De Ecuadoriaanse presidentskandidaat Andrés Arauz, protegé van de populistische ex-president Rafael Correa, heeft de overwinning behaald bij de verkiezingen van afgelopen zondag, maar uit de eerste resultaten blijkt dat hem op 11 april een tweede ronde te wachten staat.
De 36-jarige econoom en actief lid van het ‘correismo‘ beloofde 1 miljard dollar aan directe contante betalingen aan gezinnen en wees de voorwaarden af van een financieringspakket van het IMF van 6,5 miljard dollar. Zijn belangrijkste rivaal, Guillermo Lasso, heeft meer buitenlandse investeringen en een hogere olieproductie beloofd, maar heeft te lijden van zijn imago als conservatieve bankier. Advocaat en inheemse activist Yaku Pérez roept op tegen het “correismo” en tegen mijnbouw.
“De overwinning, zoals we al zeiden, is groot. Het is een verhouding van 2 tegen 1 ten opzichte van de bankkandidaat die op de tweede plaats lijkt te staan ”, vertelde Arauz op een persconferentie. “We moeten de uiteindelijke resultaten zien, maar we zijn erg blij.”
De voorzitter van de Nationale Kiesraad, Diana Atamaint, maakte zondagnacht de resultaten bekend van de snelle tellingen die bepalen dat er een tweede ronde komt tussen André Arauz die 32% van de voorkeuren bereikte en de inheemse en milieuleider Yako Pérez of de zakenman Guillermo Lasso, die tot twaalf uur ’s avonds een technische gelijkspel realiseerde voor de tweede plaats.
Een latere peiling door het lokale Clima Social toonde Arauz met 36,2% van de stemmen, vergeleken met 21,7% voor Lasso en 16,7% voor Pérez. Een tweede peiling door Cedatos toonde Arauz met 34,9% van de stemmen, vergeleken met 21% voor Lasso en 18% voor Pérez. Om in één ronde te winnen, heeft Arauz meer dan 50% van de geldige stemmen nodig of 40% in totaal met 10 procentpunten meer dan de nummer twee.
De uiteindelijke winnaar van de verkiezingen zal de vertrekkende president, de omstreden centrist Lenín Moreno, vervangen. Moreno, die in 2017 aantrad als president, deed niet mee aan de verkiezingen.
De dag van de stembusgang werd gekenmerkt door naleving van de veiligheidsmaatregelen in verband met corona, wat grote wachtrijen opleverde in wat wordt beschouwd als een massale opkomst van ten minste 80% van de kiezers.