Politiek & Maatschappij

Geen vaccin voor Venezolaanse vluchtelingen in Colombia

23 december 2020

In een interview met Blu Radio liet de Colombiaanse president maandag weten dat Venezolaanse vluchtelingen niet in aanmerking komen voor een vaccinatie tegen het covid-19 virus. Zijn uitspraak leidde tot sprakeloosheid onder gezondheidspersoneel en tot een veroordeling door noodhulporganisaties.

Sinds het begin van de economische en politieke crisis in Venezuela is het aantal Venezolaanse vluchtelingen en migranten gestegen tot naar schatting 1,7 miljoen mensen. En nog dagelijks komen Venezolanen de grens over, op de vlucht voor politieke onderdrukking en gebrek aan voedsel en medicijnen. Slechts 45 procent van deze mensen beschikt over een formele migranten- of vluchtelingenstatus. De mededeling van president Iván Duque dat alleen formeel geregistreerde Venezolanen of mensen met een dubbele nationaliteit in aanmerking komen voor een vaccin, zet bijna een miljoen mensen in de kou.

Gezondheidswerkers reageren verbijsterd. “Het niet-vaccineren van Venezolanen is een slecht idee epidemiologisch gezien”, zegt Alejandro Gaviria van de Los Andes universiteit in Bogotá. “Maar het is bovenal niet ethisch: het sluit de meest kwetsbaren uit en discrimineert een bevolkingsgroep op grond van hun nationaliteit en immigratiestatus.” Andres Cubillos-Novella, hoogleraar volksgezondheid, gespecialiseerd in migratie en werkzaam aan de Javeriana universiteit in Bogotá, waarschuwt dat het niet-vaccineren van migranten en vluchtelingen de problemen voor de Colombiaanse gezondheidszorg slechts zal verergeren. “Veel kwetsbare migranten leven tussen kwetsbare Colombianen, en die groep loopt daardoor extra risico. Toegang tot het vaccin is een kwestie van mensenrechten”, zegt hij en voegt er nog aan toe dat het besluit van de regering wellicht is ingegeven vanwege de financiële implicaties. “Misschien zou internationale steun hulp kunnen bieden?”

De mededeling van de president gaat ook lijnrecht in tegen het advies van internationale organisaties die ervoor waarschuwen om migranten en vluchtelingen uit te sluiten van vaccinatiecampagnes. “Dit is ethisch noch effectief”, zegt Marianne Menjivar, directeur van de Colombiaanse afdeling van de International Rescue Committee. “We kunnen covid-19 nergens verslaan als we het niet overal verslaan, met name binnen de meest kwetsbare groepen.”

Vorige week vrijdag heeft Colombia contracten getekend met de producenten Pfizer en AstraZeneca voor de levering van twintig miljoen doses vaccin. Het plan is om in de eerste week van januari te beginnen met vaccineren.

Bron: The Guardian

Gerelateerde berichten

Geweld in Haïti groeit terwijl overheid toekijkt

Geweld in Haïti groeit terwijl overheid toekijkt

Het geweld blijft toenemen in Haïti. En terwijl het geweld zich tot voor kort concentreerde in en rond de hoofdstad Port-au-Prince, breidt het zich nu uit naar omliggende regio’s, zoals de Artibonite, een landbouwgebied ten noorden van Port-au-Prince. De facto premier Ariel Henry dringt aan op ingrijpen door de Verenigde Naties. Veel Haïtianen zien in de passieve houding van de regering tegenover het geweld boze opzet. Henry heeft er baat bij, wanneer de situatie onhoudbaar wordt. De bevolking is het slachtoffer.

Lees meer
agsdix-null

Politiek & Maatschappij

agsdix-null

Kunst & Cultuur

agsdix-null

Vrije tijd & Toerisme

agsdix-null

Economie & Ondernemen

agsdix-null

Milieu en Natuur

agsdix-null

Onderzoek & Wetenschap

Blijf op de hoogte

Adverteren op onze website?

Dat kan! Tegen een scherp tarief plaatsen wij uw advertentie.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf u in en ontvang onze digitale nieuwsbrief met een overzicht van onze nieuwe artikelen.

Volg ons op social media

Wees als eerste op de hoogte van nieuwe artikelen en deel artikelen met uw netwerk.

Share This