Politiek & Maatschappij

Het Yuqui-volk als risicogroep

8 mei 2020

Afstand houden tot elkaar is cruciaal om verdere verspreiding van het coronavirus te voorkomen. Toch is het juist de afstand die voor veel inheemse volkeren in Latijns Amerika reeds bestaande problemen verergert.

Het Yuqui-volk als risicogroepIn Bolivia valt het hele Yuqui-volk, woonachtig in de laaggelegen delen van de departementen Cochabamba en Santa Cruz, onder de categorie ‘uiterst kwetsbaar’ voor de huidige pandemie. De 120 families van dit volk hebben te maken met gebrek aan informatie over het virus, geen toegang tot water, beperkte mogelijkheden om aan inkomsten te komen en chronische ziektes. UNICEF-Bolivia besteedt inmiddels speciale aandacht aan de Yuqui. Maar zoals de Yuqui zijn er meer volkeren die extra aandacht nodig hebben.

“Als het coronavirus hier binnen komt, zal dat catastrofale gevolgen hebben”, aldus Marqueza Teco, een inheemse leider uit het Tipnis (Territorio Indígena y Parque Nacional Isiboro Sécure)-gebied. “We hebben hier vrijwel geen medicijnen, voedsel of artsen. Daarom vragen we aan God dat Hij ons behoede voor het virus.” Veel inheemse volken hebben daarom hun leefgebieden inmiddels gesloten voor bezoek van buitenaf, wat hulpverlening, vaak toch al lastig vanwege de grote afstanden, verder bemoeilijkt.

Drie miljoen inheemse Bolivianen leven als de Yuqui in kleine, kwetsbare gemeenschappen. Maar de beperkende transportmaatregelen die in het hele land van kracht zijn, hebben enorme invloed op de voedsel- en gezondheidssituatie van met name deze kleine, geïsoleerde gemeenschappen. Deze zijn op voedingsgebied grotendeels zelfvoorzienend, maar hun dieet van onder andere banaan, papaja, meloen en aardappel moet aangevuld te worden met meel, olie, bonen en andere producten die van elders moeten komen, zoals zeep.

In het Amazonegebied komt het grootste deel van de gezondheidszorg neer op zogenaamde basisgezondheidswerkers. Er is een groot gebrek aan deskundig personeel en aan medicijnen. En overal in de inheemse leefgebieden in Bolivia hebben mensen te maken met gebrek aan schoon water en schoonmaakmiddelen. De traditionele gezondheidszorg schiet in deze situatie tekort.

“Ik ben de enige arts hier in Tipnis voor 1500 families”, zegt Luis Santos Leiva in Puerto San Lorenzo. “We zijn niet in staat om ook maar een coronapatiënt te helpen”. Zeker niet als zo’n patiënt vier dagen reizen verderop woont.

Mongabay.com, Irfabolivia.org

Gerelateerde berichten

Een nieuwe Guatemalteekse lente

Een nieuwe Guatemalteekse lente

80 jaar nadat in Guatemala de periode aanbrak die de “tienjarige lente” wordt genoemd, een periode ingeluid met het aantreden van de eerste democratisch gekozen president, de hervormer Juan José Arévalo, was daar in 2023 plotseling zijn zoon: Bernardo Arévalo. De zoon had onmiskenbaar het idealisme en gevoel voor sociale rechtvaardigheid van zijn vader geërfd maar hij liep al tegen de zestig toen hij politiek actief werd. Mogelijk wist hij te goed wat de huiveringwekkende gevolgen konden zijn.
Tot verassing van velen en tot frustratie van de zittende macht, die alles uit de kast haalde om hem tegen te houden – maar het was te laat – won Bernardo Arévalo de presidentsverkiezingen en werd hij begin 2024 geïnaugureerd. Voor veel Guatemalteken gloort er hoop, hoop op een nieuwe democratische lente.

Lees meer
Uitzending Spoorloos 1 november over geroofde Argentijnse baby’s

Uitzending Spoorloos 1 november over geroofde Argentijnse baby’s

De uitzending was woensdagavond 1 november, maar kan op Uitzending gemist worden teruggekeken. In de laatste uitzending van dit seizoen vertelt de in Nederland woonachtige Ana haar verhaal. Tien jaar geleden werd middels DNA-onderzoek vastgesteld dat zij tot de zogenaamde roofbaby’s behoort. Haar beide ouders zijn tijdens de Videla-dictatuur vermoord. Haar moeder was vijf maanden zwanger toen zij werd gearresteerd. Op één klein berichtje kort na haar arrestatie werd nooit meer iets van haar vernomen. Haar dochter Ana is geadopteerd, iets dat zij pas op 36-jarige leeftijd te horen kreeg.

Lees meer
agsdix-null

Politiek & Maatschappij

agsdix-null

Kunst & Cultuur

agsdix-null

Vrije tijd & Toerisme

agsdix-null

Economie & Ondernemen

agsdix-null

Milieu en Natuur

agsdix-null

Onderzoek & Wetenschap

Blijf op de hoogte

Adverteren op onze website?

Dat kan! Tegen een scherp tarief plaatsen wij uw advertentie.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf u in en ontvang onze digitale nieuwsbrief met een overzicht van onze nieuwe artikelen.

Volg ons op social media

Wees als eerste op de hoogte van nieuwe artikelen en deel artikelen met uw netwerk.

Share This