Politiek & Maatschappij

Honderden migranten steken de rivier over om Mexico te bereiken

21 januari 2020

Redactie

Honderden migranten zijn een rivier aan de grens van Zuid-Mexico overgestoken in een poging de Verenigde Staten te bereiken. De migranten, voornamelijk uit Honduras, gingen het water in nadat ze toestemming hadden gekregen om een brug over de Suchiate-rivier over te steken. Mexico heeft migratieroutes naar de VS afgesneden onder druk van president Donald Trump.

Mexicaanse troepen van de Nationale Garde probeerden de migranten met schilden te beletten de rivieroever te beklimmen. Maar honderden lijken door het cordon van de politie te zijn gebroken en Mexico binnen te zijn gegaan. Sommige rapporten zeggen dat de politie traangas heeft gebruikt. Enkele migranten gooiden stenen naar de politie.

De migranten kampeerden in de Guatemalteekse stad Tecun Uman, over de grens van Ciudad Hidalgo in Mexico. Acht vertegenwoordigers van de migranten werden toegelaten in Mexico voor gesprekken met de autoriteiten en om een brief door te geven aan president Andrés Manuel López Obrador. Ze dringen er bij hem op aan hen te laten passeren en beloven de wet te respecteren.

Degenen die de rivier oversteken, maken deel uit van een groep van 2.000 tot 3.500 man genaamd  “2020 Karavaan”, die doet denken aan eerdere pogingen om massaal Mexico door te steken om de Amerikaanse grens te bereiken. Guatemala zegt op zijn beurt dat sinds woensdag enkele duizenden migranten vanuit Honduras zijn grondgebied zijn overgestoken.

Veel van de migranten aan de grens met Mexico zeggen dat ze op de vlucht zijn voor geweld, armoede en hoge moordcijfers. “We werden wanhopig vanwege de hitte. Het is vermoeiend, vooral voor de kinderen”, vertelde de Hondurese migrant Elvis Martínez aan het persbureau AFP.

Mexico heeft gezegd dat ze in Mexico kunnen blijven en werken en asiel kunnen aanvragen, maar geen vrije doorgang naar de VS zullen krijgen. “Ze proberen ons te misleiden. Ze zeggen dat we ons moeten registreren, maar dan zetten ze ons uit”, zei een andere migrant. Het Mexicaanse ministerie van Binnenlandse Zaken zegt dat het al 1.100 migranten in de staten Chiapas en Tabasco heeft opgenomen. De meesten zouden worden teruggestuurd naar hun land van herkomst “als hun situatie dit rechtvaardigt”.

President Trump heeft in juni een deal gesloten met Mexico om de stroom migranten naar de VS te stoppen nadat hij het land had gedreigd met hoge tarieven. Mexico stemde ermee in “ongekende” stappen te ondernemen om irreguliere migratie te beteugelen, inclusief de inzet van de Nationale Garde. Een andere overeenkomst, met Guatemala, duidt dat land aan als een “veilig derde land”. Volgens het akkoord kunnen de VS migranten uit Honduras of El Salvador die door Guatemala reizen, terug naar dat land sturen om eerst daar asiel aan te vragen.

Trump heeft de strijd tegen illegale migratie naar de VS tot een belangrijke beleidskwestie gemaakt en heeft maatregelen genomen om binnenkomst vanuit Mexico over de grens te ontmoedigen, waaronder plannen voor de bouw van een grensmuur.

BBC World News

Gerelateerde berichten

Geweld in Haïti groeit terwijl overheid toekijkt

Geweld in Haïti groeit terwijl overheid toekijkt

Het geweld blijft toenemen in Haïti. En terwijl het geweld zich tot voor kort concentreerde in en rond de hoofdstad Port-au-Prince, breidt het zich nu uit naar omliggende regio’s, zoals de Artibonite, een landbouwgebied ten noorden van Port-au-Prince. De facto premier Ariel Henry dringt aan op ingrijpen door de Verenigde Naties. Veel Haïtianen zien in de passieve houding van de regering tegenover het geweld boze opzet. Henry heeft er baat bij, wanneer de situatie onhoudbaar wordt. De bevolking is het slachtoffer.

Lees meer
agsdix-null

Politiek & Maatschappij

agsdix-null

Kunst & Cultuur

agsdix-null

Vrije tijd & Toerisme

agsdix-null

Economie & Ondernemen

agsdix-null

Milieu en Natuur

agsdix-null

Onderzoek & Wetenschap

Blijf op de hoogte

Adverteren op onze website?

Dat kan! Tegen een scherp tarief plaatsen wij uw advertentie.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf u in en ontvang onze digitale nieuwsbrief met een overzicht van onze nieuwe artikelen.

Volg ons op social media

Wees als eerste op de hoogte van nieuwe artikelen en deel artikelen met uw netwerk.

Share This