Politiek & Maatschappij

Honderden vluchten tijdens een grote ontsnapping uit vier gevangenissen in São Paulo

17 maart 2020

Redactie

Honderden gevangenen ontsnapten maandag uit vier Braziliaanse gevangenissen, de dag voordat hun ‘voorwaardelijke dag vrij’ zou worden opgeschort wegens de uitbraak van het coronavirus, meldden de gevangenisautoriteiten van de staat São Paulo en de lokale media.

De gevangenisautoriteit van de staat São Paulo zei niet te kunnen zeggen hoeveel gevangenen waren ontsnapt. Lokale media meldden dat maar liefst 1000 waren gevlucht uit vier gevangenissen – Mongaguá, Tremembé, Porto Feliz en Mirandópolis – voorafgaand aan de afsluiting.

Een video op sociale media toonde een lange stroom gevangenen die naar verluidt een gevangenis ontvluchtten. De gevangenisautoriteit van de staat São Paulo zei dat “ongehoorzaamheid” heeft plaatsgevonden in de gevangenis voorafgaand aan de opschorting van de voorwaardelijke dag vrij.

De schorsing was nodig omdat 34.000 veroordeelden naar de gevangenis zouden terugkeren en “een hoog potentieel zouden hebben om het coronavirus te installeren en te verspreiden in een kwetsbare bevolking, wat gezondheidsrisico’s met zich meebrengt voor bewaarders.” Volgens de gevangenisautoriteit “zorgden wetshandhavers voor de situatie”.

De staat São Paulo is de thuisbasis van de machtigste gevangenisbende van Brazilië, die zich snel uitbreidt over het hele land en in aangrenzende landen. Het verhandelt wapens, drugs en andere smokkelwaar.

De onderbemande en overvolle gevangenissen in Brazilië zien vaak dodelijke gevangenisrellen tussen rivaliserende bendes.

Mercopress

Gerelateerde berichten

Aymara, migratieonderzoek en zelfreflectie in noord-Chili

Aymara, migratieonderzoek en zelfreflectie in noord-Chili

Mijn naam is Mariela Miranda van Iersel, en zoals je uit mijn twee achternamen kunt afleiden, ben ik half Chileens en half Nederlands. Gemotiveerd door mijn ervaring als vrijwilliger in sociale integratieprogramma’s, vertrok ik in 2017 van het Chileense huis uit mijn kindertijd naar Nederland voor een interdisciplinaire bachelor in de sociale wetenschappen en economie. In de hoop verder te leren over maatschappelijke uitdagingen, en vooral ook dingen die ik dácht te weten in vraag te stellen, begon ik aan een master in ontwikkelingsstudies aan het International Institute of Social Studies (ISS). Deze opleiding hielp me de real-world uitdagingen die me aan het hart gaan te verbinden aan wetenschappelijke theorieën en beide verder te verkennen door middel van onderzoek.

Lees meer
Uitzending Spoorloos 1 november over geroofde Argentijnse baby’s

Uitzending Spoorloos 1 november over geroofde Argentijnse baby’s

De uitzending was woensdagavond 1 november, maar kan op Uitzending gemist worden teruggekeken. In de laatste uitzending van dit seizoen vertelt de in Nederland woonachtige Ana haar verhaal. Tien jaar geleden werd middels DNA-onderzoek vastgesteld dat zij tot de zogenaamde roofbaby’s behoort. Haar beide ouders zijn tijdens de Videla-dictatuur vermoord. Haar moeder was vijf maanden zwanger toen zij werd gearresteerd. Op één klein berichtje kort na haar arrestatie werd nooit meer iets van haar vernomen. Haar dochter Ana is geadopteerd, iets dat zij pas op 36-jarige leeftijd te horen kreeg.

Lees meer
agsdix-null

Politiek & Maatschappij

agsdix-null

Kunst & Cultuur

agsdix-null

Vrije tijd & Toerisme

agsdix-null

Economie & Ondernemen

agsdix-null

Milieu en Natuur

agsdix-null

Onderzoek & Wetenschap

Blijf op de hoogte

Adverteren op onze website?

Dat kan! Tegen een scherp tarief plaatsen wij uw advertentie.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf u in en ontvang onze digitale nieuwsbrief met een overzicht van onze nieuwe artikelen.

Volg ons op social media

Wees als eerste op de hoogte van nieuwe artikelen en deel artikelen met uw netwerk.

Share This