De Guatemalteekse politie heeft, samen met leden van de douane van de Verenigde Staten, honderden migranten opgepakt en teruggebracht naar de grens met Honduras. Kleine groepjes Hondurezen zijn nog op weg, maar op deze manier is de meest recente ‘karavaan’ op weg naar de VS in een vroeg stadium een halt toegeroepen.
Volgens de Guatemalteekse autoriteiten hadden ze zich niet gehouden aan de regels die in Midden-Amerika gelden voor grensverkeer. Bij de stad Morales zijn ze daarom op bussen gezet en teruggebracht naar de grens. Volgens berichten zouden de VS betaald hebben voor dat vervoer.
De acties in Guatemala lijken op die van vorig jaar in buurland Mexico, de volgende stap op de lange en gevaarlijke route naar het noorden. In beide gevallen lijkt druk uit Washington hieraan ten grondslag te liggen. Eerder had president de Guatemalteekse president Alejandro Giammatei al gewaarschuwd dat ze zijn land mochten doorkruisen, maar dat ze tegen een “muur” zouden aanlopen bij de Mexicaanse grens.
Toch leek de ‘karavaan’ in niks op de mensenmassa’s die in recente jaren naar het noorden trokken en waar Donald Trump zich zo over opwond. Deze karavaan, die bij het begin in de Hondurese stad San Pedro Sula uit slechts zo’n 300 mensen bestond, splitste zich al snel op in kleine groepjes die lopend en liftend de wanhoopstocht voortzetten, weg van armoede en geweld. President Trump heeft sinds 2018 verschillende overeenkomsten gesloten met Honduras, Guatemala en Mexico om de massale migratie van Midden-Amerikanen tegen te gaan, aldus Chad Wolf, voorzitter van de nationale veiligheidsraad tegen Fox Nieuws. Volgens Wolf zijn er ook Amerikaanse ‘tactische agenten’ aanwezig in Guatemala.
Een van deelnemers aan de eerste karavanen in 2018 was Génesis Fuentes. Ze bereikte de Noord-Mexicaanse grensstad Mexicali, werkte daar een paar maanden en haalde uiteindelijk zelfs de VS. Daar werd ze echter opgepakt door de grenspolitie en in mei vorig jaar gedeporteerd naar Honduras. Volgens Fuentes zijn ze teruggestuurd naar een leven dat die naam niet waardig is. “Er is geen werk in Honduras. Sinds ze ons gedeporteerd hebben, hebben we nog geen werk kunnen vinden”, aldus de 19-jarige.