Politiek & Maatschappij

Guatemala samen met de VS tegen migranten

17 januari 2020

Redactie

Guatemala samen met de VS tegen migranten

De Guatemalteekse politie heeft, samen met leden van de douane van de Verenigde Staten, honderden migranten opgepakt en teruggebracht naar de grens met Honduras. Kleine groepjes Hondurezen zijn nog op weg, maar op deze manier is de meest recente ‘karavaan’ op weg naar de VS in een vroeg stadium een halt toegeroepen.

Volgens de Guatemalteekse autoriteiten hadden ze zich niet gehouden aan de regels die in Midden-Amerika gelden voor grensverkeer. Bij de stad Morales zijn ze daarom op bussen gezet en teruggebracht naar de grens. Volgens berichten zouden de VS betaald hebben voor dat vervoer.

De acties in Guatemala lijken op die van vorig jaar in buurland Mexico, de volgende stap op de lange en gevaarlijke route naar het noorden. In beide gevallen lijkt druk uit Washington hieraan ten grondslag te liggen. Eerder had president de Guatemalteekse president Alejandro Giammatei al gewaarschuwd dat ze zijn land mochten doorkruisen, maar dat ze tegen een “muur” zouden aanlopen bij de Mexicaanse grens.

Toch leek de ‘karavaan’ in niks op de mensenmassa’s die in recente jaren naar het noorden trokken en waar Donald Trump zich zo over opwond. Deze karavaan, die bij het begin in de Hondurese stad San Pedro Sula uit slechts zo’n 300 mensen bestond, splitste zich al snel op in kleine groepjes die lopend en liftend de wanhoopstocht voortzetten, weg van armoede en geweld. President Trump heeft sinds 2018 verschillende overeenkomsten gesloten met Honduras, Guatemala en Mexico om de massale migratie van Midden-Amerikanen tegen te gaan, aldus Chad Wolf, voorzitter van de nationale veiligheidsraad tegen Fox Nieuws. Volgens Wolf zijn er ook Amerikaanse ‘tactische agenten’ aanwezig in Guatemala.

Een van deelnemers aan de eerste karavanen in 2018 was Génesis Fuentes. Ze bereikte de Noord-Mexicaanse grensstad Mexicali, werkte daar een paar maanden en haalde uiteindelijk zelfs de VS. Daar werd ze echter opgepakt door de grenspolitie en in mei vorig jaar gedeporteerd naar Honduras. Volgens Fuentes zijn ze teruggestuurd naar een leven dat die naam niet waardig is. “Er is geen werk in Honduras. Sinds ze ons gedeporteerd hebben, hebben we nog geen werk kunnen vinden”, aldus de 19-jarige.

The Guardian

Gerelateerde berichten

Weg met Pinochet!

Weg met Pinochet!

Op 5 oktober 1988 spraken de Chilenen zich in een volksstemming uit tegen het aanblijven van generaal Pinochet als president. Daarmee eindigde de dictatuur, maar werd Chili nog geen volwaardige democratie. Chispa-redacteur Jan de Kievid maakte als internationaal waarnemer die spannende verkiezing mee. Nu binnenkort mogelijk weer een grote stap in democratische richting wordt gezet, vertelt hij zijn verhaal van de enerverende gebeurtenissen eind 1988.

Lees meer
Bootvluchtelingen uit Haïti verdronken bij Puerto Rico

Bootvluchtelingen uit Haïti verdronken bij Puerto Rico

Donderdag 12 mei ontdekte een helikopter van de Puerto Ricaanse grenswacht op zee een gekapseisde boot. Tot nu toe konden 38 mensen gered worden en zijn elf lichamen geborgen. Maar volgens de opvarenden, op twee na allemaal Haïtianen, waren er tussen de 60 en 75 personen aan boord, wat betekent dat er nog veel mensen vermist worden. Dit jaar is het aantal Haïtianen dat hun land verlaat verdubbeld volgens Amerikaanse autoriteiten. Het bendegeweld en de economische crisis zijn de belangrijkste oorzaken.

Lees meer
agsdi-globe

Politiek & Maatschappij

agsdi-portrait

Kunst & Cultuur

agsdi-camera

Vrije tijd & Toerisme

agsdi-income

Economie & Ondernemen

agsdi-leaves

Milieu en Natuur

agsdi-learn

Onderzoek & Wetenschap

Blijf op de hoogte

Adverteren op onze website?

Dat kan! Tegen een scherp tarief plaatsen wij uw advertentie.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf u in en ontvang onze digitale nieuwsbrief met een overzicht van onze nieuwe artikelen.

Volg ons op social media

Wees als eerste op de hoogte van nieuwe artikelen en deel artikelen met uw netwerk.

Share This