Politiek & Maatschappij

De verkiezingen in Ecuador lopen uit op een tweede ronde met Arauz aan kop

9 februari 2021

Redactie

De Ecuadoriaanse presidentskandidaat Andrés Arauz, protegé van de populistische ex-president Rafael Correa, heeft de overwinning behaald bij de verkiezingen van afgelopen zondag, maar uit de eerste resultaten blijkt dat hem op 11 april een tweede ronde te wachten staat.

De 36-jarige econoom en actief lid van het ‘correismo‘ beloofde 1 miljard dollar aan directe contante betalingen aan gezinnen en wees de voorwaarden af van een financieringspakket van het IMF van 6,5 miljard dollar. Zijn belangrijkste rivaal, Guillermo Lasso, heeft meer buitenlandse investeringen en een hogere olieproductie beloofd, maar heeft te lijden van zijn imago als conservatieve bankier. Advocaat en inheemse activist Yaku Pérez roept op tegen het “correismo” en tegen mijnbouw.

“De overwinning, zoals we al zeiden, is groot. Het is een verhouding van 2 tegen 1 ten opzichte van de bankkandidaat die op de tweede plaats lijkt te staan ”, vertelde Arauz op een persconferentie. “We moeten de uiteindelijke resultaten zien, maar we zijn erg blij.”

De voorzitter van de Nationale Kiesraad, Diana Atamaint, maakte zondagnacht de resultaten bekend van de snelle tellingen die bepalen dat er een tweede ronde komt tussen André Arauz die 32% van de voorkeuren bereikte en de inheemse en milieuleider Yako Pérez of de zakenman Guillermo Lasso, die tot twaalf uur ’s avonds een technische gelijkspel realiseerde voor de tweede plaats.

Een latere peiling door het lokale Clima Social toonde Arauz met 36,2% van de stemmen, vergeleken met 21,7% voor Lasso en 16,7% voor Pérez. Een tweede peiling door Cedatos toonde Arauz met 34,9% van de stemmen, vergeleken met 21% voor Lasso en 18% voor Pérez. Om in één ronde te winnen, heeft Arauz meer dan 50% van de geldige stemmen nodig of 40% in totaal met 10 procentpunten meer dan de nummer twee.

De uiteindelijke winnaar van de verkiezingen zal de vertrekkende president, de omstreden centrist Lenín Moreno, vervangen. Moreno, die in 2017 aantrad als president, deed niet mee aan de verkiezingen.

De dag van de stembusgang werd gekenmerkt door naleving van de veiligheidsmaatregelen in verband met corona, wat grote wachtrijen opleverde in wat wordt beschouwd als een massale opkomst van ten minste 80% van de kiezers.

Mercopress, El Universal, BBC World News

Gerelateerde berichten

Aymara, migratieonderzoek en zelfreflectie in noord-Chili

Aymara, migratieonderzoek en zelfreflectie in noord-Chili

Mijn naam is Mariela Miranda van Iersel, en zoals je uit mijn twee achternamen kunt afleiden, ben ik half Chileens en half Nederlands. Gemotiveerd door mijn ervaring als vrijwilliger in sociale integratieprogramma’s, vertrok ik in 2017 van het Chileense huis uit mijn kindertijd naar Nederland voor een interdisciplinaire bachelor in de sociale wetenschappen en economie. In de hoop verder te leren over maatschappelijke uitdagingen, en vooral ook dingen die ik dácht te weten in vraag te stellen, begon ik aan een master in ontwikkelingsstudies aan het International Institute of Social Studies (ISS). Deze opleiding hielp me de real-world uitdagingen die me aan het hart gaan te verbinden aan wetenschappelijke theorieën en beide verder te verkennen door middel van onderzoek.

Lees meer
Uitzending Spoorloos 1 november over geroofde Argentijnse baby’s

Uitzending Spoorloos 1 november over geroofde Argentijnse baby’s

De uitzending was woensdagavond 1 november, maar kan op Uitzending gemist worden teruggekeken. In de laatste uitzending van dit seizoen vertelt de in Nederland woonachtige Ana haar verhaal. Tien jaar geleden werd middels DNA-onderzoek vastgesteld dat zij tot de zogenaamde roofbaby’s behoort. Haar beide ouders zijn tijdens de Videla-dictatuur vermoord. Haar moeder was vijf maanden zwanger toen zij werd gearresteerd. Op één klein berichtje kort na haar arrestatie werd nooit meer iets van haar vernomen. Haar dochter Ana is geadopteerd, iets dat zij pas op 36-jarige leeftijd te horen kreeg.

Lees meer
agsdix-null

Politiek & Maatschappij

agsdix-null

Kunst & Cultuur

agsdix-null

Vrije tijd & Toerisme

agsdix-null

Economie & Ondernemen

agsdix-null

Milieu en Natuur

agsdix-null

Onderzoek & Wetenschap

Blijf op de hoogte

Adverteren op onze website?

Dat kan! Tegen een scherp tarief plaatsen wij uw advertentie.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf u in en ontvang onze digitale nieuwsbrief met een overzicht van onze nieuwe artikelen.

Volg ons op social media

Wees als eerste op de hoogte van nieuwe artikelen en deel artikelen met uw netwerk.

Share This