Politiek & Maatschappij

Geweld in El Salvador: dodelijke aanval op partijactivisten

2 februari 2021

Redactie

Schutters openden afgelopen zondag het vuur op activisten van de belangrijkste oppositiepartij van El Salvador, waarbij twee mensen omkwamen, een zeldzame politieke aanval die een van de meest gewelddadige landen van Latijns Amerika heeft geschokt.

De aanhangers van het Farabundo Martí Nationale Bevrijdingsfront (FMLN) keerden terug van een campagnebijeenkomst toen hun vrachtwagen onder vuur kwam te liggen door verdachten in een auto. De aanval op de linkse partij kwam vier weken voordat er parlements- en gemeenteraadsverkiezingen zullen plaatsvinden. Drie mensen zijn gearresteerd.

De aanval vond plaats in het centrum van de hoofdstad, San Salvador, op zondagmiddag lokale tijd voor een van de kantoren van de FMLN-partij. Vijf andere mensen raakten gewond. Partijactivisten hadden een bijeenkomst bijgewoond die de campagne voor burgemeester van FMLN’s kandidaat Rogelio Canales (foto) lanceerde.

Nidia Díaz, een FMLN-parlementariër, zei dat ze zag dat de auto met de aanvallers het pad blokkeerde van een vrachtwagen met open achterkant met partijaanhangers. “Een man stapte uit met een pistool in zijn hand en begon te schieten”, twitterde ze.

De procureur-generaal van El Salvador, Raúl Melara, noemde de aanval “ernstig” en zei: “De verkiezingsstrijd mag geen bloedbad worden”. In een verwijzing naar de burgeroorlog in het land veroordeelde de burgemeester van San Salvador, Neto Muyshondt, ook de aanval en noemde het een “stap terug” in de geschiedenis van El Salvador.

Volgens een rapport van de Waarheidscommissie van de Verenigde Naties uit 1993 werden 80.000 mensen gedood in het conflict, dat duurde van 1979 tot een vredesovereenkomst werd ondertekend in 1992.  De FMLN-partij werd gevormd door linkse rebellen als onderdeel van de vredesovereenkomst en werd al snel een invloedrijke kracht. Het won de presidentsverkiezingen van 2014 en de kandidaat, Salvador Sánchez Ceren, was tot 2019 president.

Bij de meest recente presidentsverkiezingen verloor de kandidaat van de FMLN het echter van Nayib Bukele van de centrumrechtse Gana-partij. Sommige FMLN-politici hebben president Bukele ervan beschuldigd tot geweld tegen hun partij aan te zetten en “iedereen te bedreigen die het niet met hem eens is”. Bukele tweette dat alle verantwoordelijken voor de aanval “zouden boeten voor hun daden”.

 

BBC World News

Gerelateerde berichten

Een nieuwe Guatemalteekse lente

Een nieuwe Guatemalteekse lente

80 jaar nadat in Guatemala de periode aanbrak die de “tienjarige lente” wordt genoemd, een periode ingeluid met het aantreden van de eerste democratisch gekozen president, de hervormer Juan José Arévalo, was daar in 2023 plotseling zijn zoon: Bernardo Arévalo. De zoon had onmiskenbaar het idealisme en gevoel voor sociale rechtvaardigheid van zijn vader geërfd maar hij liep al tegen de zestig toen hij politiek actief werd. Mogelijk wist hij te goed wat de huiveringwekkende gevolgen konden zijn.
Tot verassing van velen en tot frustratie van de zittende macht, die alles uit de kast haalde om hem tegen te houden – maar het was te laat – won Bernardo Arévalo de presidentsverkiezingen en werd hij begin 2024 geïnaugureerd. Voor veel Guatemalteken gloort er hoop, hoop op een nieuwe democratische lente.

Lees meer
Uitzending Spoorloos 1 november over geroofde Argentijnse baby’s

Uitzending Spoorloos 1 november over geroofde Argentijnse baby’s

De uitzending was woensdagavond 1 november, maar kan op Uitzending gemist worden teruggekeken. In de laatste uitzending van dit seizoen vertelt de in Nederland woonachtige Ana haar verhaal. Tien jaar geleden werd middels DNA-onderzoek vastgesteld dat zij tot de zogenaamde roofbaby’s behoort. Haar beide ouders zijn tijdens de Videla-dictatuur vermoord. Haar moeder was vijf maanden zwanger toen zij werd gearresteerd. Op één klein berichtje kort na haar arrestatie werd nooit meer iets van haar vernomen. Haar dochter Ana is geadopteerd, iets dat zij pas op 36-jarige leeftijd te horen kreeg.

Lees meer
agsdix-null

Politiek & Maatschappij

agsdix-null

Kunst & Cultuur

agsdix-null

Vrije tijd & Toerisme

agsdix-null

Economie & Ondernemen

agsdix-null

Milieu en Natuur

agsdix-null

Onderzoek & Wetenschap

Blijf op de hoogte

Adverteren op onze website?

Dat kan! Tegen een scherp tarief plaatsen wij uw advertentie.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf u in en ontvang onze digitale nieuwsbrief met een overzicht van onze nieuwe artikelen.

Volg ons op social media

Wees als eerste op de hoogte van nieuwe artikelen en deel artikelen met uw netwerk.

Share This