmiddelen onder twee miljoen mensen in 158 gemeentes. Directeur Juan Carlos Buitrago roept zijn landgenoten niet alleen op om geld of niet-bederfelijk voedsel te schenken, maar ook om voedselbanken en behoeftigen met elkaar in contact te brengen.

Volgens Buitrago is de voedselzekerheid van ruim de helft van alle Colombianen in gevaar waarbij, vooral het risico op ondervoeding van kinderen groot is. Zelfs in hoofdstad Bogotá is de toestand soms zorgelijk: in de populaire wijk Usaquén lopen zo’n duizend kinderen het risico chronisch ondervoed te raken. In de hele stad dreigen 17.000 kinderen met voedseltekorten te maken te krijgen.

Bronnen: Infobae, Mincultura.gov.co

Gerelateerde berichten

Geweld in Haïti groeit terwijl overheid toekijkt

Geweld in Haïti groeit terwijl overheid toekijkt

Het geweld blijft toenemen in Haïti. En terwijl het geweld zich tot voor kort concentreerde in en rond de hoofdstad Port-au-Prince, breidt het zich nu uit naar omliggende regio’s, zoals de Artibonite, een landbouwgebied ten noorden van Port-au-Prince. De facto premier Ariel Henry dringt aan op ingrijpen door de Verenigde Naties. Veel Haïtianen zien in de passieve houding van de regering tegenover het geweld boze opzet. Henry heeft er baat bij, wanneer de situatie onhoudbaar wordt. De bevolking is het slachtoffer.

Lees meer
agsdix-null

Politiek & Maatschappij

agsdix-null

Kunst & Cultuur

agsdix-null

Vrije tijd & Toerisme

agsdix-null

Economie & Ondernemen

agsdix-null

Milieu en Natuur

agsdix-null

Onderzoek & Wetenschap

Blijf op de hoogte

Adverteren op onze website?

Dat kan! Tegen een scherp tarief plaatsen wij uw advertentie.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf u in en ontvang onze digitale nieuwsbrief met een overzicht van onze nieuwe artikelen.

Volg ons op social media

Wees als eerste op de hoogte van nieuwe artikelen en deel artikelen met uw netwerk.

Share This