Politiek & Maatschappij

Guatemalteken steken het Congres in brand, woedend over corruptie en gebrek aan geld om het coronavirus te bestrijden

24 november 2020

Redactie

Honderden Guatemalteken hebben het Congresgebouw in Guatemala-Stad afgelopen zaterdag gedeeltelijk in brand gestoken in een protest waarin het ontslag van president Alejandro Giammattei werd geëist. Dit nadat een begroting was aangenomen die tot verontwaardiging heeft geleid in de verarmde Midden-Amerikaanse natie.

Een ander vreedzaam protest, waarbij Giammattei ook werd aangespoord om af te treden, vond plaats voor het oude regeringspaleis in het historische centrum van de hoofdstad, niet ver van het Congres. Met de nationale vlag en spandoeken met de tekst “Geen corruptie meer”, “Giammattei uit” en “Ze hebben met de verkeerde generatie geknoeid” vulden de demonstranten het centrale plein in Guatemala-Stad voor het oude paleis.

De wijdverbreide onvrede en verontwaardiging in Guatemala over de regering van  Giammattei en het Congres worden veroorzaakt door een gebrek aan middelen om de coronapandemie te bestrijden en door de nieuwe begroting.

Het Congres van Guatemala, dat gedomineerd wordt door conservatieve regeringsgezinde partijen, keurde deze week een begroting van bijna 13 miljard dollar goed, het hoogste in de geschiedenis van het land. Het grootste deel van het geld gaat naar infrastructuur die is gekoppeld aan grote bedrijven, wat tot verontwaardiging leidt in een land waar armoede wijdverbreid is en de helft van de kinderen onder de vijf jaar ondervoed is.

Analisten hebben ook gewaarschuwd dat een derde van de begroting moet worden gefinancierd met schulden. Het Congres heeft ook 3,8 miljard dollar goedgekeurd om de pandemie van het coronavirus te bestrijden, maar minder dan 15 procent van die fondsen is geïnvesteerd.

De vicepresident van Giammattei zei vrijdagavond dat hij de president had gevraagd om samen met hem af te treden. “Voor het welzijn van het land heb ik hem gevraagd of we samen ons ontslag indienen”, zei Guillermo Castillo in een bericht op sociale media. Hij vertelde de president naar verluidt ook dat “de dingen niet kloppen”, en gaf toe dat er spanningen waren tussen hemzelf en het staatshoofd.

Giammattei, een 64-jarige arts, kwam in januari dit jaar aan de macht en beloofde een eind te maken aan de corruptie en de georganiseerde misdaad te bestrijden. Maar zijn presidentschap werd gedomineerd door controverses over zijn omgang met het coronavirus, met name de tekortkomingen in de ziekenhuizen van het land.

Hij kwam ook publiekelijk in aanvaring met zijn vicepresident, die in mei onthulde dat de twee persoonlijk met elkaar in botsing waren gekomen over de beste reactie op de coronapandemie.

Mercopress

Gerelateerde berichten

Een nieuwe Guatemalteekse lente

Een nieuwe Guatemalteekse lente

80 jaar nadat in Guatemala de periode aanbrak die de “tienjarige lente” wordt genoemd, een periode ingeluid met het aantreden van de eerste democratisch gekozen president, de hervormer Juan José Arévalo, was daar in 2023 plotseling zijn zoon: Bernardo Arévalo. De zoon had onmiskenbaar het idealisme en gevoel voor sociale rechtvaardigheid van zijn vader geërfd maar hij liep al tegen de zestig toen hij politiek actief werd. Mogelijk wist hij te goed wat de huiveringwekkende gevolgen konden zijn.
Tot verassing van velen en tot frustratie van de zittende macht, die alles uit de kast haalde om hem tegen te houden – maar het was te laat – won Bernardo Arévalo de presidentsverkiezingen en werd hij begin 2024 geïnaugureerd. Voor veel Guatemalteken gloort er hoop, hoop op een nieuwe democratische lente.

Lees meer
Uitzending Spoorloos 1 november over geroofde Argentijnse baby’s

Uitzending Spoorloos 1 november over geroofde Argentijnse baby’s

De uitzending was woensdagavond 1 november, maar kan op Uitzending gemist worden teruggekeken. In de laatste uitzending van dit seizoen vertelt de in Nederland woonachtige Ana haar verhaal. Tien jaar geleden werd middels DNA-onderzoek vastgesteld dat zij tot de zogenaamde roofbaby’s behoort. Haar beide ouders zijn tijdens de Videla-dictatuur vermoord. Haar moeder was vijf maanden zwanger toen zij werd gearresteerd. Op één klein berichtje kort na haar arrestatie werd nooit meer iets van haar vernomen. Haar dochter Ana is geadopteerd, iets dat zij pas op 36-jarige leeftijd te horen kreeg.

Lees meer
agsdix-null

Politiek & Maatschappij

agsdix-null

Kunst & Cultuur

agsdix-null

Vrije tijd & Toerisme

agsdix-null

Economie & Ondernemen

agsdix-null

Milieu en Natuur

agsdix-null

Onderzoek & Wetenschap

Blijf op de hoogte

Adverteren op onze website?

Dat kan! Tegen een scherp tarief plaatsen wij uw advertentie.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf u in en ontvang onze digitale nieuwsbrief met een overzicht van onze nieuwe artikelen.

Volg ons op social media

Wees als eerste op de hoogte van nieuwe artikelen en deel artikelen met uw netwerk.

Share This