Politiek & Maatschappij

Honger in Colombia

16 oktober 2020

Vandaag, 16 oktober, is het Wereld Voedseldag. Verschillende organisaties van de Verenigde Naties (VN) en vele andere vragen aandacht voor het gebrek aan voedselzekerheid in grote delen van de wereld. Colombia is een van de landen waar de situatie ernstiger is dan soms gedacht wordt.

Om maar meteen met de deur in huis te vallen, volgens de website Infobae lijden 2,7 miljoen Colombianen chronisch honger. Volgens de Voedsel- en Landbouworganisatie (FAO) van de VN hebben zelfs acht miljoen Colombianen honger en het Wereld Voedsel Programma (WFP) schat dat tien miljoen Colombianen te weinig te eten hebben. Dat is ongeveer een vijfde van de hele bevolking.

Ter gelegenheid van Wereld Voedseldag brachten de 22 voedselbanken van het land een bericht uit dat de situatie in het land verslechtert, vanwege de aanhoudende pandemie: in de afgelopen twee maanden was het aantal Colombianen dat met voedselgebrek te maken kreeg, zelfs opgelopen tot twaalf miljoen.

Overheidscijfers gaven aan dat voor de uitbraak van de pandemie in bijna 89 procent van de huishoudens drie maaltijden per dag op tafel kwamen. Dat percentage is inmiddels teruggelopen tot net 68 procent. In 2,6 procent van de huishoudens kan maar één keer per dag gegeten worden.

Het Colombiaanse netwerk van voedselbanken, Abaco, heeft haar activiteiten opgeschroefd en verdeelt op dit moment 45 miljoen kilo voedingsmiddelen onder twee miljoen mensen in 158 gemeentes. Directeur Juan Carlos Buitrago roept zijn landgenoten niet alleen op om geld of niet-bederfelijk voedsel te schenken, maar ook om voedselbanken en behoeftigen met elkaar in contact te brengen.

Volgens Buitrago is de voedselzekerheid van ruim de helft van alle Colombianen in gevaar waarbij, vooral het risico op ondervoeding van kinderen groot is. Zelfs in hoofdstad Bogotá is de toestand soms zorgelijk: in de populaire wijk Usaquén lopen zo’n duizend kinderen het risico chronisch ondervoed te raken. In de hele stad dreigen 17.000 kinderen met voedseltekorten te maken te krijgen.

Bronnen: Infobae, Mincultura.gov.co

Gerelateerde berichten

Een nieuwe Guatemalteekse lente

Een nieuwe Guatemalteekse lente

80 jaar nadat in Guatemala de periode aanbrak die de “tienjarige lente” wordt genoemd, een periode ingeluid met het aantreden van de eerste democratisch gekozen president, de hervormer Juan José Arévalo, was daar in 2023 plotseling zijn zoon: Bernardo Arévalo. De zoon had onmiskenbaar het idealisme en gevoel voor sociale rechtvaardigheid van zijn vader geërfd maar hij liep al tegen de zestig toen hij politiek actief werd. Mogelijk wist hij te goed wat de huiveringwekkende gevolgen konden zijn.
Tot verassing van velen en tot frustratie van de zittende macht, die alles uit de kast haalde om hem tegen te houden – maar het was te laat – won Bernardo Arévalo de presidentsverkiezingen en werd hij begin 2024 geïnaugureerd. Voor veel Guatemalteken gloort er hoop, hoop op een nieuwe democratische lente.

Lees meer
Uitzending Spoorloos 1 november over geroofde Argentijnse baby’s

Uitzending Spoorloos 1 november over geroofde Argentijnse baby’s

De uitzending was woensdagavond 1 november, maar kan op Uitzending gemist worden teruggekeken. In de laatste uitzending van dit seizoen vertelt de in Nederland woonachtige Ana haar verhaal. Tien jaar geleden werd middels DNA-onderzoek vastgesteld dat zij tot de zogenaamde roofbaby’s behoort. Haar beide ouders zijn tijdens de Videla-dictatuur vermoord. Haar moeder was vijf maanden zwanger toen zij werd gearresteerd. Op één klein berichtje kort na haar arrestatie werd nooit meer iets van haar vernomen. Haar dochter Ana is geadopteerd, iets dat zij pas op 36-jarige leeftijd te horen kreeg.

Lees meer
agsdix-null

Politiek & Maatschappij

agsdix-null

Kunst & Cultuur

agsdix-null

Vrije tijd & Toerisme

agsdix-null

Economie & Ondernemen

agsdix-null

Milieu en Natuur

agsdix-null

Onderzoek & Wetenschap

Blijf op de hoogte

Adverteren op onze website?

Dat kan! Tegen een scherp tarief plaatsen wij uw advertentie.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf u in en ontvang onze digitale nieuwsbrief met een overzicht van onze nieuwe artikelen.

Volg ons op social media

Wees als eerste op de hoogte van nieuwe artikelen en deel artikelen met uw netwerk.

Share This