Politiek & Maatschappij

Hondurese milieuactivist vermoord

28 december 2020

Félix Vásquez, een lid van de inheemse gemeenschap Lenca en een voorvechter van de rechten van plattelandsarbeiders, is vermoord in het bijzijn van zijn familie. Het is nog niet duidelijk waarom Vásquez werd aangevallen. Hij had onlangs gezegd dat hij zich kandidaat zou stellen voor de linkse Libre-partij bij de parlementsverkiezingen van volgend jaar.

De Hondurese politie zei dat een aantal gemaskerde schutters het huis van Vásquez in Santiago de Puringla zijn binnengestormd. Lokale media spraken van vier aanvallers, maar er is geen officiële bevestiging van dat aantal. De politie zei dat ze tot nu toe geen arrestaties had verricht en nog steeds onderzoek deed naar het mogelijke motief achter de aanval.

Vásquez was een leider in een groep die opkwam voor de rechten van plattelandsarbeiders. Hij voerde ook campagne om land in natuurreservaten te beschermen. Vier jaar geleden werd Berta Cáceres, een milieuactivist uit dezelfde inheemse groep, vermoord. De winnares van de Goldman-milieuprijs kwam in 2016 om het leven.

Volgens een rapport van de niet-gouvernementele organisatie Global Witness heeft Honduras het hoogste aantal milieuactivisten dat per hoofd van de bevolking is gedood ter wereld. Global Witness zegt dat in het Midden-Amerikaanse land in 2019 ten minste 14 milieuverdedigers zijn omgekomen, tegen vier in 2018.

De gevaren waarmee milieuactivisten in Honduras worden geconfronteerd, kwamen internationaal onder de aandacht toen Berta Cáceres werd vermoord. Ze werd doodgeschoten door gewapende mannen die in haar huis inbraken, bij een soortgelijke aanval als die op Félix Vásquez.

Vorig jaar werden zeven mannen veroordeeld voor haar moord, maar volgens activisten zijn degenen die opdracht gaven tot haar moord nog steeds op vrije voeten. De dochter van Berta Cáceres, Olivia Marcela Zúniga Cáceres, veroordeelde de moord op Félix Vásquez, die volgens haar “ongetwijfeld verband hield met zijn activisme”.

Gerelateerde berichten

Aymara, migratieonderzoek en zelfreflectie in noord-Chili

Aymara, migratieonderzoek en zelfreflectie in noord-Chili

Mijn naam is Mariela Miranda van Iersel, en zoals je uit mijn twee achternamen kunt afleiden, ben ik half Chileens en half Nederlands. Gemotiveerd door mijn ervaring als vrijwilliger in sociale integratieprogramma’s, vertrok ik in 2017 van het Chileense huis uit mijn kindertijd naar Nederland voor een interdisciplinaire bachelor in de sociale wetenschappen en economie. In de hoop verder te leren over maatschappelijke uitdagingen, en vooral ook dingen die ik dácht te weten in vraag te stellen, begon ik aan een master in ontwikkelingsstudies aan het International Institute of Social Studies (ISS). Deze opleiding hielp me de real-world uitdagingen die me aan het hart gaan te verbinden aan wetenschappelijke theorieën en beide verder te verkennen door middel van onderzoek.

Lees meer
Uitzending Spoorloos 1 november over geroofde Argentijnse baby’s

Uitzending Spoorloos 1 november over geroofde Argentijnse baby’s

De uitzending was woensdagavond 1 november, maar kan op Uitzending gemist worden teruggekeken. In de laatste uitzending van dit seizoen vertelt de in Nederland woonachtige Ana haar verhaal. Tien jaar geleden werd middels DNA-onderzoek vastgesteld dat zij tot de zogenaamde roofbaby’s behoort. Haar beide ouders zijn tijdens de Videla-dictatuur vermoord. Haar moeder was vijf maanden zwanger toen zij werd gearresteerd. Op één klein berichtje kort na haar arrestatie werd nooit meer iets van haar vernomen. Haar dochter Ana is geadopteerd, iets dat zij pas op 36-jarige leeftijd te horen kreeg.

Lees meer
agsdix-null

Politiek & Maatschappij

agsdix-null

Kunst & Cultuur

agsdix-null

Vrije tijd & Toerisme

agsdix-null

Economie & Ondernemen

agsdix-null

Milieu en Natuur

agsdix-null

Onderzoek & Wetenschap

Blijf op de hoogte

Adverteren op onze website?

Dat kan! Tegen een scherp tarief plaatsen wij uw advertentie.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf u in en ontvang onze digitale nieuwsbrief met een overzicht van onze nieuwe artikelen.

Volg ons op social media

Wees als eerste op de hoogte van nieuwe artikelen en deel artikelen met uw netwerk.

Share This