Politiek & Maatschappij

‘Havana-syndroom’ mogelijk veroorzaakt door gerichte radiogolven

7 december 2020

De mysterieuze ziekte die bekend staat als het ‘Havana-syndroom’ is mogelijk veroorzaakt door gerichte radiogolven volgens een rapport van de regering van de Verenigde Staten. Tussen 2016 en 2018 werd personeel van de Amerikaanse ambassade in de Cubaanse hoofdstad Havana geveld door de raadselachtige ziekte.

Zo’n veertig personeelsleden en zelfs enkele van hun familieleden vertoonden onverklaarbare symptomen zoals misselijkheid, verlies van evenwicht, doofheid, hoofdpijn en angstigheid. Als gevolg van de klachten haalde de VS enkele van de diplomaten weg van het Caribische eiland. In het verleden werd de oorzaak gezocht in verschillende scenario’s: van het fumigeren van muggen, massahysterie, chemische wapens tot het geluid van krekels. Recentelijk deed de Nationale Academie van Wetenschappen van de Verenigde Staten onderzoek naar de klachten van diplomaten gestationeerd in Cuba. Hoge radiofrequenties zouden de oorzaak zijn van de klachten van het ambassadepersoneel, al sluit het rapport andere factoren niet uit, waaronder psychologie. Het rapport wijst geen verantwoordelijken aan voor het uitzenden van de radiogolven, al suggereert het wel dat de gebruikte techniek ‘gericht’ werd ingezet en als een wapen kan dienen. Verder brengt het rapport dergelijke verschijnselen in verband met meer dan 50 jaar oude technologie die microgolven veroorzaakte, ontwikkeld in de voormalige Sovjet-Unie. Opmerkelijk is dat ook Amerikaanse diplomaten in de Chinese stad Guangzhou in 2018 vergelijkbare klachten kregen. Zowel Cuba als Rusland hebben nog niet op het rapport gereageerd.

In 2017 werden twee Cubaanse diplomaten uit de VS gezet naar aanleiding van de mysterieuze ziekte. President Trump gaf toen de Cubaanse overheid de schuld, door te zeggen: “Het is een hele ongewone aanval, zoals je weet. Maar ik geloof dat Cuba verantwoordelijk is.” De Cubaanse autoriteiten hebben herhaaldelijk ontkend iets te maken te hebben met de raadselachtige ziekte en gaven aan de zaak zeer hoog op te nemen.

Bronnen: BBC Mundo, Diaro de Cuba, The Guardian

Gerelateerde berichten

Geweld in Haïti groeit terwijl overheid toekijkt

Geweld in Haïti groeit terwijl overheid toekijkt

Het geweld blijft toenemen in Haïti. En terwijl het geweld zich tot voor kort concentreerde in en rond de hoofdstad Port-au-Prince, breidt het zich nu uit naar omliggende regio’s, zoals de Artibonite, een landbouwgebied ten noorden van Port-au-Prince. De facto premier Ariel Henry dringt aan op ingrijpen door de Verenigde Naties. Veel Haïtianen zien in de passieve houding van de regering tegenover het geweld boze opzet. Henry heeft er baat bij, wanneer de situatie onhoudbaar wordt. De bevolking is het slachtoffer.

Lees meer
agsdix-null

Politiek & Maatschappij

agsdix-null

Kunst & Cultuur

agsdix-null

Vrije tijd & Toerisme

agsdix-null

Economie & Ondernemen

agsdix-null

Milieu en Natuur

agsdix-null

Onderzoek & Wetenschap

Blijf op de hoogte

Adverteren op onze website?

Dat kan! Tegen een scherp tarief plaatsen wij uw advertentie.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf u in en ontvang onze digitale nieuwsbrief met een overzicht van onze nieuwe artikelen.

Volg ons op social media

Wees als eerste op de hoogte van nieuwe artikelen en deel artikelen met uw netwerk.

Share This