De eerste karavaan met migranten sinds de uitbraak van Covid-19 vertrok vorige week vanuit het noorden van Honduras via Guatemala en Mexico richting de Verenigde Staten. Inmiddels zijn meer dan 3.000 migranten bij de grens van Guatemala teruggestuurd naar hun land van herkomst. Een deel van de karavaan zet zijn reis voort.
Door de coronacrisis is er amper aandacht voor de migratieproblematiek in Centraal-Amerika. De landverhuizers vluchten voor geweld, armoede en een gebrek aan toekomstmogelijkheden. Door de uitbraak van Covid-19 zijn de problemen die mensen bewegen om te migreren zelfs verergerd. De karavaan is een Centraal-Amerikaanse odyssee voor betere toekomstperspectieven.
Sinds het moment van vertrek groeide de karavaan in omvang: mannen, vrouwen, bejaarden en kinderen liepen met rugzakken op en mondkapjes. Ondanks de restricties en beperkte toegestane mobiliteit tussen landen in Centraal-Amerika, hoopten de landverhuizers door te kunnen reizen naar Guatemala en Mexico om hun eindbestemming te bereiken. Guatemala opende namelijk twee weken geleden zijn landsgrenzen en iedere buitenlander mag het land binnentreden met een negatieve coronatest.
Inmiddels heeft Guatemala meer dan 3.000 landverhuizers teruggestuurd naar Honduras. Een deel van de karavaan lukte het om hun reis door te zetten: zij hopen de Mexicaanse grens te bereiken. Eduardo Hernández vroeg namens de regering van Guatemala aan Honduras om actie te ondernemen om nieuwe karavanen tegen te houden. In de tussentijd treft de Mexicaanse regering voorbereidingen bij de grens met Guatemala om het binnendringen van de karavaan in Mexico tegen te gaan.
Afgelopen donderdag meldde de Verenigde Staten middels een tweet dat de migratie richting zijn grondgebied lastiger en gevaarlijker is geworden door de uitbraak van het coronavirus. Al vóór Covid-19 zette het land zich in om de binnenkomst van migranten uit Centraal-Amerika tegen te gaan. In augustus jongstleden werden bij de grens 49.594 migranten zonder documenten tegengehouden. Dit is het tweede hoogste aantal voor augustus in vijf jaar tijd, na augustus 2019. In februari 2019 riep de Amerikaanse president Donald Trump de noodtoestand uit om geld te kunnen loskrijgen voor het bouwen van een muur langs de grens met Mexico.