Sinds de moord op Berta Cáceres in 2016 is het algemeen bekend dat milieuactivisten hun leven niet zeker zijn in het Midden-Amerikaanse land. Na jarenlang te zijn bedreigd werd Berta Cáceres vermoord omdat zij zich verzette tegen de aanleg van de Agua Zarca waterkrachtdam, een megaproject met desastreuze gevolgen voor de (inheemse) bevolking. En hoewel de huurmoordenaars die direct verantwoordelijk waren voor haar dood twee jaar geleden zijn veroordeeld lopen de opdrachtgevers nog altijd vrij rond.
En de strijd gaat door. The Guardian schrijft over de bewoners van Guapinol, een kleine zwarte inheemse garífuna gemeenschap in het oosten van Honduras, gelegen naast het nationale park Botaderos. De bevolking verzet zich al jaren tegen de vervuiling die veroorzaakt wordt door een open ijzerertsgroeve, aangelegd door een van de machtigste echtparen in het land. Porfirio Sorto Cedillo, een 48-jarige boer in Guapinol, is in 2019 gearresteerd en zit sindsdien in voorarrest, samen met acht dorpsgenoten, op verdenking van onduidelijke criminele handelingen.
Gabriela Sorto, dochter van Porfirio Sorto, heeft haar vader al zes maanden niet gezien of gesproken, nu gevangenisbezoek vanwege de corona pandemie niet is toegestaan. Ze maakt zich ernstige zorgen over zijn gezondheid en zijn veiligheid in de gevangenis. “Mijn vader zit gevangen omdat hij de rivier verdedigt die leven geeft aan onze gemeenschap, en voor zijn pogingen om de ontginning van natuurlijke hulpbronnen door grote bedrijven te stoppen. Bedrijven die bij het terroriseren van de bevolking alle steun krijgen van de regering.”
Het dorp Guapinol is gemilitariseerd en de leiders worden bedreigd. Meerdere bewoners zijn al naar het buitenland gevlucht en hebben daar asiel aangevraagd omdat zij hun leven niet langer zeker zijn. Sinds de staatsgreep in 2009 is Honduras veranderd in een van de gevaarlijkste landen ter wereld wanneer het gaat om het verdedigen van natuurlijke hulpbronnen en landrechten. Een onlangs verschenen rapport van de Werkgroep Bedrijfsleven en Mensenrechten van de Verenigde Naties stelt dat de oorzaak van de meeste sociale conflicten in Honduras is gelegen in het gebrek aan transparantie en daadwerkelijke participatie van de betrokken bevolking bij de discussie over de delving van natuurlijk hulpbronnen.