Politiek & Maatschappij

Honduras steeds gevaarlijker voor milieuactivisten

7 oktober 2020

Sinds de moord op Berta Cáceres in 2016 is het algemeen bekend dat milieuactivisten hun leven niet zeker zijn in het Midden-Amerikaanse land. Na jarenlang te zijn bedreigd werd Berta Cáceres vermoord omdat zij zich verzette tegen de aanleg van de Agua Zarca waterkrachtdam, een megaproject met desastreuze gevolgen voor de (inheemse) bevolking. En hoewel de huurmoordenaars die direct verantwoordelijk waren voor haar dood twee jaar geleden zijn veroordeeld lopen de opdrachtgevers nog altijd vrij rond.

En de strijd gaat door. The Guardian schrijft over de bewoners van Guapinol, een kleine zwarte inheemse garífuna gemeenschap in het oosten van Honduras, gelegen naast het nationale park Botaderos. De bevolking verzet zich al jaren tegen de vervuiling die veroorzaakt wordt door een open ijzerertsgroeve, aangelegd door een van de machtigste echtparen in het land. Porfirio Sorto Cedillo, een 48-jarige boer in Guapinol, is in 2019 gearresteerd en zit sindsdien in voorarrest, samen met acht dorpsgenoten, op verdenking van onduidelijke criminele handelingen.

Gabriela Sorto, dochter van Porfirio Sorto, heeft haar vader al zes maanden niet gezien of gesproken, nu gevangenisbezoek vanwege de corona pandemie niet is toegestaan. Ze maakt zich ernstige zorgen over zijn gezondheid en zijn veiligheid in de gevangenis. “Mijn vader zit gevangen omdat hij de rivier verdedigt die leven geeft aan onze gemeenschap, en voor zijn pogingen om de ontginning van natuurlijke hulpbronnen door grote bedrijven te stoppen. Bedrijven die bij het terroriseren van de bevolking alle steun krijgen van de regering.”

Het dorp Guapinol is gemilitariseerd en de leiders worden bedreigd. Meerdere bewoners zijn al naar het buitenland gevlucht en hebben daar asiel aangevraagd omdat zij hun leven niet langer zeker zijn. Sinds de staatsgreep in 2009 is Honduras veranderd in een van de gevaarlijkste landen ter wereld wanneer het gaat om het verdedigen van natuurlijke hulpbronnen en landrechten. Een onlangs verschenen rapport van de Werkgroep Bedrijfsleven en Mensenrechten van de Verenigde Naties stelt dat de oorzaak van de meeste sociale conflicten in Honduras is gelegen in het gebrek aan transparantie en daadwerkelijke participatie van de betrokken bevolking bij de discussie over de delving van natuurlijk hulpbronnen.

Bron: The Guardian

Gerelateerde berichten

De macro-economische ontwikkeling van Argentinië

De macro-economische ontwikkeling van Argentinië

De Argentijnse president Javier Milei is inmiddels ruim een half jaar aan de macht. Bij zijn aantreden noemde hij als de belangrijkste uitgangspunten van zijn regering een beperkte overheid, respect voor privé-eigendom en vrije handel. De focus van het economisch beleid moest liggen op een herstel van de overheidsbalans, indamming van de inflatie en het aantrekken van buitenlandse investeringen. In dit artikel maakt de auteur de voorlopige balans op.

Lees meer
Uitzending Spoorloos 1 november over geroofde Argentijnse baby’s

Uitzending Spoorloos 1 november over geroofde Argentijnse baby’s

De uitzending was woensdagavond 1 november, maar kan op Uitzending gemist worden teruggekeken. In de laatste uitzending van dit seizoen vertelt de in Nederland woonachtige Ana haar verhaal. Tien jaar geleden werd middels DNA-onderzoek vastgesteld dat zij tot de zogenaamde roofbaby’s behoort. Haar beide ouders zijn tijdens de Videla-dictatuur vermoord. Haar moeder was vijf maanden zwanger toen zij werd gearresteerd. Op één klein berichtje kort na haar arrestatie werd nooit meer iets van haar vernomen. Haar dochter Ana is geadopteerd, iets dat zij pas op 36-jarige leeftijd te horen kreeg.

Lees meer
agsdix-null

Politiek & Maatschappij

agsdix-null

Kunst & Cultuur

agsdix-null

Vrije tijd & Toerisme

agsdix-null

Economie & Ondernemen

agsdix-null

Milieu en Natuur

agsdix-null

Onderzoek & Wetenschap

Blijf op de hoogte

Adverteren op onze website?

Dat kan! Tegen een scherp tarief plaatsen wij uw advertentie.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf u in en ontvang onze digitale nieuwsbrief met een overzicht van onze nieuwe artikelen.

Volg ons op social media

Wees als eerste op de hoogte van nieuwe artikelen en deel artikelen met uw netwerk.

Share This