Politiek & Maatschappij

Golf van geweld treft Colombia

24 augustus 2020

Afgelopen weekend zijn er in Colombia zeventien mensen vermoord bij drie verschillende moordpartijen. In minder dan twee weken tijd werden 27 mensen het dodelijke slachtoffer van geweld. Gewapende groeperingen vechten om de macht over de drugshandel in diverse delen van Colombia. Het Zuid-Amerikaanse land wordt momenteel geteisterd door een golf van geweld.

In het departement Nariño, aan de grens met Ecuador, werden afgelopen zaterdag zes jongeren vermoord. In dit gebied zijn criminele groeperingen, de guerrillabeweging ELN, dissidenten van de FARC en paramilitairen actief. Dinsdag werden nog drie inheemsen uit de gemeenschap Awá vermoord in Nariño. Over de toedracht en de verantwoordelijken van de moorden is nog weinig bekend.

In het departement van Cauca, aan de grens met Venezuela, werden zondag zes mensen gedood. Kort daarvoor werden nog vijf andere mensen doodgeschoten in hetzelfde departement. Andere moordpartijen vonden plaatsen in de departementen Arauca en Valle del Cauca.

De Colombiaanse president Iván Duque twitterde over de moorden:

“Het doet ons pijn al die doden die het product zijn van het geweld van drugshandel en terrorisme. Tussen 2010 en 2018 vonden er 189 collectieve moorden plaats in ons land, en tussen 2019 en 2020 34. We blijven vechten tegen de dissidenten van FARC, ELN, Clan del Golfo, de drugskartels en anderen.”

Volgens de Verenigde Naties werden dit jaar al 33 moordpartijen geregistreerd in Colombia. De VN maakt zich zorgen over de bescherming van gemeenschappen die overheerst worden door bewapende groeperingen, en in het bijzonder over mensenrechtenactivisten. In Bogotá en Medellin werd afgelopen week geprotesteerd tegen de moorden. De demonstranten eisen dat president Duque een einde maakt aan de golf van geweld in Colombia.

Bron: Infobae.com

Gerelateerde berichten

Weg met Pinochet!

Weg met Pinochet!

Op 5 oktober 1988 spraken de Chilenen zich in een volksstemming uit tegen het aanblijven van generaal Pinochet als president. Daarmee eindigde de dictatuur, maar werd Chili nog geen volwaardige democratie. Chispa-redacteur Jan de Kievid maakte als internationaal waarnemer die spannende verkiezing mee. Nu binnenkort mogelijk weer een grote stap in democratische richting wordt gezet, vertelt hij zijn verhaal van de enerverende gebeurtenissen eind 1988.

Lees meer
Bootvluchtelingen uit Haïti verdronken bij Puerto Rico

Bootvluchtelingen uit Haïti verdronken bij Puerto Rico

Donderdag 12 mei ontdekte een helikopter van de Puerto Ricaanse grenswacht op zee een gekapseisde boot. Tot nu toe konden 38 mensen gered worden en zijn elf lichamen geborgen. Maar volgens de opvarenden, op twee na allemaal Haïtianen, waren er tussen de 60 en 75 personen aan boord, wat betekent dat er nog veel mensen vermist worden. Dit jaar is het aantal Haïtianen dat hun land verlaat verdubbeld volgens Amerikaanse autoriteiten. Het bendegeweld en de economische crisis zijn de belangrijkste oorzaken.

Lees meer
agsdi-globe

Politiek & Maatschappij

agsdi-portrait

Kunst & Cultuur

agsdi-camera

Vrije tijd & Toerisme

agsdi-income

Economie & Ondernemen

agsdi-leaves

Milieu en Natuur

agsdi-learn

Onderzoek & Wetenschap

Blijf op de hoogte

Adverteren op onze website?

Dat kan! Tegen een scherp tarief plaatsen wij uw advertentie.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf u in en ontvang onze digitale nieuwsbrief met een overzicht van onze nieuwe artikelen.

Volg ons op social media

Wees als eerste op de hoogte van nieuwe artikelen en deel artikelen met uw netwerk.

Share This