Politiek & Maatschappij

Ex-politiechef van Honduras beschuldigd van drugshandel in de VS

5 mei 2020

Redactie

Een voormalig hoofd van de nationale politie van Honduras staat in de Verenigde Staten  aanklachten wegens drugshandel te wachten. Het is de nieuwste drugszaak tegen een topfunctionaris van het land.

Aanklagers zeiden dat Juan Carlos Bonilla Valladares, bekend als ‘El Tigre’, namens de Hondurese president Juan Orlando Hernández en zijn broer hielp met het verzenden van tonnen cocaïne naar de VS. Bonilla, die niet in Amerikaanse hechtenis is, ontkende de beschuldigingen. De president zei dat de beweringen “100% vals” waren.

President Hernández is niet beschuldigd van enige misdaad in de VS en heeft consequent suggesties afgewezen van betrokkenheid bij drugshandel en het aannemen van steekpenningen. Zijn broer Juan Antonio Hernández, beter bekend als ‘Tony’, werd vorig jaar schuldig bevonden aan Amerikaanse aanklachten van drugshandel en zou in juni worden veroordeeld. Tijdens het proces zei een getuige dat Tony $ 1 miljoen aannam van de gevangengenomen Mexicaanse drugsbaron Joaquín “El Chapo” Guzmán, die bedoeld was voor de Hondurese leider.

Aanklagers in New York zeiden dat Bonilla toezicht hield op de transporten van meerdere tonnen cocaïne naar de VS, betrokken was bij “extreem geweld” en belast was met “speciale opdrachten”, waaronder de moord op een concurrerende handelaar op verzoek van Juan Antonio Hernández in 2011. Ze beschuldigden Bonilla van het aannemen van steekpenningen van de broer van de president om de drugstransporten door het land toe te staan.

Bonilla werd in 2012 benoemd tot politiechef in een poging van de toenmalige president Porfirio Lobo om corruptie op te ruimen, ondanks dat hij eerder was beschuldigd van moord. De 60-jarige Bonilla is door Amerikaanse aanklagers beschuldigd van samenzwering om cocaïne in de VS in te voeren en voor het dragen van machinegeweren. Beschuldigingen waarvoor een levenslange gevangenisstraf staat.

Zijn verblijfplaats is onbekend, maar hij zei tegen de Hondurese televisie dat hij waar nodig heen zou gaan om zich te verdedigen en zei: “Mijn waardigheid is volledig beledigd omdat ik geen drugshandelaar ben.” President Hernández, een conservatieve leider die de fervente steun van Trump geniet, heeft zichzelf als hardliner tegen drugs voorgesteld en als verantwoordelijke voor het verbreken van krachtige kartels en het uitleveren van mensenhandelaars aan de VS.

Hij kreeg vorig jaar te maken met oproepen om af te treden na de publicatie van een gerechtelijk document dat verband houdt met de zaak van zijn broer. Er werd gezegd dat zijn presidentiële campagne van 2013 was gefinancierd met drugsgeld. Hernández ontkent de aantijgingen en in 2017 werd hij herkozen voor een tweede termijn. Volgens zijn tegenstanders waren de verkiezingen frauduleus.

Honduras is een belangrijke doorvoerroute voor cocaïne die vanuit Colombia en andere Zuid-Amerikaanse landen naar de VS wordt gesmokkeld. Duizenden Hondurezen hebben de afgelopen jaren het land verlaten, voornamelijk naar de VS, vanwege geweld en armoede.

BBC World News

Gerelateerde berichten

Aymara, migratieonderzoek en zelfreflectie in noord-Chili

Aymara, migratieonderzoek en zelfreflectie in noord-Chili

Mijn naam is Mariela Miranda van Iersel, en zoals je uit mijn twee achternamen kunt afleiden, ben ik half Chileens en half Nederlands. Gemotiveerd door mijn ervaring als vrijwilliger in sociale integratieprogramma’s, vertrok ik in 2017 van het Chileense huis uit mijn kindertijd naar Nederland voor een interdisciplinaire bachelor in de sociale wetenschappen en economie. In de hoop verder te leren over maatschappelijke uitdagingen, en vooral ook dingen die ik dácht te weten in vraag te stellen, begon ik aan een master in ontwikkelingsstudies aan het International Institute of Social Studies (ISS). Deze opleiding hielp me de real-world uitdagingen die me aan het hart gaan te verbinden aan wetenschappelijke theorieën en beide verder te verkennen door middel van onderzoek.

Lees meer
Uitzending Spoorloos 1 november over geroofde Argentijnse baby’s

Uitzending Spoorloos 1 november over geroofde Argentijnse baby’s

De uitzending was woensdagavond 1 november, maar kan op Uitzending gemist worden teruggekeken. In de laatste uitzending van dit seizoen vertelt de in Nederland woonachtige Ana haar verhaal. Tien jaar geleden werd middels DNA-onderzoek vastgesteld dat zij tot de zogenaamde roofbaby’s behoort. Haar beide ouders zijn tijdens de Videla-dictatuur vermoord. Haar moeder was vijf maanden zwanger toen zij werd gearresteerd. Op één klein berichtje kort na haar arrestatie werd nooit meer iets van haar vernomen. Haar dochter Ana is geadopteerd, iets dat zij pas op 36-jarige leeftijd te horen kreeg.

Lees meer
agsdix-null

Politiek & Maatschappij

agsdix-null

Kunst & Cultuur

agsdix-null

Vrije tijd & Toerisme

agsdix-null

Economie & Ondernemen

agsdix-null

Milieu en Natuur

agsdix-null

Onderzoek & Wetenschap

Blijf op de hoogte

Adverteren op onze website?

Dat kan! Tegen een scherp tarief plaatsen wij uw advertentie.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf u in en ontvang onze digitale nieuwsbrief met een overzicht van onze nieuwe artikelen.

Volg ons op social media

Wees als eerste op de hoogte van nieuwe artikelen en deel artikelen met uw netwerk.

Share This