Politiek & Maatschappij

Grenada verwacht problemen in de gezondheidszorg na de pandemie

29 januari 2021

De voorzitter van de vakbond voor overheidspersoneel (PWU) op Grenada, Rachael Roberts, stelt dat de opmars van Covid-19 op het Caribische eiland de emigratie van gekwalificeerd gezondheidspersoneel heeft afgeremd. Zij verwacht echter dat, zodra de pandemie voorbij is, ziekenhuispersoneel massaal het land zal verlaten naar beter betaalde banen in rijkere landen.

In een interview met de lokale krant The New Today zei PWU-voorzitter Rachael Roberts: “Zonder dit covid-19 virus zouden we al flink wat van onze ervaren ziekenhuispersoneel kwijt geraakt zijn aan andere landen.” Grenada kan zich volgens haar echter schrap zetten voor als covid-19 straks bedwongen is. In een klein land als Grenada wordt ook een klein aantal artsen of zusters dat vertrekt, snel gevoeld. Verschillende mensen zijn slechts op het eiland gebleven vanwege de reisbeperkingen, maar ze hadden hun contract al rond.

Ondanks de pandemie hebben het afgelopen jaar ruim negentig verpleegkundigen het land verlaten, voornamelijk naar het Verenigd Koninkrijk. “Veel van hen kregen hier geen vaste aanstelling en hun salarissen waren te laag om van rond te komen. Dus ze hadden geen andere keus dan te vertrekken”, aldus Roberts.

Volgens haar wordt het tijd dat de overheid haar verantwoordelijkheid voor het gezondheidssysteem serieus neemt en voorwaarden schept waarbinnen het personeel het beste van zichzelf kan geven voor de zorg van de mensen. Dit geldt niet alleen voor zusters, ook artsen in overheidsdienst worden slecht behandeld: “Artsen moeten behandelingen soms uit eigen zak betalen”.

Daarnaast noemt Roberts de arbeidsomstandigheden in het Algemene Ziekenhuis (foto) van de hoofdstad St. George’s “afschuwelijk”, maar de overheid geeft prioriteit aan andere zaken. Het enige staflid in dit ziekenhuis dat uitstrijkjes kan beoordelen op de aanwezigheid van baarmoederhalskanker, werkt zonder vast contract. “Met haar ervaring kan ze overal aan de slag en dan zijn de vrouwen van Grenada de klos”, concludeert de voorzitter van de PWU.

Bron: The New Today

Gerelateerde berichten

Geweld in Haïti groeit terwijl overheid toekijkt

Geweld in Haïti groeit terwijl overheid toekijkt

Het geweld blijft toenemen in Haïti. En terwijl het geweld zich tot voor kort concentreerde in en rond de hoofdstad Port-au-Prince, breidt het zich nu uit naar omliggende regio’s, zoals de Artibonite, een landbouwgebied ten noorden van Port-au-Prince. De facto premier Ariel Henry dringt aan op ingrijpen door de Verenigde Naties. Veel Haïtianen zien in de passieve houding van de regering tegenover het geweld boze opzet. Henry heeft er baat bij, wanneer de situatie onhoudbaar wordt. De bevolking is het slachtoffer.

Lees meer
agsdix-null

Politiek & Maatschappij

agsdix-null

Kunst & Cultuur

agsdix-null

Vrije tijd & Toerisme

agsdix-null

Economie & Ondernemen

agsdix-null

Milieu en Natuur

agsdix-null

Onderzoek & Wetenschap

Blijf op de hoogte

Adverteren op onze website?

Dat kan! Tegen een scherp tarief plaatsen wij uw advertentie.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf u in en ontvang onze digitale nieuwsbrief met een overzicht van onze nieuwe artikelen.

Volg ons op social media

Wees als eerste op de hoogte van nieuwe artikelen en deel artikelen met uw netwerk.

Share This