Schutters openden afgelopen zondag het vuur op activisten van de belangrijkste oppositiepartij van El Salvador, waarbij twee mensen omkwamen, een zeldzame politieke aanval die een van de meest gewelddadige landen van Latijns Amerika heeft geschokt.
De aanhangers van het Farabundo Martí Nationale Bevrijdingsfront (FMLN) keerden terug van een campagnebijeenkomst toen hun vrachtwagen onder vuur kwam te liggen door verdachten in een auto. De aanval op de linkse partij kwam vier weken voordat er parlements- en gemeenteraadsverkiezingen zullen plaatsvinden. Drie mensen zijn gearresteerd.
De aanval vond plaats in het centrum van de hoofdstad, San Salvador, op zondagmiddag lokale tijd voor een van de kantoren van de FMLN-partij. Vijf andere mensen raakten gewond. Partijactivisten hadden een bijeenkomst bijgewoond die de campagne voor burgemeester van FMLN’s kandidaat Rogelio Canales (foto) lanceerde.
Nidia Díaz, een FMLN-parlementariër, zei dat ze zag dat de auto met de aanvallers het pad blokkeerde van een vrachtwagen met open achterkant met partijaanhangers. “Een man stapte uit met een pistool in zijn hand en begon te schieten”, twitterde ze.
De procureur-generaal van El Salvador, Raúl Melara, noemde de aanval “ernstig” en zei: “De verkiezingsstrijd mag geen bloedbad worden”. In een verwijzing naar de burgeroorlog in het land veroordeelde de burgemeester van San Salvador, Neto Muyshondt, ook de aanval en noemde het een “stap terug” in de geschiedenis van El Salvador.
Volgens een rapport van de Waarheidscommissie van de Verenigde Naties uit 1993 werden 80.000 mensen gedood in het conflict, dat duurde van 1979 tot een vredesovereenkomst werd ondertekend in 1992. De FMLN-partij werd gevormd door linkse rebellen als onderdeel van de vredesovereenkomst en werd al snel een invloedrijke kracht. Het won de presidentsverkiezingen van 2014 en de kandidaat, Salvador Sánchez Ceren, was tot 2019 president.
Bij de meest recente presidentsverkiezingen verloor de kandidaat van de FMLN het echter van Nayib Bukele van de centrumrechtse Gana-partij. Sommige FMLN-politici hebben president Bukele ervan beschuldigd tot geweld tegen hun partij aan te zetten en “iedereen te bedreigen die het niet met hem eens is”. Bukele tweette dat alle verantwoordelijken voor de aanval “zouden boeten voor hun daden”.