Politiek & Maatschappij

‘Havana-syndroom’ mogelijk veroorzaakt door gerichte radiogolven

7 december 2020

De mysterieuze ziekte die bekend staat als het ‘Havana-syndroom’ is mogelijk veroorzaakt door gerichte radiogolven volgens een rapport van de regering van de Verenigde Staten. Tussen 2016 en 2018 werd personeel van de Amerikaanse ambassade in de Cubaanse hoofdstad Havana geveld door de raadselachtige ziekte.

Zo’n veertig personeelsleden en zelfs enkele van hun familieleden vertoonden onverklaarbare symptomen zoals misselijkheid, verlies van evenwicht, doofheid, hoofdpijn en angstigheid. Als gevolg van de klachten haalde de VS enkele van de diplomaten weg van het Caribische eiland. In het verleden werd de oorzaak gezocht in verschillende scenario’s: van het fumigeren van muggen, massahysterie, chemische wapens tot het geluid van krekels. Recentelijk deed de Nationale Academie van Wetenschappen van de Verenigde Staten onderzoek naar de klachten van diplomaten gestationeerd in Cuba. Hoge radiofrequenties zouden de oorzaak zijn van de klachten van het ambassadepersoneel, al sluit het rapport andere factoren niet uit, waaronder psychologie. Het rapport wijst geen verantwoordelijken aan voor het uitzenden van de radiogolven, al suggereert het wel dat de gebruikte techniek ‘gericht’ werd ingezet en als een wapen kan dienen. Verder brengt het rapport dergelijke verschijnselen in verband met meer dan 50 jaar oude technologie die microgolven veroorzaakte, ontwikkeld in de voormalige Sovjet-Unie. Opmerkelijk is dat ook Amerikaanse diplomaten in de Chinese stad Guangzhou in 2018 vergelijkbare klachten kregen. Zowel Cuba als Rusland hebben nog niet op het rapport gereageerd.

In 2017 werden twee Cubaanse diplomaten uit de VS gezet naar aanleiding van de mysterieuze ziekte. President Trump gaf toen de Cubaanse overheid de schuld, door te zeggen: “Het is een hele ongewone aanval, zoals je weet. Maar ik geloof dat Cuba verantwoordelijk is.” De Cubaanse autoriteiten hebben herhaaldelijk ontkend iets te maken te hebben met de raadselachtige ziekte en gaven aan de zaak zeer hoog op te nemen.

Bronnen: BBC Mundo, Diaro de Cuba, The Guardian

Gerelateerde berichten

Aymara, migratieonderzoek en zelfreflectie in noord-Chili

Aymara, migratieonderzoek en zelfreflectie in noord-Chili

Mijn naam is Mariela Miranda van Iersel, en zoals je uit mijn twee achternamen kunt afleiden, ben ik half Chileens en half Nederlands. Gemotiveerd door mijn ervaring als vrijwilliger in sociale integratieprogramma’s, vertrok ik in 2017 van het Chileense huis uit mijn kindertijd naar Nederland voor een interdisciplinaire bachelor in de sociale wetenschappen en economie. In de hoop verder te leren over maatschappelijke uitdagingen, en vooral ook dingen die ik dácht te weten in vraag te stellen, begon ik aan een master in ontwikkelingsstudies aan het International Institute of Social Studies (ISS). Deze opleiding hielp me de real-world uitdagingen die me aan het hart gaan te verbinden aan wetenschappelijke theorieën en beide verder te verkennen door middel van onderzoek.

Lees meer
Uitzending Spoorloos 1 november over geroofde Argentijnse baby’s

Uitzending Spoorloos 1 november over geroofde Argentijnse baby’s

De uitzending was woensdagavond 1 november, maar kan op Uitzending gemist worden teruggekeken. In de laatste uitzending van dit seizoen vertelt de in Nederland woonachtige Ana haar verhaal. Tien jaar geleden werd middels DNA-onderzoek vastgesteld dat zij tot de zogenaamde roofbaby’s behoort. Haar beide ouders zijn tijdens de Videla-dictatuur vermoord. Haar moeder was vijf maanden zwanger toen zij werd gearresteerd. Op één klein berichtje kort na haar arrestatie werd nooit meer iets van haar vernomen. Haar dochter Ana is geadopteerd, iets dat zij pas op 36-jarige leeftijd te horen kreeg.

Lees meer
agsdix-null

Politiek & Maatschappij

agsdix-null

Kunst & Cultuur

agsdix-null

Vrije tijd & Toerisme

agsdix-null

Economie & Ondernemen

agsdix-null

Milieu en Natuur

agsdix-null

Onderzoek & Wetenschap

Blijf op de hoogte

Adverteren op onze website?

Dat kan! Tegen een scherp tarief plaatsen wij uw advertentie.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf u in en ontvang onze digitale nieuwsbrief met een overzicht van onze nieuwe artikelen.

Volg ons op social media

Wees als eerste op de hoogte van nieuwe artikelen en deel artikelen met uw netwerk.

Share This