Politiek & Maatschappij

Grenada verwacht problemen in de gezondheidszorg na de pandemie

29 januari 2021

De voorzitter van de vakbond voor overheidspersoneel (PWU) op Grenada, Rachael Roberts, stelt dat de opmars van Covid-19 op het Caribische eiland de emigratie van gekwalificeerd gezondheidspersoneel heeft afgeremd. Zij verwacht echter dat, zodra de pandemie voorbij is, ziekenhuispersoneel massaal het land zal verlaten naar beter betaalde banen in rijkere landen.

In een interview met de lokale krant The New Today zei PWU-voorzitter Rachael Roberts: “Zonder dit covid-19 virus zouden we al flink wat van onze ervaren ziekenhuispersoneel kwijt geraakt zijn aan andere landen.” Grenada kan zich volgens haar echter schrap zetten voor als covid-19 straks bedwongen is. In een klein land als Grenada wordt ook een klein aantal artsen of zusters dat vertrekt, snel gevoeld. Verschillende mensen zijn slechts op het eiland gebleven vanwege de reisbeperkingen, maar ze hadden hun contract al rond.

Ondanks de pandemie hebben het afgelopen jaar ruim negentig verpleegkundigen het land verlaten, voornamelijk naar het Verenigd Koninkrijk. “Veel van hen kregen hier geen vaste aanstelling en hun salarissen waren te laag om van rond te komen. Dus ze hadden geen andere keus dan te vertrekken”, aldus Roberts.

Volgens haar wordt het tijd dat de overheid haar verantwoordelijkheid voor het gezondheidssysteem serieus neemt en voorwaarden schept waarbinnen het personeel het beste van zichzelf kan geven voor de zorg van de mensen. Dit geldt niet alleen voor zusters, ook artsen in overheidsdienst worden slecht behandeld: “Artsen moeten behandelingen soms uit eigen zak betalen”.

Daarnaast noemt Roberts de arbeidsomstandigheden in het Algemene Ziekenhuis (foto) van de hoofdstad St. George’s “afschuwelijk”, maar de overheid geeft prioriteit aan andere zaken. Het enige staflid in dit ziekenhuis dat uitstrijkjes kan beoordelen op de aanwezigheid van baarmoederhalskanker, werkt zonder vast contract. “Met haar ervaring kan ze overal aan de slag en dan zijn de vrouwen van Grenada de klos”, concludeert de voorzitter van de PWU.

Bron: The New Today

Gerelateerde berichten

Aymara, migratieonderzoek en zelfreflectie in noord-Chili

Aymara, migratieonderzoek en zelfreflectie in noord-Chili

Mijn naam is Mariela Miranda van Iersel, en zoals je uit mijn twee achternamen kunt afleiden, ben ik half Chileens en half Nederlands. Gemotiveerd door mijn ervaring als vrijwilliger in sociale integratieprogramma’s, vertrok ik in 2017 van het Chileense huis uit mijn kindertijd naar Nederland voor een interdisciplinaire bachelor in de sociale wetenschappen en economie. In de hoop verder te leren over maatschappelijke uitdagingen, en vooral ook dingen die ik dácht te weten in vraag te stellen, begon ik aan een master in ontwikkelingsstudies aan het International Institute of Social Studies (ISS). Deze opleiding hielp me de real-world uitdagingen die me aan het hart gaan te verbinden aan wetenschappelijke theorieën en beide verder te verkennen door middel van onderzoek.

Lees meer
Uitzending Spoorloos 1 november over geroofde Argentijnse baby’s

Uitzending Spoorloos 1 november over geroofde Argentijnse baby’s

De uitzending was woensdagavond 1 november, maar kan op Uitzending gemist worden teruggekeken. In de laatste uitzending van dit seizoen vertelt de in Nederland woonachtige Ana haar verhaal. Tien jaar geleden werd middels DNA-onderzoek vastgesteld dat zij tot de zogenaamde roofbaby’s behoort. Haar beide ouders zijn tijdens de Videla-dictatuur vermoord. Haar moeder was vijf maanden zwanger toen zij werd gearresteerd. Op één klein berichtje kort na haar arrestatie werd nooit meer iets van haar vernomen. Haar dochter Ana is geadopteerd, iets dat zij pas op 36-jarige leeftijd te horen kreeg.

Lees meer
agsdix-null

Politiek & Maatschappij

agsdix-null

Kunst & Cultuur

agsdix-null

Vrije tijd & Toerisme

agsdix-null

Economie & Ondernemen

agsdix-null

Milieu en Natuur

agsdix-null

Onderzoek & Wetenschap

Blijf op de hoogte

Adverteren op onze website?

Dat kan! Tegen een scherp tarief plaatsen wij uw advertentie.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf u in en ontvang onze digitale nieuwsbrief met een overzicht van onze nieuwe artikelen.

Volg ons op social media

Wees als eerste op de hoogte van nieuwe artikelen en deel artikelen met uw netwerk.

Share This