Politiek & Maatschappij

Francisco Sagasti beëdigd als interim-president van Peru

19 november 2020

Redactie

Francisco Sagasti is beëdigd als de nieuwe interim-president van Peru – het derde staatshoofd van het land in minder dan een week.

De 76-jarige ingenieur en academicus zal Peru leiden tot de presidentsverkiezingen volgend jaar. Vorige week werd president Martín Vizcarra afgezet op beschuldiging van omkoping, die hij ontkent – een actie die leidde tot protesten in het hele land. Ten minste twee mensen kwamen om en velen raakten gewond bij de protesten.

Sagasti heeft het stokje overgenomen van Manuel Merino, de voormalige voorzitter van het Congres die interim-president werd na de afzetting van Vizcarra. Merino zat nog geen week op zijn post toen demonstranten en politici om zijn ontslag riepen na gewelddadig optreden tegen demonstraties tegen hem.

Sagasti werd tot leider gekozen nadat hij de vereiste minimum 60 stemmen had behaald. Hij behoort tot de enige partij die vorige week tegen de afzetting van Vizcarra heeft gestemd. In een toespraak tot het Congres vroeg president Sagasti om “vergeving namens de staat” van de families van de doden tijdens demonstraties. “We kunnen deze jonge mensen niet weer tot leven wekken”, voegde hij eraan toe. “Het is absoluut noodzakelijk om kalm te blijven, maar verwar dit niet met passiviteit, conformiteit of berusting”.

Sagasti heeft gezegd dat het zijn belangrijkste taak zal zijn ervoor te zorgen dat de algemene verkiezingen die op de kalender staan voor april 2021, zoals gepland verlopen. Hij sloeg een verzoenende toon aan in zijn eerste interviews en zei dat hij een inclusief kabinet zou leiden dat de strijd tegen corruptie zou kunnen voortzetten.

Hij bezocht enkele van de demonstranten die gewond raakten bij botsingen met de politie in het ziekenhuis en bracht een eerbetoon aan de twee studenten die omkwamen. “Vandaag is geen feestdag omdat we de dood van twee jonge mensen hebben gezien “, zei hij.” We kunnen ze niet weer tot leven wekken, maar vanuit het Congres en de uitvoerende macht kunnen we maatregelen nemen zodat dit niet nog een keer gebeurt.”

BBC World News

Gerelateerde berichten

Veel Argentijnen hebben hoop gevestigd op Milei

Veel Argentijnen hebben hoop gevestigd op Milei

Over de in december aangetreden nieuwe Argentijnse president Javier Milei wordt heel verschillend gedacht. In La Chispa is vooral gewezen op mogelijke negatieve gevolgen van zijn aangekondigde beleid. In onderstaand artikel betoogt de Nederlander Jan Stroeken, docent macro-economie aan de Universidad de Concepción del Uruguay in Santa Fe in Argentinië, dat van Milei’s beleid wel positieve effecten te verwachten zijn.

Lees meer
Uitzending Spoorloos 1 november over geroofde Argentijnse baby’s

Uitzending Spoorloos 1 november over geroofde Argentijnse baby’s

De uitzending was woensdagavond 1 november, maar kan op Uitzending gemist worden teruggekeken. In de laatste uitzending van dit seizoen vertelt de in Nederland woonachtige Ana haar verhaal. Tien jaar geleden werd middels DNA-onderzoek vastgesteld dat zij tot de zogenaamde roofbaby’s behoort. Haar beide ouders zijn tijdens de Videla-dictatuur vermoord. Haar moeder was vijf maanden zwanger toen zij werd gearresteerd. Op één klein berichtje kort na haar arrestatie werd nooit meer iets van haar vernomen. Haar dochter Ana is geadopteerd, iets dat zij pas op 36-jarige leeftijd te horen kreeg.

Lees meer
agsdix-null

Politiek & Maatschappij

agsdix-null

Kunst & Cultuur

agsdix-null

Vrije tijd & Toerisme

agsdix-null

Economie & Ondernemen

agsdix-null

Milieu en Natuur

agsdix-null

Onderzoek & Wetenschap

Blijf op de hoogte

Adverteren op onze website?

Dat kan! Tegen een scherp tarief plaatsen wij uw advertentie.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf u in en ontvang onze digitale nieuwsbrief met een overzicht van onze nieuwe artikelen.

Volg ons op social media

Wees als eerste op de hoogte van nieuwe artikelen en deel artikelen met uw netwerk.

Share This