Politiek & Maatschappij

Gelukkig maar wantrouwig

7 augustus 2020

Volgens het Wereld Waarden Onderzoek zijn Colombianen over het algemeen erg gelukkig. Tegelijkertijd zijn ze het meest wantrouwig naar onbekenden en naar instellingen zoals de politiek, maar ook naar internationale instellingen als de Wereld Gezondheidsorganisatie (WHO).

Het onderzoek loopt al sinds 1981 en vergelijkt ideeën en waarden in ruim honderd landen. Afgelopen juli is een platform gelanceerd waarmee resultaten in 77 landen met elkaar vergeleken kunnen worden.

In totaal 129.000 geïnterviewden tonen, in de woorden van de Colombiaanse onderzoeker Andrés Casas, “hoe cultuur van invloed is op het succes van sommige samenlevingen en het falen van andere”.

Niet minder dan 41 procent van alle Colombianen melden “volkomen tevreden” te zijn met hun levens. Op het westelijk halfrond zijn alleen Puerto Ricanen gelukkiger.

19,5 procent van de Colombianen is, verrassend genoeg, redelijk tevreden over hun economische thuissituatie. In de Amerika’s zijn alleen Puerto Ricanen en Nicaraguanen meer tevreden, terwijl zelfs Duitsers zich meer zorgen maken over hun gezinsinkomen: slechts 14,8 procent zegt hier ‘volkomen tevreden’ te zijn over dit onderwerp.

Aan de andere kant geeft slechts 4,5 procent van de Colombianen aan vertrouwen te hebben in de medemens. Ten opzichte van buitenlanders ligt dat percentage zelfs nog lager: 2,8 procent van de geïnterviewden vertrouwt mensen met een andere nationaliteit, terwijl niet minder dan 73 procent aangeeft hen (totaal) niet te vertrouwen. Dit schijnt volgens de krant El Tiempo te maken te hebben met de recente stroom vluchtelingen uit Venezuela en speelt ook in andere landen in de regio.

Colombianen zijn ook (86,6 procent) sceptisch als het gaat om verkiezingen. Andrés Casas verklaart dit vanuit de traditie waarbij zijn landgenoten altijd vertrouwd hebben op familieleden en vanuit dit ‘wij’ wantrouwig keken naar ‘de ander’. Volgens de onderzoeker moet deze conclusie zeker meegenomen worden in de besluitvorming rondom zaken als de huidige covid-19 pandemie. Als beleid gebaseerd wordt op uitspraken van de WHO, een instelling die slechts weinigen in Colombia kennen of vertrouwen, dan valt de bodem onder het beleid weg.

Ook op andere gebieden zijn Colombianen in meerderheid conservatief, bijvoorbeeld rond zaken als adoptie door stellen van hetzelfde geslacht. En trouwens, homoseksualiteit is volgens 44 procent van de mensen hier ‘niet te rechtvaardigen’. Ten opzichte van een maatschappelijke rol voor vrouwen zijn Colombianen dan weer veel minder conservatief dan hun buren: bijna de helft van de geïnterviewden vindt het belangrijk dat vrouwen dezelfde rechten hebben als mannen, daar waar dat percentage in andere landen veel lager ligt: in Mexico bijvoorbeeld op 37,3. Desondanks vindt 44 procent van de Colombianen het een probleem als een vrouw meer verdient dan haar (mannelijke) partner.

El Tiempo

Gerelateerde berichten

Weg met Pinochet!

Weg met Pinochet!

Op 5 oktober 1988 spraken de Chilenen zich in een volksstemming uit tegen het aanblijven van generaal Pinochet als president. Daarmee eindigde de dictatuur, maar werd Chili nog geen volwaardige democratie. Chispa-redacteur Jan de Kievid maakte als internationaal waarnemer die spannende verkiezing mee. Nu binnenkort mogelijk weer een grote stap in democratische richting wordt gezet, vertelt hij zijn verhaal van de enerverende gebeurtenissen eind 1988.

Lees meer
Bootvluchtelingen uit Haïti verdronken bij Puerto Rico

Bootvluchtelingen uit Haïti verdronken bij Puerto Rico

Donderdag 12 mei ontdekte een helikopter van de Puerto Ricaanse grenswacht op zee een gekapseisde boot. Tot nu toe konden 38 mensen gered worden en zijn elf lichamen geborgen. Maar volgens de opvarenden, op twee na allemaal Haïtianen, waren er tussen de 60 en 75 personen aan boord, wat betekent dat er nog veel mensen vermist worden. Dit jaar is het aantal Haïtianen dat hun land verlaat verdubbeld volgens Amerikaanse autoriteiten. Het bendegeweld en de economische crisis zijn de belangrijkste oorzaken.

Lees meer
agsdi-globe

Politiek & Maatschappij

agsdi-portrait

Kunst & Cultuur

agsdi-camera

Vrije tijd & Toerisme

agsdi-income

Economie & Ondernemen

agsdi-leaves

Milieu en Natuur

agsdi-learn

Onderzoek & Wetenschap

Blijf op de hoogte

Adverteren op onze website?

Dat kan! Tegen een scherp tarief plaatsen wij uw advertentie.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf u in en ontvang onze digitale nieuwsbrief met een overzicht van onze nieuwe artikelen.

Volg ons op social media

Wees als eerste op de hoogte van nieuwe artikelen en deel artikelen met uw netwerk.

Share This