Politiek & Maatschappij

‘Havana-syndroom’ mogelijk veroorzaakt door gerichte radiogolven

7 december 2020

De mysterieuze ziekte die bekend staat als het ‘Havana-syndroom’ is mogelijk veroorzaakt door gerichte radiogolven volgens een rapport van de regering van de Verenigde Staten. Tussen 2016 en 2018 werd personeel van de Amerikaanse ambassade in de Cubaanse hoofdstad Havana geveld door de raadselachtige ziekte.

Zo’n veertig personeelsleden en zelfs enkele van hun familieleden vertoonden onverklaarbare symptomen zoals misselijkheid, verlies van evenwicht, doofheid, hoofdpijn en angstigheid. Als gevolg van de klachten haalde de VS enkele van de diplomaten weg van het Caribische eiland. In het verleden werd de oorzaak gezocht in verschillende scenario’s: van het fumigeren van muggen, massahysterie, chemische wapens tot het geluid van krekels. Recentelijk deed de Nationale Academie van Wetenschappen van de Verenigde Staten onderzoek naar de klachten van diplomaten gestationeerd in Cuba. Hoge radiofrequenties zouden de oorzaak zijn van de klachten van het ambassadepersoneel, al sluit het rapport andere factoren niet uit, waaronder psychologie. Het rapport wijst geen verantwoordelijken aan voor het uitzenden van de radiogolven, al suggereert het wel dat de gebruikte techniek ‘gericht’ werd ingezet en als een wapen kan dienen. Verder brengt het rapport dergelijke verschijnselen in verband met meer dan 50 jaar oude technologie die microgolven veroorzaakte, ontwikkeld in de voormalige Sovjet-Unie. Opmerkelijk is dat ook Amerikaanse diplomaten in de Chinese stad Guangzhou in 2018 vergelijkbare klachten kregen. Zowel Cuba als Rusland hebben nog niet op het rapport gereageerd.

In 2017 werden twee Cubaanse diplomaten uit de VS gezet naar aanleiding van de mysterieuze ziekte. President Trump gaf toen de Cubaanse overheid de schuld, door te zeggen: “Het is een hele ongewone aanval, zoals je weet. Maar ik geloof dat Cuba verantwoordelijk is.” De Cubaanse autoriteiten hebben herhaaldelijk ontkend iets te maken te hebben met de raadselachtige ziekte en gaven aan de zaak zeer hoog op te nemen.

Bronnen: BBC Mundo, Diaro de Cuba, The Guardian

Gerelateerde berichten

Een nieuwe Guatemalteekse lente

Een nieuwe Guatemalteekse lente

80 jaar nadat in Guatemala de periode aanbrak die de “tienjarige lente” wordt genoemd, een periode ingeluid met het aantreden van de eerste democratisch gekozen president, de hervormer Juan José Arévalo, was daar in 2023 plotseling zijn zoon: Bernardo Arévalo. De zoon had onmiskenbaar het idealisme en gevoel voor sociale rechtvaardigheid van zijn vader geërfd maar hij liep al tegen de zestig toen hij politiek actief werd. Mogelijk wist hij te goed wat de huiveringwekkende gevolgen konden zijn.
Tot verassing van velen en tot frustratie van de zittende macht, die alles uit de kast haalde om hem tegen te houden – maar het was te laat – won Bernardo Arévalo de presidentsverkiezingen en werd hij begin 2024 geïnaugureerd. Voor veel Guatemalteken gloort er hoop, hoop op een nieuwe democratische lente.

Lees meer
Uitzending Spoorloos 1 november over geroofde Argentijnse baby’s

Uitzending Spoorloos 1 november over geroofde Argentijnse baby’s

De uitzending was woensdagavond 1 november, maar kan op Uitzending gemist worden teruggekeken. In de laatste uitzending van dit seizoen vertelt de in Nederland woonachtige Ana haar verhaal. Tien jaar geleden werd middels DNA-onderzoek vastgesteld dat zij tot de zogenaamde roofbaby’s behoort. Haar beide ouders zijn tijdens de Videla-dictatuur vermoord. Haar moeder was vijf maanden zwanger toen zij werd gearresteerd. Op één klein berichtje kort na haar arrestatie werd nooit meer iets van haar vernomen. Haar dochter Ana is geadopteerd, iets dat zij pas op 36-jarige leeftijd te horen kreeg.

Lees meer
agsdix-null

Politiek & Maatschappij

agsdix-null

Kunst & Cultuur

agsdix-null

Vrije tijd & Toerisme

agsdix-null

Economie & Ondernemen

agsdix-null

Milieu en Natuur

agsdix-null

Onderzoek & Wetenschap

Blijf op de hoogte

Adverteren op onze website?

Dat kan! Tegen een scherp tarief plaatsen wij uw advertentie.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf u in en ontvang onze digitale nieuwsbrief met een overzicht van onze nieuwe artikelen.

Volg ons op social media

Wees als eerste op de hoogte van nieuwe artikelen en deel artikelen met uw netwerk.

Share This