Politiek & Maatschappij

Guatemala stuurt meer dan 3.000 migranten terug naar Honduras

5 oktober 2020

De eerste karavaan met migranten sinds de uitbraak van Covid-19 vertrok vorige week vanuit het noorden van Honduras via Guatemala en Mexico richting de Verenigde Staten. Inmiddels zijn meer dan 3.000 migranten bij de grens van Guatemala teruggestuurd naar hun land van herkomst. Een deel van de karavaan zet zijn reis voort.

Door de coronacrisis is er amper aandacht voor de migratieproblematiek in Centraal-Amerika. De landverhuizers vluchten voor geweld, armoede en een gebrek aan toekomstmogelijkheden. Door de uitbraak van Covid-19 zijn de problemen die mensen bewegen om te migreren zelfs verergerd. De karavaan is een Centraal-Amerikaanse odyssee voor betere toekomstperspectieven.

Sinds het moment van vertrek groeide de karavaan in omvang: mannen, vrouwen, bejaarden en kinderen liepen met rugzakken op en mondkapjes. Ondanks de restricties en beperkte toegestane mobiliteit tussen landen in Centraal-Amerika, hoopten de landverhuizers door te kunnen reizen naar Guatemala en Mexico om hun eindbestemming te bereiken. Guatemala opende namelijk twee weken geleden zijn landsgrenzen en iedere buitenlander mag het land binnentreden met een negatieve coronatest.

Inmiddels heeft Guatemala meer dan 3.000 landverhuizers teruggestuurd naar Honduras. Een deel van de karavaan lukte het om hun reis door te zetten: zij hopen de Mexicaanse grens te bereiken. Eduardo Hernández vroeg namens de regering van Guatemala aan Honduras om actie te ondernemen om nieuwe karavanen tegen te houden. In de tussentijd treft de Mexicaanse regering voorbereidingen bij de grens met Guatemala om het binnendringen van de karavaan in Mexico tegen te gaan.

Afgelopen donderdag meldde de Verenigde Staten middels een tweet dat de migratie richting zijn grondgebied lastiger en gevaarlijker is geworden door de uitbraak van het coronavirus. Al vóór Covid-19 zette het land zich in om de binnenkomst van migranten uit Centraal-Amerika tegen te gaan. In augustus jongstleden werden bij de grens 49.594 migranten zonder documenten tegengehouden. Dit is het tweede hoogste aantal voor augustus in vijf jaar tijd, na augustus 2019. In februari 2019 riep de Amerikaanse president Donald Trump de noodtoestand uit om geld te kunnen loskrijgen voor het bouwen van een muur langs de grens met Mexico.

Bron: BBC.com

Gerelateerde berichten

Een nieuwe Guatemalteekse lente

Een nieuwe Guatemalteekse lente

80 jaar nadat in Guatemala de periode aanbrak die de “tienjarige lente” wordt genoemd, een periode ingeluid met het aantreden van de eerste democratisch gekozen president, de hervormer Juan José Arévalo, was daar in 2023 plotseling zijn zoon: Bernardo Arévalo. De zoon had onmiskenbaar het idealisme en gevoel voor sociale rechtvaardigheid van zijn vader geërfd maar hij liep al tegen de zestig toen hij politiek actief werd. Mogelijk wist hij te goed wat de huiveringwekkende gevolgen konden zijn.
Tot verassing van velen en tot frustratie van de zittende macht, die alles uit de kast haalde om hem tegen te houden – maar het was te laat – won Bernardo Arévalo de presidentsverkiezingen en werd hij begin 2024 geïnaugureerd. Voor veel Guatemalteken gloort er hoop, hoop op een nieuwe democratische lente.

Lees meer
Uitzending Spoorloos 1 november over geroofde Argentijnse baby’s

Uitzending Spoorloos 1 november over geroofde Argentijnse baby’s

De uitzending was woensdagavond 1 november, maar kan op Uitzending gemist worden teruggekeken. In de laatste uitzending van dit seizoen vertelt de in Nederland woonachtige Ana haar verhaal. Tien jaar geleden werd middels DNA-onderzoek vastgesteld dat zij tot de zogenaamde roofbaby’s behoort. Haar beide ouders zijn tijdens de Videla-dictatuur vermoord. Haar moeder was vijf maanden zwanger toen zij werd gearresteerd. Op één klein berichtje kort na haar arrestatie werd nooit meer iets van haar vernomen. Haar dochter Ana is geadopteerd, iets dat zij pas op 36-jarige leeftijd te horen kreeg.

Lees meer
agsdix-null

Politiek & Maatschappij

agsdix-null

Kunst & Cultuur

agsdix-null

Vrije tijd & Toerisme

agsdix-null

Economie & Ondernemen

agsdix-null

Milieu en Natuur

agsdix-null

Onderzoek & Wetenschap

Blijf op de hoogte

Adverteren op onze website?

Dat kan! Tegen een scherp tarief plaatsen wij uw advertentie.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf u in en ontvang onze digitale nieuwsbrief met een overzicht van onze nieuwe artikelen.

Volg ons op social media

Wees als eerste op de hoogte van nieuwe artikelen en deel artikelen met uw netwerk.

Share This