Politiek & Maatschappij

Francisco Sagasti beëdigd als interim-president van Peru

19 november 2020

Redactie

Francisco Sagasti is beëdigd als de nieuwe interim-president van Peru – het derde staatshoofd van het land in minder dan een week.

De 76-jarige ingenieur en academicus zal Peru leiden tot de presidentsverkiezingen volgend jaar. Vorige week werd president Martín Vizcarra afgezet op beschuldiging van omkoping, die hij ontkent – een actie die leidde tot protesten in het hele land. Ten minste twee mensen kwamen om en velen raakten gewond bij de protesten.

Sagasti heeft het stokje overgenomen van Manuel Merino, de voormalige voorzitter van het Congres die interim-president werd na de afzetting van Vizcarra. Merino zat nog geen week op zijn post toen demonstranten en politici om zijn ontslag riepen na gewelddadig optreden tegen demonstraties tegen hem.

Sagasti werd tot leider gekozen nadat hij de vereiste minimum 60 stemmen had behaald. Hij behoort tot de enige partij die vorige week tegen de afzetting van Vizcarra heeft gestemd. In een toespraak tot het Congres vroeg president Sagasti om “vergeving namens de staat” van de families van de doden tijdens demonstraties. “We kunnen deze jonge mensen niet weer tot leven wekken”, voegde hij eraan toe. “Het is absoluut noodzakelijk om kalm te blijven, maar verwar dit niet met passiviteit, conformiteit of berusting”.

Sagasti heeft gezegd dat het zijn belangrijkste taak zal zijn ervoor te zorgen dat de algemene verkiezingen die op de kalender staan voor april 2021, zoals gepland verlopen. Hij sloeg een verzoenende toon aan in zijn eerste interviews en zei dat hij een inclusief kabinet zou leiden dat de strijd tegen corruptie zou kunnen voortzetten.

Hij bezocht enkele van de demonstranten die gewond raakten bij botsingen met de politie in het ziekenhuis en bracht een eerbetoon aan de twee studenten die omkwamen. “Vandaag is geen feestdag omdat we de dood van twee jonge mensen hebben gezien “, zei hij.” We kunnen ze niet weer tot leven wekken, maar vanuit het Congres en de uitvoerende macht kunnen we maatregelen nemen zodat dit niet nog een keer gebeurt.”

BBC World News

Gerelateerde berichten

De lange en taaie geschiedenis van ‘America First’. Gevolgen van de Amerikaanse presidentsverkiezingen voor Latijns Amerika

De lange en taaie geschiedenis van ‘America First’. Gevolgen van de Amerikaanse presidentsverkiezingen voor Latijns Amerika

Op 3 november kiezen de inwoners van de Verenigde Staten een nieuwe president. De strijd tussen de huidige Republikeinse president  Donald Trump en zijn Democratische uitdager Joe Biden, vicepresident onder Trumps voorganger Barack Obama, raakt ook Latijns Amerika. Welke invloed zal de uitslag hebben op het beleid van de VS voor de regio? We bespreken de mogelijke gevolgen en plaatsen de onderlinge relatie in een historische context. 

Lees meer
agsdi-globe

Politiek & Maatschappij

agsdi-portrait

Kunst & Cultuur

agsdi-camera

Vrije tijd & Toerisme

agsdi-income

Economie & Ondernemen

agsdi-leaves

Milieu en Natuur

agsdi-learn

Onderzoek & Wetenschap

Blijf op de hoogte

Adverteren op onze website?

Dat kan! Tegen een scherp tarief plaatsen wij uw advertentie.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf u in en ontvang onze digitale nieuwsbrief met een overzicht van onze nieuwe artikelen.

Volg ons op social media

Wees als eerste op de hoogte van nieuwe artikelen en deel artikelen met uw netwerk.

Share This