Politiek & Maatschappij

Guatemala samen met de VS tegen migranten

17 januari 2020

Redactie

Guatemala samen met de VS tegen migranten

De Guatemalteekse politie heeft, samen met leden van de douane van de Verenigde Staten, honderden migranten opgepakt en teruggebracht naar de grens met Honduras. Kleine groepjes Hondurezen zijn nog op weg, maar op deze manier is de meest recente ‘karavaan’ op weg naar de VS in een vroeg stadium een halt toegeroepen.

Volgens de Guatemalteekse autoriteiten hadden ze zich niet gehouden aan de regels die in Midden-Amerika gelden voor grensverkeer. Bij de stad Morales zijn ze daarom op bussen gezet en teruggebracht naar de grens. Volgens berichten zouden de VS betaald hebben voor dat vervoer.

De acties in Guatemala lijken op die van vorig jaar in buurland Mexico, de volgende stap op de lange en gevaarlijke route naar het noorden. In beide gevallen lijkt druk uit Washington hieraan ten grondslag te liggen. Eerder had president de Guatemalteekse president Alejandro Giammatei al gewaarschuwd dat ze zijn land mochten doorkruisen, maar dat ze tegen een “muur” zouden aanlopen bij de Mexicaanse grens.

Toch leek de ‘karavaan’ in niks op de mensenmassa’s die in recente jaren naar het noorden trokken en waar Donald Trump zich zo over opwond. Deze karavaan, die bij het begin in de Hondurese stad San Pedro Sula uit slechts zo’n 300 mensen bestond, splitste zich al snel op in kleine groepjes die lopend en liftend de wanhoopstocht voortzetten, weg van armoede en geweld. President Trump heeft sinds 2018 verschillende overeenkomsten gesloten met Honduras, Guatemala en Mexico om de massale migratie van Midden-Amerikanen tegen te gaan, aldus Chad Wolf, voorzitter van de nationale veiligheidsraad tegen Fox Nieuws. Volgens Wolf zijn er ook Amerikaanse ‘tactische agenten’ aanwezig in Guatemala.

Een van deelnemers aan de eerste karavanen in 2018 was Génesis Fuentes. Ze bereikte de Noord-Mexicaanse grensstad Mexicali, werkte daar een paar maanden en haalde uiteindelijk zelfs de VS. Daar werd ze echter opgepakt door de grenspolitie en in mei vorig jaar gedeporteerd naar Honduras. Volgens Fuentes zijn ze teruggestuurd naar een leven dat die naam niet waardig is. “Er is geen werk in Honduras. Sinds ze ons gedeporteerd hebben, hebben we nog geen werk kunnen vinden”, aldus de 19-jarige.

The Guardian

Gerelateerde berichten

Veel Argentijnen hebben hoop gevestigd op Milei

Veel Argentijnen hebben hoop gevestigd op Milei

Over de in december aangetreden nieuwe Argentijnse president Javier Milei wordt heel verschillend gedacht. In La Chispa is vooral gewezen op mogelijke negatieve gevolgen van zijn aangekondigde beleid. In onderstaand artikel betoogt de Nederlander Jan Stroeken, docent macro-economie aan de Universidad de Concepción del Uruguay in Santa Fe in Argentinië, dat van Milei’s beleid wel positieve effecten te verwachten zijn.

Lees meer
Uitzending Spoorloos 1 november over geroofde Argentijnse baby’s

Uitzending Spoorloos 1 november over geroofde Argentijnse baby’s

De uitzending was woensdagavond 1 november, maar kan op Uitzending gemist worden teruggekeken. In de laatste uitzending van dit seizoen vertelt de in Nederland woonachtige Ana haar verhaal. Tien jaar geleden werd middels DNA-onderzoek vastgesteld dat zij tot de zogenaamde roofbaby’s behoort. Haar beide ouders zijn tijdens de Videla-dictatuur vermoord. Haar moeder was vijf maanden zwanger toen zij werd gearresteerd. Op één klein berichtje kort na haar arrestatie werd nooit meer iets van haar vernomen. Haar dochter Ana is geadopteerd, iets dat zij pas op 36-jarige leeftijd te horen kreeg.

Lees meer
agsdix-null

Politiek & Maatschappij

agsdix-null

Kunst & Cultuur

agsdix-null

Vrije tijd & Toerisme

agsdix-null

Economie & Ondernemen

agsdix-null

Milieu en Natuur

agsdix-null

Onderzoek & Wetenschap

Blijf op de hoogte

Adverteren op onze website?

Dat kan! Tegen een scherp tarief plaatsen wij uw advertentie.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf u in en ontvang onze digitale nieuwsbrief met een overzicht van onze nieuwe artikelen.

Volg ons op social media

Wees als eerste op de hoogte van nieuwe artikelen en deel artikelen met uw netwerk.

Share This