Politiek & Maatschappij

Duizenden stemmachines in Venezuela verbrand

10 maart 2020

Redactie

Duizenden stemmachines in Venezuela verbrand

De Kiesraad in Venezuela zegt dat een brand in het hoofdmagazijn in de buurt van de hoofdstad Caracas de meeste stemmachines heeft vernietigd.

Bijna 50.000 stemmachines en 582 computers die werden gebruikt bij de verkiezingen van het land gingen in vlammen op, zei hoofd van de Kiesraad Tibisay Lucena. Ze zei niet dat parlementsverkiezingen later dit jaar zouden kunnen worden beïnvloed door het verlies van de machines. Ze vroeg ook officieren van justitie om de oorzaak van de brand te onderzoeken.

De brand brak zaterdag uit in het magazijn van 6.000 m² in Mariche, ten oosten van Caracas. “Er zijn 582 computers van de burgerlijke stand verbrand, 49.408 stemmachines en 400 elektronische stembiljetten”, zei Lucena in een nieuwsconferentie afgelopen zondag.

Terwijl het magazijn de belangrijkste opslagfaciliteit van de Kiesraad (CNE) is, zei Lucena: “Het verkiezingsproces is verre van vernietigd.” Ze vertelde verslaggevers dat de verkiezingsprocedure in Venezuela bestond uit drie stappen en “slechts twee ervan”  waren getroffen. Ze zei echter dat “weinig” van het vuur was gered ondanks grote inspanningen.

Hoe is de brand ontstaan?

“Niets wordt uitgesloten”, zei Lucena. Ze vertelde dat voorafgaand aan de verkiezingen voor de Nationale Constituerende Vergadering van Venezuela, de CNE en haar infrastructuur het doelwit waren geweest. “In 2017 waren degenen die geen verkiezingen wilden tegen de stemmachines. Ze vielen operators aan, ze verbrandden voertuigen, ze uitten doodsbedreigingenen verbrandden stemmachines, maar de verkiezingen vonden plaats. “Als er groepen zijn die denken dat ze de verkiezingsprocessen kunnen stoppen, vergissen ze zich.  Ze hebben geen rekening gehouden met de vastberadenheid van de mannen en vrouwen van de kiesbranche”.

Waarom maakt het uit?

Recente verkiezingen in Venezuela zijn omgeven door beschuldigingen van fraude. Het bedrijf dat het stemsysteem leverde in de verkiezingen van 2017 voor de constituerende vergadering zei dat de opkomstcijfers waren opgeblazen met een miljoen, een bewering die de CNE ontkende. Bij de presidentsverkiezingen van 2018 waren er ook aantijgingen over het knoeien met stemmen, waardoor de zittende president Nicolás Maduro nog zes jaar aan de macht kon blijven.

De CNE is ook het doelwit geweest van veel kritiek. Volgens de Venezolaanse grondwet is de CNE de officiële onafhankelijke instantie die verantwoordelijk is voor het toezicht op en de transparantie van alle verkiezingen. Maar critici van de regering van president Maduro zeggen dat vier van de vijf leden van de CNE regeringsaanhangers zijn.

Wanneer is de volgende verkiezing?

Voor het einde van dit jaar zullen er verkiezingen voor de Nationale Vergadering, het parlement, plaatsvinden. Er is nog geen datum vastgesteld. De Nationale Vergadering is de enige Venezolaanse instelling die momenteel niet wordt gecontroleerd door de regering van Maduro. De voorzitter, Juan Guaidó, is de belangrijkste oppositiefiguur en wordt door meer dan vijftig landen erkend als de legitieme president van Venezuela.

Velen in de oppositie vrezen dat als er later dit jaar verkiezingen worden gehouden zonder dat de CNE en de verkiezingsprocessen eerst worden hervormd, de stemming kan worden opgetuigd en de regering de controle over de Nationale Vergadering kan grijpen.

BBC World News

Gerelateerde berichten

Weg met Pinochet!

Weg met Pinochet!

Op 5 oktober 1988 spraken de Chilenen zich in een volksstemming uit tegen het aanblijven van generaal Pinochet als president. Daarmee eindigde de dictatuur, maar werd Chili nog geen volwaardige democratie. Chispa-redacteur Jan de Kievid maakte als internationaal waarnemer die spannende verkiezing mee. Nu binnenkort mogelijk weer een grote stap in democratische richting wordt gezet, vertelt hij zijn verhaal van de enerverende gebeurtenissen eind 1988.

Lees meer
Bootvluchtelingen uit Haïti verdronken bij Puerto Rico

Bootvluchtelingen uit Haïti verdronken bij Puerto Rico

Donderdag 12 mei ontdekte een helikopter van de Puerto Ricaanse grenswacht op zee een gekapseisde boot. Tot nu toe konden 38 mensen gered worden en zijn elf lichamen geborgen. Maar volgens de opvarenden, op twee na allemaal Haïtianen, waren er tussen de 60 en 75 personen aan boord, wat betekent dat er nog veel mensen vermist worden. Dit jaar is het aantal Haïtianen dat hun land verlaat verdubbeld volgens Amerikaanse autoriteiten. Het bendegeweld en de economische crisis zijn de belangrijkste oorzaken.

Lees meer
agsdi-globe

Politiek & Maatschappij

agsdi-portrait

Kunst & Cultuur

agsdi-camera

Vrije tijd & Toerisme

agsdi-income

Economie & Ondernemen

agsdi-leaves

Milieu en Natuur

agsdi-learn

Onderzoek & Wetenschap

Blijf op de hoogte

Adverteren op onze website?

Dat kan! Tegen een scherp tarief plaatsen wij uw advertentie.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf u in en ontvang onze digitale nieuwsbrief met een overzicht van onze nieuwe artikelen.

Volg ons op social media

Wees als eerste op de hoogte van nieuwe artikelen en deel artikelen met uw netwerk.

Share This