Politiek & Maatschappij

El Salvador: Bendes profiteren van pandemie

28 april 2020

Redactie

De president van El Salvador, Nayib Bukele, heeft gezegd dat criminele bendes misbruik maken van de pandemie van het coronavirus nadat tussen vrijdag en zondag meer dan 50 mensen zijn gedood. Hij gaf de politie en het leger toestemming om dodelijk geweld te gebruiken om het geweld te beteugelen. Hij gaf ook opdracht tot een 24/7 afsluiting voor opgesloten bendeleden, met het argument dat voor veel van de moorden vanachter de tralies opdracht was gegeven. Bukele is vorig jaar gekozen omdat hij beloofde het moordcijfer te verlagen.

De politie zei dat er vrijdag 24 moorden waren gemeld, waardoor het de dodelijkste dag is sinds president Bukele in juni 2019 aan de macht kwam. Volgens politiecijfers zijn zondagmiddag 29 doden gevallen.

Bukele zei dat de beruchte criminele bendes van El Salvador gebruik maakten van het feit dat de veiligheidstroepen hun aandacht voor hen hadden verlegd naar het tegengaan van de verspreiding van het coronavirus. Hij zei dat de veiligheidstroepen meer bevoegdheden zouden krijgen om de dreiging het hoofd te bieden. “De politie en de strijdkrachten moeten prioriteit geven aan de bescherming van hun leven, dat van hun metgezellen en van eerlijke burgers. Het gebruik van dodelijk geweld is toegestaan in zelfverdediging of ter verdediging van het leven van Salvadoranen”, aldus de president. Hij zei ook dat gevangenen van rivaliserende bendes cellen moesten delen.

De minister van Veiligheid, Osiris Luna, zei dat het idee achter het mixen van rivaliserende bendeleden was om de communicatielijnen tussen leden van dezelfde groep te verbreken en daardoor hun vermogen om aanvallen te plannen te beperken. Voordat Bukele aan de macht kwam, werden leden van de twee rivaliserende bendes die achter veel van het geweld in El Salvador zitten – Mara Salvatrucha en de 18e Straat-bende – in aparte gevangenissen ondergebracht om dodelijke gevangenisgevechten te voorkomen.

Bukele maakte een einde aan die regeling, met het argument dat de bendes hun eigen regels konden opleggen en de controle over “hun” gevangenis konden uitoefenen. Zelf zodanig dat ze hun criminele ondernemingen van binnenuit bleven runnen, waaronder het bevelen van moorden op gevangenispersoneel en hun familieleden. Als onderdeel van het nieuwe, meer restrictieve gevangenisregime werd de communicatie met de gevangenen verbroken, werden wifi-signalen vervormd en werden mobiele telefoons in beslag genomen.

De nieuwste maatregelen van Bukele gaan nog een stap verder: leden van rivaliserende bendes zitten nu opgesloten in dezelfde cellen. Luna zei ook dat ze “geen zonlicht zouden krijgen, ze zullen 24 uur per dag in totale opsluiting zitten in de zeven maximaal beveiligde gevangenissen die er in dit land zijn”.

Bukele tweette ook een video waarin hij een ontmoeting had met leden van zijn beveiligingsteam, waarin hij zei dat degenen die de misdaden hadden begaan er spijt van zouden krijgen. Een door de overheid vrijgegeven video toonde aan dat gevangenen uit cellen werden overgebracht en samen in een gevangenis werden gedwongen.

De maatregelen komen slechts enkele dagen nadat de Verenigde Naties er bij regeringen over de hele wereld op hebben aangedrongen om kwetsbare gevangenen vrij te laten om de overbevolking in gevangenissen te verminderen naarmate de pandemie van het coronavirus zich verder verspreidt.

 

BBC World News

Gerelateerde berichten

Weg met Pinochet!

Weg met Pinochet!

Op 5 oktober 1988 spraken de Chilenen zich in een volksstemming uit tegen het aanblijven van generaal Pinochet als president. Daarmee eindigde de dictatuur, maar werd Chili nog geen volwaardige democratie. Chispa-redacteur Jan de Kievid maakte als internationaal waarnemer die spannende verkiezing mee. Nu binnenkort mogelijk weer een grote stap in democratische richting wordt gezet, vertelt hij zijn verhaal van de enerverende gebeurtenissen eind 1988.

Lees meer
Bootvluchtelingen uit Haïti verdronken bij Puerto Rico

Bootvluchtelingen uit Haïti verdronken bij Puerto Rico

Donderdag 12 mei ontdekte een helikopter van de Puerto Ricaanse grenswacht op zee een gekapseisde boot. Tot nu toe konden 38 mensen gered worden en zijn elf lichamen geborgen. Maar volgens de opvarenden, op twee na allemaal Haïtianen, waren er tussen de 60 en 75 personen aan boord, wat betekent dat er nog veel mensen vermist worden. Dit jaar is het aantal Haïtianen dat hun land verlaat verdubbeld volgens Amerikaanse autoriteiten. Het bendegeweld en de economische crisis zijn de belangrijkste oorzaken.

Lees meer
agsdi-globe

Politiek & Maatschappij

agsdi-portrait

Kunst & Cultuur

agsdi-camera

Vrije tijd & Toerisme

agsdi-income

Economie & Ondernemen

agsdi-leaves

Milieu en Natuur

agsdi-learn

Onderzoek & Wetenschap

Blijf op de hoogte

Adverteren op onze website?

Dat kan! Tegen een scherp tarief plaatsen wij uw advertentie.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf u in en ontvang onze digitale nieuwsbrief met een overzicht van onze nieuwe artikelen.

Volg ons op social media

Wees als eerste op de hoogte van nieuwe artikelen en deel artikelen met uw netwerk.

Share This