Politiek & Maatschappij

Het Yuqui-volk als risicogroep

8 mei 2020

Afstand houden tot elkaar is cruciaal om verdere verspreiding van het coronavirus te voorkomen. Toch is het juist de afstand die voor veel inheemse volkeren in Latijns Amerika reeds bestaande problemen verergert.

Het Yuqui-volk als risicogroepIn Bolivia valt het hele Yuqui-volk, woonachtig in de laaggelegen delen van de departementen Cochabamba en Santa Cruz, onder de categorie ‘uiterst kwetsbaar’ voor de huidige pandemie. De 120 families van dit volk hebben te maken met gebrek aan informatie over het virus, geen toegang tot water, beperkte mogelijkheden om aan inkomsten te komen en chronische ziektes. UNICEF-Bolivia besteedt inmiddels speciale aandacht aan de Yuqui. Maar zoals de Yuqui zijn er meer volkeren die extra aandacht nodig hebben.

“Als het coronavirus hier binnen komt, zal dat catastrofale gevolgen hebben”, aldus Marqueza Teco, een inheemse leider uit het Tipnis (Territorio Indígena y Parque Nacional Isiboro Sécure)-gebied. “We hebben hier vrijwel geen medicijnen, voedsel of artsen. Daarom vragen we aan God dat Hij ons behoede voor het virus.” Veel inheemse volken hebben daarom hun leefgebieden inmiddels gesloten voor bezoek van buitenaf, wat hulpverlening, vaak toch al lastig vanwege de grote afstanden, verder bemoeilijkt.

Drie miljoen inheemse Bolivianen leven als de Yuqui in kleine, kwetsbare gemeenschappen. Maar de beperkende transportmaatregelen die in het hele land van kracht zijn, hebben enorme invloed op de voedsel- en gezondheidssituatie van met name deze kleine, geïsoleerde gemeenschappen. Deze zijn op voedingsgebied grotendeels zelfvoorzienend, maar hun dieet van onder andere banaan, papaja, meloen en aardappel moet aangevuld te worden met meel, olie, bonen en andere producten die van elders moeten komen, zoals zeep.

In het Amazonegebied komt het grootste deel van de gezondheidszorg neer op zogenaamde basisgezondheidswerkers. Er is een groot gebrek aan deskundig personeel en aan medicijnen. En overal in de inheemse leefgebieden in Bolivia hebben mensen te maken met gebrek aan schoon water en schoonmaakmiddelen. De traditionele gezondheidszorg schiet in deze situatie tekort.

“Ik ben de enige arts hier in Tipnis voor 1500 families”, zegt Luis Santos Leiva in Puerto San Lorenzo. “We zijn niet in staat om ook maar een coronapatiënt te helpen”. Zeker niet als zo’n patiënt vier dagen reizen verderop woont.

Mongabay.com, Irfabolivia.org

Gerelateerde berichten

Geweld in Haïti groeit terwijl overheid toekijkt

Geweld in Haïti groeit terwijl overheid toekijkt

Het geweld blijft toenemen in Haïti. En terwijl het geweld zich tot voor kort concentreerde in en rond de hoofdstad Port-au-Prince, breidt het zich nu uit naar omliggende regio’s, zoals de Artibonite, een landbouwgebied ten noorden van Port-au-Prince. De facto premier Ariel Henry dringt aan op ingrijpen door de Verenigde Naties. Veel Haïtianen zien in de passieve houding van de regering tegenover het geweld boze opzet. Henry heeft er baat bij, wanneer de situatie onhoudbaar wordt. De bevolking is het slachtoffer.

Lees meer
agsdix-null

Politiek & Maatschappij

agsdix-null

Kunst & Cultuur

agsdix-null

Vrije tijd & Toerisme

agsdix-null

Economie & Ondernemen

agsdix-null

Milieu en Natuur

agsdix-null

Onderzoek & Wetenschap

Blijf op de hoogte

Adverteren op onze website?

Dat kan! Tegen een scherp tarief plaatsen wij uw advertentie.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf u in en ontvang onze digitale nieuwsbrief met een overzicht van onze nieuwe artikelen.

Volg ons op social media

Wees als eerste op de hoogte van nieuwe artikelen en deel artikelen met uw netwerk.

Share This