Politiek & Maatschappij

Guatemala stuurt meer dan 3.000 migranten terug naar Honduras

5 oktober 2020

De eerste karavaan met migranten sinds de uitbraak van Covid-19 vertrok vorige week vanuit het noorden van Honduras via Guatemala en Mexico richting de Verenigde Staten. Inmiddels zijn meer dan 3.000 migranten bij de grens van Guatemala teruggestuurd naar hun land van herkomst. Een deel van de karavaan zet zijn reis voort.

Door de coronacrisis is er amper aandacht voor de migratieproblematiek in Centraal-Amerika. De landverhuizers vluchten voor geweld, armoede en een gebrek aan toekomstmogelijkheden. Door de uitbraak van Covid-19 zijn de problemen die mensen bewegen om te migreren zelfs verergerd. De karavaan is een Centraal-Amerikaanse odyssee voor betere toekomstperspectieven.

Sinds het moment van vertrek groeide de karavaan in omvang: mannen, vrouwen, bejaarden en kinderen liepen met rugzakken op en mondkapjes. Ondanks de restricties en beperkte toegestane mobiliteit tussen landen in Centraal-Amerika, hoopten de landverhuizers door te kunnen reizen naar Guatemala en Mexico om hun eindbestemming te bereiken. Guatemala opende namelijk twee weken geleden zijn landsgrenzen en iedere buitenlander mag het land binnentreden met een negatieve coronatest.

Inmiddels heeft Guatemala meer dan 3.000 landverhuizers teruggestuurd naar Honduras. Een deel van de karavaan lukte het om hun reis door te zetten: zij hopen de Mexicaanse grens te bereiken. Eduardo Hernández vroeg namens de regering van Guatemala aan Honduras om actie te ondernemen om nieuwe karavanen tegen te houden. In de tussentijd treft de Mexicaanse regering voorbereidingen bij de grens met Guatemala om het binnendringen van de karavaan in Mexico tegen te gaan.

Afgelopen donderdag meldde de Verenigde Staten middels een tweet dat de migratie richting zijn grondgebied lastiger en gevaarlijker is geworden door de uitbraak van het coronavirus. Al vóór Covid-19 zette het land zich in om de binnenkomst van migranten uit Centraal-Amerika tegen te gaan. In augustus jongstleden werden bij de grens 49.594 migranten zonder documenten tegengehouden. Dit is het tweede hoogste aantal voor augustus in vijf jaar tijd, na augustus 2019. In februari 2019 riep de Amerikaanse president Donald Trump de noodtoestand uit om geld te kunnen loskrijgen voor het bouwen van een muur langs de grens met Mexico.

Bron: BBC.com

Gerelateerde berichten

Geweld in Haïti groeit terwijl overheid toekijkt

Geweld in Haïti groeit terwijl overheid toekijkt

Het geweld blijft toenemen in Haïti. En terwijl het geweld zich tot voor kort concentreerde in en rond de hoofdstad Port-au-Prince, breidt het zich nu uit naar omliggende regio’s, zoals de Artibonite, een landbouwgebied ten noorden van Port-au-Prince. De facto premier Ariel Henry dringt aan op ingrijpen door de Verenigde Naties. Veel Haïtianen zien in de passieve houding van de regering tegenover het geweld boze opzet. Henry heeft er baat bij, wanneer de situatie onhoudbaar wordt. De bevolking is het slachtoffer.

Lees meer
agsdix-null

Politiek & Maatschappij

agsdix-null

Kunst & Cultuur

agsdix-null

Vrije tijd & Toerisme

agsdix-null

Economie & Ondernemen

agsdix-null

Milieu en Natuur

agsdix-null

Onderzoek & Wetenschap

Blijf op de hoogte

Adverteren op onze website?

Dat kan! Tegen een scherp tarief plaatsen wij uw advertentie.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf u in en ontvang onze digitale nieuwsbrief met een overzicht van onze nieuwe artikelen.

Volg ons op social media

Wees als eerste op de hoogte van nieuwe artikelen en deel artikelen met uw netwerk.

Share This