Politiek & Maatschappij

Een vijfde van de Braziliaanse soja-export naar de EU is mogelijk afkomstig van illegaal ontbost land

24 juli 2020

Redactie

Uit een studie die op 16 juli door het tijdschrift Science werd gepubliceerd, bleek dat een vijfde van de Braziliaanse soja-invoer die de Europese Unie ontvangt, afkomstig kan zijn van land dat illegaal is ontbost.

Volgens de co-auteur van het onderzoek, Raoni Rajão, een milieuspecialist aan de Federal University of Minas Gerais (UFMG), opent het onderzoek ook de weg voor zowel internationale bedrijven als Braziliaanse autoriteiten om landbouwgebieden te identificeren die de ontbossingsregels in de Amazone schenden.

“Brazilië heeft de middelen om een groot door de regering geleid bewakingssysteem te ontwikkelen dat toeleveringsketens kan bevrijden van ontbossing”, aldus Rajão. “Voorheen waren technische middelen niet beschikbaar, maar nu hebben we die middelen ontwikkeld.”

In hun werk analyseerden Rajão en andere onderzoekers ontbossing in de Amazone en de Cerrado vanaf 2008, toen de huidige boswet van kracht werd, waarna boeren die aan bepaalde voorwaarden voldeden amnestie kregen voor het eerdere kappen van bomen. Het team ontdekte ook dat 17 procent van de rundvleesuitvoer van Brazilië naar Europa verband houdt met ontbossing.

Er zijn echter maar een paar “rotte appels” in de toeleveringsketen van vlees en soja. Slechts 2 procent van de landbouwbedrijven veroorzaakt 62 procent van de illegale ontbossing in het geanalyseerde gebied. De studie specificeerde niet de bedrijven of boerderijen die betrokken waren bij de ontbossingsactiviteiten.

Het onderzoek betrof alleen de Braziliaanse uitvoer naar de Europese Unie. Rajão zei dat de onderzoekers zich gedeeltelijk op de EU hebben gericht vanwege de recente handelsovereenkomst tussen het Europese handelsblok en Mercosur, die, indien geratificeerd, de landbouwhandel in beide richtingen zou uitbreiden.

Het is vermeldenswaard dat de ontbossing in het Amazonegebied in 2019 het hoogste niveau bereikte in elf jaar, met de vernietiging van een gebied ter grootte van Libanon, volgens overheidsgegevens. Volgens voorlopige informatie was er in de eerste zes maanden van 2020 een stijging van 25 procent ten opzichte van het voorgaande jaar.

Mercopress

Gerelateerde berichten

Aymara, migratieonderzoek en zelfreflectie in noord-Chili

Aymara, migratieonderzoek en zelfreflectie in noord-Chili

Mijn naam is Mariela Miranda van Iersel, en zoals je uit mijn twee achternamen kunt afleiden, ben ik half Chileens en half Nederlands. Gemotiveerd door mijn ervaring als vrijwilliger in sociale integratieprogramma’s, vertrok ik in 2017 van het Chileense huis uit mijn kindertijd naar Nederland voor een interdisciplinaire bachelor in de sociale wetenschappen en economie. In de hoop verder te leren over maatschappelijke uitdagingen, en vooral ook dingen die ik dácht te weten in vraag te stellen, begon ik aan een master in ontwikkelingsstudies aan het International Institute of Social Studies (ISS). Deze opleiding hielp me de real-world uitdagingen die me aan het hart gaan te verbinden aan wetenschappelijke theorieën en beide verder te verkennen door middel van onderzoek.

Lees meer
Uitzending Spoorloos 1 november over geroofde Argentijnse baby’s

Uitzending Spoorloos 1 november over geroofde Argentijnse baby’s

De uitzending was woensdagavond 1 november, maar kan op Uitzending gemist worden teruggekeken. In de laatste uitzending van dit seizoen vertelt de in Nederland woonachtige Ana haar verhaal. Tien jaar geleden werd middels DNA-onderzoek vastgesteld dat zij tot de zogenaamde roofbaby’s behoort. Haar beide ouders zijn tijdens de Videla-dictatuur vermoord. Haar moeder was vijf maanden zwanger toen zij werd gearresteerd. Op één klein berichtje kort na haar arrestatie werd nooit meer iets van haar vernomen. Haar dochter Ana is geadopteerd, iets dat zij pas op 36-jarige leeftijd te horen kreeg.

Lees meer
agsdix-null

Politiek & Maatschappij

agsdix-null

Kunst & Cultuur

agsdix-null

Vrije tijd & Toerisme

agsdix-null

Economie & Ondernemen

agsdix-null

Milieu en Natuur

agsdix-null

Onderzoek & Wetenschap

Blijf op de hoogte

Adverteren op onze website?

Dat kan! Tegen een scherp tarief plaatsen wij uw advertentie.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf u in en ontvang onze digitale nieuwsbrief met een overzicht van onze nieuwe artikelen.

Volg ons op social media

Wees als eerste op de hoogte van nieuwe artikelen en deel artikelen met uw netwerk.

Share This