Politiek & Maatschappij

Guyana: vervroegde verkiezingen verlaat

28 februari 2020

Redactie

Guyana maakt zich niet alleen op voor verkiezingen op maandag 2 maart, velen maken zich ook zorgen. Eén van hen is de leider van de Partij voor Vrijheid en Gerechtigheid (LJP), Lennox Shuman. Tijdens een vraaggesprek met de Stabroek News vertelde Shuman dat hij tijdens zijn campagne in het binnenland (foto) veel mensen gesproken had die bang waren voor een gewelddadige nasleep. Zijn verkiezingstournee bracht Shuman en andere LJP-politici naar de regio’s 1, 2, 3, 7, 8 en 9. Volgens hem aarzelen veel mensen om op zijn partij te stemmen, omdat ze bang zijn voor intimidatie van de kant van de twee belangrijkste politieke partijen van het land, de PNC en de PPP.

Beide partijen domineren het Guyanese politieke landschap al sinds de onafhankelijkheid in 1966, waarbij de PNC vooral de Afro-Guyanezen vertegenwoordigde, en de PPP meer de Guyanezen van Indiase komaf. Dankzij een alliantie met een andere politieke partij had de PNC sinds 2015 een meerderheid van één stem in het 65-leden tellende parlement. In december 2018 overleefde de regering van president Granger een motie van wantrouwen niet. Ondanks protesten van de oppositie bleef de regering-Granger gewoon zitten, zelfs tot na de termijn die op 18 september 2019 eindigde. Pas op 28 september kondigde Granger aan dat de verkiezingen op 2 maart 2020 zouden plaatsvinden.

Inmiddels zijn de spanningen zover opgelopen dat de vertegenwoordigster van de Verenigde Naties in het land, Mikiko Tanaka, zich geroepen voelde de Guyanezen er aan te herinneren dat eerlijke en vreedzame verkiezingen cruciaal zijn voor de toekomst van het land. In een videoboodschap onderstreepte ze het belang van een “waardig aanvaarden van de uitslag door alle politieke partijen.” Volgens Tanaka “is het tijd voor alle betrokkenen om hun toewijding aan de democratische principes, processen en instellingen te tonen en niet uit het oog te verliezen dat eerlijke verkiezingen de wil van het volk vertegenwoordigen.”

www.stabroeknews.com

Gerelateerde berichten

Aymara, migratieonderzoek en zelfreflectie in noord-Chili

Aymara, migratieonderzoek en zelfreflectie in noord-Chili

Mijn naam is Mariela Miranda van Iersel, en zoals je uit mijn twee achternamen kunt afleiden, ben ik half Chileens en half Nederlands. Gemotiveerd door mijn ervaring als vrijwilliger in sociale integratieprogramma’s, vertrok ik in 2017 van het Chileense huis uit mijn kindertijd naar Nederland voor een interdisciplinaire bachelor in de sociale wetenschappen en economie. In de hoop verder te leren over maatschappelijke uitdagingen, en vooral ook dingen die ik dácht te weten in vraag te stellen, begon ik aan een master in ontwikkelingsstudies aan het International Institute of Social Studies (ISS). Deze opleiding hielp me de real-world uitdagingen die me aan het hart gaan te verbinden aan wetenschappelijke theorieën en beide verder te verkennen door middel van onderzoek.

Lees meer
Uitzending Spoorloos 1 november over geroofde Argentijnse baby’s

Uitzending Spoorloos 1 november over geroofde Argentijnse baby’s

De uitzending was woensdagavond 1 november, maar kan op Uitzending gemist worden teruggekeken. In de laatste uitzending van dit seizoen vertelt de in Nederland woonachtige Ana haar verhaal. Tien jaar geleden werd middels DNA-onderzoek vastgesteld dat zij tot de zogenaamde roofbaby’s behoort. Haar beide ouders zijn tijdens de Videla-dictatuur vermoord. Haar moeder was vijf maanden zwanger toen zij werd gearresteerd. Op één klein berichtje kort na haar arrestatie werd nooit meer iets van haar vernomen. Haar dochter Ana is geadopteerd, iets dat zij pas op 36-jarige leeftijd te horen kreeg.

Lees meer
agsdix-null

Politiek & Maatschappij

agsdix-null

Kunst & Cultuur

agsdix-null

Vrije tijd & Toerisme

agsdix-null

Economie & Ondernemen

agsdix-null

Milieu en Natuur

agsdix-null

Onderzoek & Wetenschap

Blijf op de hoogte

Adverteren op onze website?

Dat kan! Tegen een scherp tarief plaatsen wij uw advertentie.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf u in en ontvang onze digitale nieuwsbrief met een overzicht van onze nieuwe artikelen.

Volg ons op social media

Wees als eerste op de hoogte van nieuwe artikelen en deel artikelen met uw netwerk.

Share This