Politiek & Maatschappij

El Salvador: Bendes profiteren van pandemie

28 april 2020

Redactie

De president van El Salvador, Nayib Bukele, heeft gezegd dat criminele bendes misbruik maken van de pandemie van het coronavirus nadat tussen vrijdag en zondag meer dan 50 mensen zijn gedood. Hij gaf de politie en het leger toestemming om dodelijk geweld te gebruiken om het geweld te beteugelen. Hij gaf ook opdracht tot een 24/7 afsluiting voor opgesloten bendeleden, met het argument dat voor veel van de moorden vanachter de tralies opdracht was gegeven. Bukele is vorig jaar gekozen omdat hij beloofde het moordcijfer te verlagen.

De politie zei dat er vrijdag 24 moorden waren gemeld, waardoor het de dodelijkste dag is sinds president Bukele in juni 2019 aan de macht kwam. Volgens politiecijfers zijn zondagmiddag 29 doden gevallen.

Bukele zei dat de beruchte criminele bendes van El Salvador gebruik maakten van het feit dat de veiligheidstroepen hun aandacht voor hen hadden verlegd naar het tegengaan van de verspreiding van het coronavirus. Hij zei dat de veiligheidstroepen meer bevoegdheden zouden krijgen om de dreiging het hoofd te bieden. “De politie en de strijdkrachten moeten prioriteit geven aan de bescherming van hun leven, dat van hun metgezellen en van eerlijke burgers. Het gebruik van dodelijk geweld is toegestaan in zelfverdediging of ter verdediging van het leven van Salvadoranen”, aldus de president. Hij zei ook dat gevangenen van rivaliserende bendes cellen moesten delen.

De minister van Veiligheid, Osiris Luna, zei dat het idee achter het mixen van rivaliserende bendeleden was om de communicatielijnen tussen leden van dezelfde groep te verbreken en daardoor hun vermogen om aanvallen te plannen te beperken. Voordat Bukele aan de macht kwam, werden leden van de twee rivaliserende bendes die achter veel van het geweld in El Salvador zitten – Mara Salvatrucha en de 18e Straat-bende – in aparte gevangenissen ondergebracht om dodelijke gevangenisgevechten te voorkomen.

Bukele maakte een einde aan die regeling, met het argument dat de bendes hun eigen regels konden opleggen en de controle over “hun” gevangenis konden uitoefenen. Zelf zodanig dat ze hun criminele ondernemingen van binnenuit bleven runnen, waaronder het bevelen van moorden op gevangenispersoneel en hun familieleden. Als onderdeel van het nieuwe, meer restrictieve gevangenisregime werd de communicatie met de gevangenen verbroken, werden wifi-signalen vervormd en werden mobiele telefoons in beslag genomen.

De nieuwste maatregelen van Bukele gaan nog een stap verder: leden van rivaliserende bendes zitten nu opgesloten in dezelfde cellen. Luna zei ook dat ze “geen zonlicht zouden krijgen, ze zullen 24 uur per dag in totale opsluiting zitten in de zeven maximaal beveiligde gevangenissen die er in dit land zijn”.

Bukele tweette ook een video waarin hij een ontmoeting had met leden van zijn beveiligingsteam, waarin hij zei dat degenen die de misdaden hadden begaan er spijt van zouden krijgen. Een door de overheid vrijgegeven video toonde aan dat gevangenen uit cellen werden overgebracht en samen in een gevangenis werden gedwongen.

De maatregelen komen slechts enkele dagen nadat de Verenigde Naties er bij regeringen over de hele wereld op hebben aangedrongen om kwetsbare gevangenen vrij te laten om de overbevolking in gevangenissen te verminderen naarmate de pandemie van het coronavirus zich verder verspreidt.

 

BBC World News

Gerelateerde berichten

Een nieuwe Guatemalteekse lente

Een nieuwe Guatemalteekse lente

80 jaar nadat in Guatemala de periode aanbrak die de “tienjarige lente” wordt genoemd, een periode ingeluid met het aantreden van de eerste democratisch gekozen president, de hervormer Juan José Arévalo, was daar in 2023 plotseling zijn zoon: Bernardo Arévalo. De zoon had onmiskenbaar het idealisme en gevoel voor sociale rechtvaardigheid van zijn vader geërfd maar hij liep al tegen de zestig toen hij politiek actief werd. Mogelijk wist hij te goed wat de huiveringwekkende gevolgen konden zijn.
Tot verassing van velen en tot frustratie van de zittende macht, die alles uit de kast haalde om hem tegen te houden – maar het was te laat – won Bernardo Arévalo de presidentsverkiezingen en werd hij begin 2024 geïnaugureerd. Voor veel Guatemalteken gloort er hoop, hoop op een nieuwe democratische lente.

Lees meer
Uitzending Spoorloos 1 november over geroofde Argentijnse baby’s

Uitzending Spoorloos 1 november over geroofde Argentijnse baby’s

De uitzending was woensdagavond 1 november, maar kan op Uitzending gemist worden teruggekeken. In de laatste uitzending van dit seizoen vertelt de in Nederland woonachtige Ana haar verhaal. Tien jaar geleden werd middels DNA-onderzoek vastgesteld dat zij tot de zogenaamde roofbaby’s behoort. Haar beide ouders zijn tijdens de Videla-dictatuur vermoord. Haar moeder was vijf maanden zwanger toen zij werd gearresteerd. Op één klein berichtje kort na haar arrestatie werd nooit meer iets van haar vernomen. Haar dochter Ana is geadopteerd, iets dat zij pas op 36-jarige leeftijd te horen kreeg.

Lees meer
agsdix-null

Politiek & Maatschappij

agsdix-null

Kunst & Cultuur

agsdix-null

Vrije tijd & Toerisme

agsdix-null

Economie & Ondernemen

agsdix-null

Milieu en Natuur

agsdix-null

Onderzoek & Wetenschap

Blijf op de hoogte

Adverteren op onze website?

Dat kan! Tegen een scherp tarief plaatsen wij uw advertentie.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf u in en ontvang onze digitale nieuwsbrief met een overzicht van onze nieuwe artikelen.

Volg ons op social media

Wees als eerste op de hoogte van nieuwe artikelen en deel artikelen met uw netwerk.

Share This