Politiek & Maatschappij

Honderden vluchten tijdens een grote ontsnapping uit vier gevangenissen in São Paulo

17 maart 2020

Redactie

Honderden gevangenen ontsnapten maandag uit vier Braziliaanse gevangenissen, de dag voordat hun ‘voorwaardelijke dag vrij’ zou worden opgeschort wegens de uitbraak van het coronavirus, meldden de gevangenisautoriteiten van de staat São Paulo en de lokale media.

De gevangenisautoriteit van de staat São Paulo zei niet te kunnen zeggen hoeveel gevangenen waren ontsnapt. Lokale media meldden dat maar liefst 1000 waren gevlucht uit vier gevangenissen – Mongaguá, Tremembé, Porto Feliz en Mirandópolis – voorafgaand aan de afsluiting.

Een video op sociale media toonde een lange stroom gevangenen die naar verluidt een gevangenis ontvluchtten. De gevangenisautoriteit van de staat São Paulo zei dat “ongehoorzaamheid” heeft plaatsgevonden in de gevangenis voorafgaand aan de opschorting van de voorwaardelijke dag vrij.

De schorsing was nodig omdat 34.000 veroordeelden naar de gevangenis zouden terugkeren en “een hoog potentieel zouden hebben om het coronavirus te installeren en te verspreiden in een kwetsbare bevolking, wat gezondheidsrisico’s met zich meebrengt voor bewaarders.” Volgens de gevangenisautoriteit “zorgden wetshandhavers voor de situatie”.

De staat São Paulo is de thuisbasis van de machtigste gevangenisbende van Brazilië, die zich snel uitbreidt over het hele land en in aangrenzende landen. Het verhandelt wapens, drugs en andere smokkelwaar.

De onderbemande en overvolle gevangenissen in Brazilië zien vaak dodelijke gevangenisrellen tussen rivaliserende bendes.

Mercopress

Gerelateerde berichten

Geweld in Haïti groeit terwijl overheid toekijkt

Geweld in Haïti groeit terwijl overheid toekijkt

Het geweld blijft toenemen in Haïti. En terwijl het geweld zich tot voor kort concentreerde in en rond de hoofdstad Port-au-Prince, breidt het zich nu uit naar omliggende regio’s, zoals de Artibonite, een landbouwgebied ten noorden van Port-au-Prince. De facto premier Ariel Henry dringt aan op ingrijpen door de Verenigde Naties. Veel Haïtianen zien in de passieve houding van de regering tegenover het geweld boze opzet. Henry heeft er baat bij, wanneer de situatie onhoudbaar wordt. De bevolking is het slachtoffer.

Lees meer
agsdix-null

Politiek & Maatschappij

agsdix-null

Kunst & Cultuur

agsdix-null

Vrije tijd & Toerisme

agsdix-null

Economie & Ondernemen

agsdix-null

Milieu en Natuur

agsdix-null

Onderzoek & Wetenschap

Blijf op de hoogte

Adverteren op onze website?

Dat kan! Tegen een scherp tarief plaatsen wij uw advertentie.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf u in en ontvang onze digitale nieuwsbrief met een overzicht van onze nieuwe artikelen.

Volg ons op social media

Wees als eerste op de hoogte van nieuwe artikelen en deel artikelen met uw netwerk.

Share This