Politiek & Maatschappij

Gewelddadige verkiezingen

11 juni 2021

President López gelukkig met resultaat tussentijdse verkiezingen

Te midden van soms uitermate grof verkiezingsgeweld gingen de Mexicanen zondag 6 juni naar de stembus om parlementariërs, gouverneurs en andere overheidsdienaren te kiezen. De verkiezingen vonden plaats halverwege de termijn van president Andrés Manuel López Obrador en werden gezien als tussentijdse graadmeter voor diens beleid.

In sommige stembureaus moesten de medewerkers schuilen voor rondvliegende kogels, in Tijuana werd een afgehakt mensenhoofd een stembureau binnen gegooid en meerdere kandidaten moesten hun politieke aspiraties met de dood bekopen, maar Mexico koos afgelopen zondag een nieuw Huis van Afgevaardigden (Lagerhuis), deelstaatgouverneurs en vele andere overheidsdienaren.

Ondanks berichten van vernielde en verbrandde stembiljetten toonden buitenlandse verkiezingswaarnemers toonden zich tevreden over het proces. President López (AMLO) was “gelukkig, gelukkig, gelukkig” met de meerderheid die zijn partij, Morena, in Mexico’s Tweede Kamer behield, zij het met behulp van bondgenoten als de Groenen en de Partij van de Arbeid.

Het parlement is echter verdeelder dan ooit met een grotere vertegenwoordiging van oppositiepartijen als PRI en PAN, terwijl de genoemde Groenen hun zetelaantal verviervoudigden. Die wonnen ook de gouverneursverkiezing in San Luís Potosí. Morena lijkt 11 gouverneurszetels gewonnen te hebben.

Vrouwen

In Mexico-Stad daarentegen leden AMLO en zijn coalitie een gevoelige nederlaag in zes van de 16 districten (alcaldías) waarin de stad verdeeld is. Hoewel het hoofd van de stadsregering, Claudia Sheinbaum, de nederlagen toegaf, weet ze die aan een ‘campagne’ om haar en Morena in diskrediet te brengen.

Naast Sheinbaum in Mexico-Stad krijgen ook de deelstaten Colima, Tlaxcala, Guerrero, Chihuahua en Baja California een vrouw aan het hoofd. Nooit eerder werden zo veel van Mexico’s 31 deelstaten geleid door een vrouw.

Een van hen is Evelyn Salgada Pineda, winnares van de verkiezingen in de gewelddadige staat Guerrero. Zij stelde zich kandidaat nadat haar vader, Félix Salgado Macedonio, zich terug moest trekken na aanklachten van geweld en misbruik van campagnegeld.

Bronnen: elpais.com, elfinanciero.com.mx

Gerelateerde berichten

Luis Arce treedt in voetsporen van Morales – eerste halve jaar als president van Bolivia

Luis Arce treedt in voetsporen van Morales – eerste halve jaar als president van Bolivia

Na een onderbreking van een jaar, met een interim-regering onder de rechts-conservatieve Jeanine Añez, is de linkse partij MAS opnieuw aan de macht in Bolivia. In oktober 2020 behaalde Luis Arce in de eerste verkiezingsronde 55 procent van de stemmen, waarmee hij de nieuwe president werd. Hij erfde een politiek verdeeld land met een kwakkelende economie en een diepe gezondheidscrisis. Hoe heeft hij in het eerste half jaar van zijn presidentschap deze problemen aangepakt?

Lees meer
agsdi-globe

Politiek & Maatschappij

agsdi-portrait

Kunst & Cultuur

agsdi-camera

Vrije tijd & Toerisme

agsdi-income

Economie & Ondernemen

agsdi-leaves

Milieu en Natuur

agsdi-learn

Onderzoek & Wetenschap

Blijf op de hoogte

Adverteren op onze website?

Dat kan! Tegen een scherp tarief plaatsen wij uw advertentie.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf u in en ontvang onze digitale nieuwsbrief met een overzicht van onze nieuwe artikelen.

Volg ons op social media

Wees als eerste op de hoogte van nieuwe artikelen en deel artikelen met uw netwerk.

Share This