Gisteren was er sprake van zeven bevestigde besmettingen met het coronavirus in Haïti. Maar omdat niet iedereen zich bij een ziekenhuis meldt, valt niet te zeggen hoe het er werkelijk voor staat. Wat men wel weet is dat, mocht er een echte uitbraak van het virus komen, de gevolgen voor het land niet te overzien zijn.
Een onderzoek van het Gheskio centrum, bijna veertig jaar geleden opgericht om HIV/AIDS te bestrijden en nu ook leidend bij de behandeling van tuberculose en andere chronische ziekten, laat zien dat ruim twee miljoen Haïtianen tot een van de risicogroepen behoren. Zo lijden twee miljoen mensen aan hoge bloeddruk, zijn er 350.000 mensen met diabetes en ongeveer 150.000 mensen met HIV.
Op dit moment is de gezondheidszorg in Haïti nog absoluut niet voorbereid op een uitbraak. Zo vertelt een arts in opleiding en werkzaam in het universiteitsziekenhuis (HUEH) aan Le Nouvelliste dat de quarantaineruimte nog niet beschikbaar is. Overal in het ziekenhuis is water en zeep om handen te wassen. Maar desinfecterende alcohol en handschoenen ontbreken. De arts vertelt dat hij al 24 uur met hetzelfde mondkapje loopt. Het ziekenhuis wacht op materiaal.
De Haïtiaanse regering heeft hulp gevraagd aan het buitenland. De Amerikaanse USAID zou steun hebben toegezegd evenals Cuba. En daarnaast zoekt de regering contact met landen als India en Servië, in de hoop dat zij materialen en medicijnen kunnen leveren. Ook vindt regionaal overleg plaats met buurlanden om te kijken of er samengewerkt kan worden. Maar de minister van Buitenlandse Zaken benadrukt dat vanwege het “wereldwijde” karakter van deze ramp “veel van onze traditionele partners hun eigen problemen hebben en de mogelijkheden tot samenwerken hierdoor beperkt worden.”