Politiek & Maatschappij

Haïtiaanse president zegt staatsgreep te hebben voorkomen

10 februari 2021

Redactie

Chaos groeit in Haïti

In de nacht van zaterdag op zondag liet de Haïtiaanse president Jovenel Moïse ruim twintig mensen arresteren op verdenking van het voorbereiden van een staatsgreep. Onder de gearresteerden zijn een rechter van de Hoge Raad en een hoofdinspectrice van de nationale politie. Dinsdag stuurde Moïse drie leden van de Hoge Raad naar huis. De onrust groeit.

De druk op de Haïtiaanse president Jovenel Moïse om af te treden neemt toe. Afgelopen week riepen ook de Haïtiaanse katholieke bisschoppen hiertoe op, evenals diverse federaties van protestantse kerken. De gezamenlijke ordes van advocaten verklaarden voortzetting van het presidentschap van Moïse na 7 februari ongrondwettelijk en de oppositie wees al een tijdelijke opvolger aan: rechter Yvickel Dabrésil, lid van de Hoge Raad.

Maar Moïse blijft zich verzetten en weigert op te stappen. In reactie op de groeiende onrust liet hij in de nacht van zaterdag op zondag rechter Dabrésil, een grote groep familieleden en huisgenoten (waaronder zijn chauffeur en bewakers) en een in het huis verblijvende hoofdinspecteur van politie arresteren. Volgens de president waren de slapende huisgenoten bezig met de voorbereiding van een staatsgreep en van plan hem te vermoorden. In het huis zouden wapens gevonden zijn. Achttien van hen, waaronder rechter Dabrésil en de inspectrice van politie, zitten nog altijd vast.

De mensenrechtenorganisatie RNDDH heeft de gevangenen kunnen spreken en meldt dat de groep is geschopt en geslagen en urenlang zonder eten of drinken op de grond gelegen heeft voordat zij uiteindelijk rond het middaguur naar het politiebureau overgebracht werden. De “wapens” die in het huis zouden zijn aangetroffen waren van de beveiligers van de rechter, die hier een vergunning voor hebben. De RNDDH beschouwt de arrestatie als ongrondwettelijk en de gearresteerden als politieke gevangenen. De organisatie eist hun onmiddellijke vrijlating en wijst tegelijkertijd de bevolking op de gevaren van dergelijke huisvredebreuk. De RNDDH roept iedereen op om de democratische verworvenheden zoals de vrijheid van meningsuiting en de vrijheid om zich te verenigen te verdedigen.

De oppositie heeft nu de 72-jarige rechter Joseph Mécène Jean-Louis, eveneens lid van de Hoge Raad, tot interim-president benoemd. In een videoboodschap liet deze weten de benoeming te accepteren. In een reactie noemde de Haïtiaanse minister van justitie Jean-Louis een “usurpator” die de wet overtreedt. Yvickel Dabrésil, Joseph Mécène Jean-Louis en een derde lid van de Hoge Raad zijn dinsdag door president Moïse ontslagen. Dabrésil is inmiddels overgebracht van het politiebureau naar een nabijgelegen gevangenis.

Internationaal blijft het stil. Een groep Amerikaanse parlementariërs heeft minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken gevraagd om “ondubbelzinnig iedere poging van Moïse om aan de macht te blijven af te wijzen”. Maar het formele Amerikaanse standpunt blijft vooralsnog de roep om verkiezingen te organiseren.

Bronnen: Le Nouvelliste, RNDDH website, The Washington Post

Gerelateerde berichten

Zoektocht naar passend onderwijs voor iedereen

Zoektocht naar passend onderwijs voor iedereen

Onder de inheemse president Evo Morales heeft Bolivia een radicale onderwijshervorming doorgevoerd: meer nadruk op meertaligheid, interculturaliteit, dialoog, interactie en participatie van lokale gemeenschappen. Dat is een versterkte herwaardering van de talen en culturen van inheemse groepen. Naast successen zijn er ingewikkelde hobbels. Leraren zijn hiervoor vaak nog onvoldoende opgeleid of spreken de inheemse taal onvoldoende. En wat is de kwaliteit van het onderwijs? Ook begrijpt of deelt niet iedereen de Andesfilosofie van vivir bien, waardoor laagland inheemse groepen en Spaansprekenden zich niet altijd vertegenwoordigd voelen.

Lees meer
agsdi-globe

Politiek & Maatschappij

agsdi-portrait

Kunst & Cultuur

agsdi-camera

Vrije tijd & Toerisme

agsdi-income

Economie & Ondernemen

agsdi-leaves

Milieu en Natuur

agsdi-learn

Onderzoek & Wetenschap

Blijf op de hoogte

Adverteren op onze website?

Dat kan! Tegen een scherp tarief plaatsen wij uw advertentie.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf u in en ontvang onze digitale nieuwsbrief met een overzicht van onze nieuwe artikelen.

Volg ons op social media

Wees als eerste op de hoogte van nieuwe artikelen en deel artikelen met uw netwerk.

Share This