Politiek & Maatschappij

Honderden vluchten tijdens een grote ontsnapping uit vier gevangenissen in São Paulo

17 maart 2020

Redactie

Honderden gevangenen ontsnapten maandag uit vier Braziliaanse gevangenissen, de dag voordat hun ‘voorwaardelijke dag vrij’ zou worden opgeschort wegens de uitbraak van het coronavirus, meldden de gevangenisautoriteiten van de staat São Paulo en de lokale media.

De gevangenisautoriteit van de staat São Paulo zei niet te kunnen zeggen hoeveel gevangenen waren ontsnapt. Lokale media meldden dat maar liefst 1000 waren gevlucht uit vier gevangenissen – Mongaguá, Tremembé, Porto Feliz en Mirandópolis – voorafgaand aan de afsluiting.

Een video op sociale media toonde een lange stroom gevangenen die naar verluidt een gevangenis ontvluchtten. De gevangenisautoriteit van de staat São Paulo zei dat “ongehoorzaamheid” heeft plaatsgevonden in de gevangenis voorafgaand aan de opschorting van de voorwaardelijke dag vrij.

De schorsing was nodig omdat 34.000 veroordeelden naar de gevangenis zouden terugkeren en “een hoog potentieel zouden hebben om het coronavirus te installeren en te verspreiden in een kwetsbare bevolking, wat gezondheidsrisico’s met zich meebrengt voor bewaarders.” Volgens de gevangenisautoriteit “zorgden wetshandhavers voor de situatie”.

De staat São Paulo is de thuisbasis van de machtigste gevangenisbende van Brazilië, die zich snel uitbreidt over het hele land en in aangrenzende landen. Het verhandelt wapens, drugs en andere smokkelwaar.

De onderbemande en overvolle gevangenissen in Brazilië zien vaak dodelijke gevangenisrellen tussen rivaliserende bendes.

Mercopress

Gerelateerde berichten

Weg met Pinochet!

Weg met Pinochet!

Op 5 oktober 1988 spraken de Chilenen zich in een volksstemming uit tegen het aanblijven van generaal Pinochet als president. Daarmee eindigde de dictatuur, maar werd Chili nog geen volwaardige democratie. Chispa-redacteur Jan de Kievid maakte als internationaal waarnemer die spannende verkiezing mee. Nu binnenkort mogelijk weer een grote stap in democratische richting wordt gezet, vertelt hij zijn verhaal van de enerverende gebeurtenissen eind 1988.

Lees meer
Bootvluchtelingen uit Haïti verdronken bij Puerto Rico

Bootvluchtelingen uit Haïti verdronken bij Puerto Rico

Donderdag 12 mei ontdekte een helikopter van de Puerto Ricaanse grenswacht op zee een gekapseisde boot. Tot nu toe konden 38 mensen gered worden en zijn elf lichamen geborgen. Maar volgens de opvarenden, op twee na allemaal Haïtianen, waren er tussen de 60 en 75 personen aan boord, wat betekent dat er nog veel mensen vermist worden. Dit jaar is het aantal Haïtianen dat hun land verlaat verdubbeld volgens Amerikaanse autoriteiten. Het bendegeweld en de economische crisis zijn de belangrijkste oorzaken.

Lees meer
agsdi-globe

Politiek & Maatschappij

agsdi-portrait

Kunst & Cultuur

agsdi-camera

Vrije tijd & Toerisme

agsdi-income

Economie & Ondernemen

agsdi-leaves

Milieu en Natuur

agsdi-learn

Onderzoek & Wetenschap

Blijf op de hoogte

Adverteren op onze website?

Dat kan! Tegen een scherp tarief plaatsen wij uw advertentie.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf u in en ontvang onze digitale nieuwsbrief met een overzicht van onze nieuwe artikelen.

Volg ons op social media

Wees als eerste op de hoogte van nieuwe artikelen en deel artikelen met uw netwerk.

Share This