Politiek & Maatschappij

Haïti en de strijd tegen Covid-19

6 mei 2020

Redactie

Tot gisteren waren er in Haïti 101 bevestigde coronabesmettingen en zijn twaalf patiënten aan het virus overleden. Op een bevolking van ruim elf miljoen en in aanmerking nemend dat de eerste besmetting werd vastgesteld op 19 maart lijkt dit mee te vallen. De overheid nam diezelfde dag nog een groot aantal maatregelen om een uitbraak in te dammen. Zo werden scholen, parken, bedrijfsterreinen, kerken en voodoo-tempels gesloten. De bevolking werd verzocht binnen te blijven en alleen voor essentiële zaken nog de straat op te gaan. De regering zou ervoor zorgen dat ziekenhuizen over mondkapjes, handschoenen en desinfecterende zeep konden beschikken. Er stonden 200 intensive care bedden klaar en er was een mogelijkheid om patiënten in quarantaine te plaatsen.

Zeven weken later maakt de mensenrechtenorganisatie RNDDH (Réseau National de Défense des Droits Humains) een eerste balans op. Voor Haïti was 2019 al een jaar vol van politieke en sociale onrust. Verschillende malen werd het openbare leven stilgelegd en waren mensen gedwongen thuis te blijven. Scholen bleven een groot deel van het jaar gesloten. Daar komt nu de coronacrisis bovenop. Voor een land waar ziekenhuizen altijd al gebrek hebben aan materiaal, en waar werknemers niet thuis kunnen werken maar de straat op moeten om in hun levensonderhoud en dat van hun gezin te voorzien, lijkt de lockdown een onmogelijke opgave.

Medewerkers van de RNDDH onderzochten de situatie in de overvolle gevangenissen. Terwijl de totale capaciteit van de gevangenissen formeel niet meer dan 3613 betreft, zitten er bijna 11.000 mensen opgesloten. Hoewel de regering verklaard heeft gevangenen in voorarrest (en dat kan in Haïti oplopen tot vele jaren) vrij te laten vanwege het virus, is dit tot nu toe mondjesmaat gebeurd. Zo was Rosner Aurius, in voorarrest sinds september 2012 op beschuldiging van oplichting, een van de 513 mensen die de gevangenis mocht verlaten.

In het rapport dat de RNDDH dinsdag 5 mei publiceerde, constateert de organisatie verder dat van de twaalf bezochte ziekenhuizen er slechts vijf over (onvoldoende) beschermingsmiddelen beschikken. De ziekenhuizen vormen zo een direct gevaar voor personeel én patiënten. Niet alleen zijn de 200 IC- bedden volstrekt onvoldoende, er is ook te weinig testmateriaal: de Wereldgezondheidsorganisatie heeft 1.100 tests gedoneerd. Ook de situatie in het openbaar vervoer en op de markten zorgt voor veel risico op besmetting: te veel mensen te dicht op elkaar en te weinig bescherming in de vorm van desinfecterende zeep of mondkapjes. De RNDDH juicht daarom het besluit van de overheid toe om vanaf 11 mei mondkapjes op markten en in het openbaar vervoer verplicht te stellen.  Maar waar moeten deze mondkapjes vandaan komen?

De Europese Unie heeft eind vorige maand besloten om fondsen die bevroren waren vanwege de politieke crisis in Haïti, te ontdooien en ter beschikking te stellen voor de bestrijding van Covid-19. Samen met fondsen uit het EU-noodfonds ECHO hoopt de Europese Unie 165 miljoen hiervoor te kunnen vrijmaken.

https://web.rnddh.org/, Le Nouvelliste

Gerelateerde berichten

Veel Argentijnen hebben hoop gevestigd op Milei

Veel Argentijnen hebben hoop gevestigd op Milei

Over de in december aangetreden nieuwe Argentijnse president Javier Milei wordt heel verschillend gedacht. In La Chispa is vooral gewezen op mogelijke negatieve gevolgen van zijn aangekondigde beleid. In onderstaand artikel betoogt de Nederlander Jan Stroeken, docent macro-economie aan de Universidad de Concepción del Uruguay in Santa Fe in Argentinië, dat van Milei’s beleid wel positieve effecten te verwachten zijn.

Lees meer
Uitzending Spoorloos 1 november over geroofde Argentijnse baby’s

Uitzending Spoorloos 1 november over geroofde Argentijnse baby’s

De uitzending was woensdagavond 1 november, maar kan op Uitzending gemist worden teruggekeken. In de laatste uitzending van dit seizoen vertelt de in Nederland woonachtige Ana haar verhaal. Tien jaar geleden werd middels DNA-onderzoek vastgesteld dat zij tot de zogenaamde roofbaby’s behoort. Haar beide ouders zijn tijdens de Videla-dictatuur vermoord. Haar moeder was vijf maanden zwanger toen zij werd gearresteerd. Op één klein berichtje kort na haar arrestatie werd nooit meer iets van haar vernomen. Haar dochter Ana is geadopteerd, iets dat zij pas op 36-jarige leeftijd te horen kreeg.

Lees meer
agsdix-null

Politiek & Maatschappij

agsdix-null

Kunst & Cultuur

agsdix-null

Vrije tijd & Toerisme

agsdix-null

Economie & Ondernemen

agsdix-null

Milieu en Natuur

agsdix-null

Onderzoek & Wetenschap

Blijf op de hoogte

Adverteren op onze website?

Dat kan! Tegen een scherp tarief plaatsen wij uw advertentie.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf u in en ontvang onze digitale nieuwsbrief met een overzicht van onze nieuwe artikelen.

Volg ons op social media

Wees als eerste op de hoogte van nieuwe artikelen en deel artikelen met uw netwerk.

Share This