Politiek & Maatschappij

Geen vaccin voor Venezolaanse vluchtelingen in Colombia

23 december 2020

In een interview met Blu Radio liet de Colombiaanse president maandag weten dat Venezolaanse vluchtelingen niet in aanmerking komen voor een vaccinatie tegen het covid-19 virus. Zijn uitspraak leidde tot sprakeloosheid onder gezondheidspersoneel en tot een veroordeling door noodhulporganisaties.

Sinds het begin van de economische en politieke crisis in Venezuela is het aantal Venezolaanse vluchtelingen en migranten gestegen tot naar schatting 1,7 miljoen mensen. En nog dagelijks komen Venezolanen de grens over, op de vlucht voor politieke onderdrukking en gebrek aan voedsel en medicijnen. Slechts 45 procent van deze mensen beschikt over een formele migranten- of vluchtelingenstatus. De mededeling van president Iván Duque dat alleen formeel geregistreerde Venezolanen of mensen met een dubbele nationaliteit in aanmerking komen voor een vaccin, zet bijna een miljoen mensen in de kou.

Gezondheidswerkers reageren verbijsterd. “Het niet-vaccineren van Venezolanen is een slecht idee epidemiologisch gezien”, zegt Alejandro Gaviria van de Los Andes universiteit in Bogotá. “Maar het is bovenal niet ethisch: het sluit de meest kwetsbaren uit en discrimineert een bevolkingsgroep op grond van hun nationaliteit en immigratiestatus.” Andres Cubillos-Novella, hoogleraar volksgezondheid, gespecialiseerd in migratie en werkzaam aan de Javeriana universiteit in Bogotá, waarschuwt dat het niet-vaccineren van migranten en vluchtelingen de problemen voor de Colombiaanse gezondheidszorg slechts zal verergeren. “Veel kwetsbare migranten leven tussen kwetsbare Colombianen, en die groep loopt daardoor extra risico. Toegang tot het vaccin is een kwestie van mensenrechten”, zegt hij en voegt er nog aan toe dat het besluit van de regering wellicht is ingegeven vanwege de financiële implicaties. “Misschien zou internationale steun hulp kunnen bieden?”

De mededeling van de president gaat ook lijnrecht in tegen het advies van internationale organisaties die ervoor waarschuwen om migranten en vluchtelingen uit te sluiten van vaccinatiecampagnes. “Dit is ethisch noch effectief”, zegt Marianne Menjivar, directeur van de Colombiaanse afdeling van de International Rescue Committee. “We kunnen covid-19 nergens verslaan als we het niet overal verslaan, met name binnen de meest kwetsbare groepen.”

Vorige week vrijdag heeft Colombia contracten getekend met de producenten Pfizer en AstraZeneca voor de levering van twintig miljoen doses vaccin. Het plan is om in de eerste week van januari te beginnen met vaccineren.

Bron: The Guardian

Gerelateerde berichten

Toenemend geweld in het bosrijke zuiden en het droge noorden van Chili

Toenemend geweld in het bosrijke zuiden en het droge noorden van Chili

Chili staat bekend als een relatief veilig land, maar heeft de laatste jaren te maken met een sterke toename van ernstige criminaliteit. Daarvoor zijn verschillende oorzaken. In het zuiden van het land speelt het conflict tussen inheemse Mapuche en bosbedrijven, in het noorden zijn Colombiaanse en Venezolaanse bendes actief. Intussen probeert president Boric het hoofd te bieden aan het geweld en de ontstane onrust.

Lees meer
Uitzending Spoorloos 1 november over geroofde Argentijnse baby’s

Uitzending Spoorloos 1 november over geroofde Argentijnse baby’s

De uitzending was woensdagavond 1 november, maar kan op Uitzending gemist worden teruggekeken. In de laatste uitzending van dit seizoen vertelt de in Nederland woonachtige Ana haar verhaal. Tien jaar geleden werd middels DNA-onderzoek vastgesteld dat zij tot de zogenaamde roofbaby’s behoort. Haar beide ouders zijn tijdens de Videla-dictatuur vermoord. Haar moeder was vijf maanden zwanger toen zij werd gearresteerd. Op één klein berichtje kort na haar arrestatie werd nooit meer iets van haar vernomen. Haar dochter Ana is geadopteerd, iets dat zij pas op 36-jarige leeftijd te horen kreeg.

Lees meer
agsdix-null

Politiek & Maatschappij

agsdix-null

Kunst & Cultuur

agsdix-null

Vrije tijd & Toerisme

agsdix-null

Economie & Ondernemen

agsdix-null

Milieu en Natuur

agsdix-null

Onderzoek & Wetenschap

Blijf op de hoogte

Adverteren op onze website?

Dat kan! Tegen een scherp tarief plaatsen wij uw advertentie.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf u in en ontvang onze digitale nieuwsbrief met een overzicht van onze nieuwe artikelen.

Volg ons op social media

Wees als eerste op de hoogte van nieuwe artikelen en deel artikelen met uw netwerk.

Share This