Politiek & Maatschappij

El Salvador: Bendes profiteren van pandemie

28 april 2020

Redactie

De president van El Salvador, Nayib Bukele, heeft gezegd dat criminele bendes misbruik maken van de pandemie van het coronavirus nadat tussen vrijdag en zondag meer dan 50 mensen zijn gedood. Hij gaf de politie en het leger toestemming om dodelijk geweld te gebruiken om het geweld te beteugelen. Hij gaf ook opdracht tot een 24/7 afsluiting voor opgesloten bendeleden, met het argument dat voor veel van de moorden vanachter de tralies opdracht was gegeven. Bukele is vorig jaar gekozen omdat hij beloofde het moordcijfer te verlagen.

De politie zei dat er vrijdag 24 moorden waren gemeld, waardoor het de dodelijkste dag is sinds president Bukele in juni 2019 aan de macht kwam. Volgens politiecijfers zijn zondagmiddag 29 doden gevallen.

Bukele zei dat de beruchte criminele bendes van El Salvador gebruik maakten van het feit dat de veiligheidstroepen hun aandacht voor hen hadden verlegd naar het tegengaan van de verspreiding van het coronavirus. Hij zei dat de veiligheidstroepen meer bevoegdheden zouden krijgen om de dreiging het hoofd te bieden. “De politie en de strijdkrachten moeten prioriteit geven aan de bescherming van hun leven, dat van hun metgezellen en van eerlijke burgers. Het gebruik van dodelijk geweld is toegestaan in zelfverdediging of ter verdediging van het leven van Salvadoranen”, aldus de president. Hij zei ook dat gevangenen van rivaliserende bendes cellen moesten delen.

De minister van Veiligheid, Osiris Luna, zei dat het idee achter het mixen van rivaliserende bendeleden was om de communicatielijnen tussen leden van dezelfde groep te verbreken en daardoor hun vermogen om aanvallen te plannen te beperken. Voordat Bukele aan de macht kwam, werden leden van de twee rivaliserende bendes die achter veel van het geweld in El Salvador zitten – Mara Salvatrucha en de 18e Straat-bende – in aparte gevangenissen ondergebracht om dodelijke gevangenisgevechten te voorkomen.

Bukele maakte een einde aan die regeling, met het argument dat de bendes hun eigen regels konden opleggen en de controle over “hun” gevangenis konden uitoefenen. Zelf zodanig dat ze hun criminele ondernemingen van binnenuit bleven runnen, waaronder het bevelen van moorden op gevangenispersoneel en hun familieleden. Als onderdeel van het nieuwe, meer restrictieve gevangenisregime werd de communicatie met de gevangenen verbroken, werden wifi-signalen vervormd en werden mobiele telefoons in beslag genomen.

De nieuwste maatregelen van Bukele gaan nog een stap verder: leden van rivaliserende bendes zitten nu opgesloten in dezelfde cellen. Luna zei ook dat ze “geen zonlicht zouden krijgen, ze zullen 24 uur per dag in totale opsluiting zitten in de zeven maximaal beveiligde gevangenissen die er in dit land zijn”.

Bukele tweette ook een video waarin hij een ontmoeting had met leden van zijn beveiligingsteam, waarin hij zei dat degenen die de misdaden hadden begaan er spijt van zouden krijgen. Een door de overheid vrijgegeven video toonde aan dat gevangenen uit cellen werden overgebracht en samen in een gevangenis werden gedwongen.

De maatregelen komen slechts enkele dagen nadat de Verenigde Naties er bij regeringen over de hele wereld op hebben aangedrongen om kwetsbare gevangenen vrij te laten om de overbevolking in gevangenissen te verminderen naarmate de pandemie van het coronavirus zich verder verspreidt.

 

BBC World News

Gerelateerde berichten

Geweld in Haïti groeit terwijl overheid toekijkt

Geweld in Haïti groeit terwijl overheid toekijkt

Het geweld blijft toenemen in Haïti. En terwijl het geweld zich tot voor kort concentreerde in en rond de hoofdstad Port-au-Prince, breidt het zich nu uit naar omliggende regio’s, zoals de Artibonite, een landbouwgebied ten noorden van Port-au-Prince. De facto premier Ariel Henry dringt aan op ingrijpen door de Verenigde Naties. Veel Haïtianen zien in de passieve houding van de regering tegenover het geweld boze opzet. Henry heeft er baat bij, wanneer de situatie onhoudbaar wordt. De bevolking is het slachtoffer.

Lees meer
agsdix-null

Politiek & Maatschappij

agsdix-null

Kunst & Cultuur

agsdix-null

Vrije tijd & Toerisme

agsdix-null

Economie & Ondernemen

agsdix-null

Milieu en Natuur

agsdix-null

Onderzoek & Wetenschap

Blijf op de hoogte

Adverteren op onze website?

Dat kan! Tegen een scherp tarief plaatsen wij uw advertentie.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf u in en ontvang onze digitale nieuwsbrief met een overzicht van onze nieuwe artikelen.

Volg ons op social media

Wees als eerste op de hoogte van nieuwe artikelen en deel artikelen met uw netwerk.

Share This