Politiek & Maatschappij

De Peruaanse president Vizcarra staat nieuwe afzettingsprocedure te wachten

3 november 2020

Redactie

Het Peruaanse Congres keurde afgelopen maandag een motie goed om een proces op gang te brengen om president Martín Vizcarra uit zijn ambt te verwijderen wegens beschuldigingen van corruptie, anderhalve maand nadat hij een eerder afzettingsproces had overleefd.

De leden van het Congres keurden de maatregel goed in een stemming van 60-40 met 18 onthoudingen. Vizcarra zal zijn verdediging presenteren voor het Congres op 9 november, waarna er nog een stemming volgt.

De stap om Vizcarra te verdrijven volgt op berichten in de media dat de president naar verluidt steekpenningen van ongeveer 2,3 miljoen soles ($ 637.000) heeft aanvaard van twee bedrijven die aanbestedingen voor openbare werken hebben gewonnen toen hij gouverneur was van de zuidelijke regio van Moquegua. Vizcarra heeft de aantijgingen ontkend.

Verschillende congresleden zeiden tijdens het debat dat de beschuldigingen ernstig genoeg waren om een proces te rechtvaardigen. “Het is het minste wat we moeten doen”, zei  Diethell Columbus van de rechtse partij Fuerza Popular (Kracht van het Volk) van de voormalige presidentskandidaat en Vizcarra’s politieke tegenstander Keiko Fujimori.

De president van Peru, die aantrad in 2018 en grondwettelijk uitgesloten is van het zoeken naar een nieuwe ambtstermijn, zei dat sommige parlementariërs alleen proberen “chaos en wanorde” te creëren door een afzetting slechts enkele maanden voor de presidentsverkiezingen op 11 april te stimuleren. “Er is absoluut geen bewijs van de beschuldigingen”, zei Vizcarra eerder op maandag tegen verslaggevers. “Een proces tegen afzetting destabiliseert het land.”

Vizcarra, die geen eigen partijvertegenwoordiging in het Congres heeft en wiens ambtstermijn in juli afloopt, overleefde een poging tot afzetting op 18 september te midden van politieke spanningen en een economische recessie als gevolg van de coronapandemie. Slechts 32 van de 130 leden van het Congres stemden om hem af te zetten.

De politieke turbulentie in koperreus Peru komt nu het land 900.000 gevallen van coronavirus en meer dan 34.500 doden heeft, met een van de hoogste sterftecijfers per hoofd van de bevolking ter wereld.

France24.com

Gerelateerde berichten

Toenemend geweld in het bosrijke zuiden en het droge noorden van Chili

Toenemend geweld in het bosrijke zuiden en het droge noorden van Chili

Chili staat bekend als een relatief veilig land, maar heeft de laatste jaren te maken met een sterke toename van ernstige criminaliteit. Daarvoor zijn verschillende oorzaken. In het zuiden van het land speelt het conflict tussen inheemse Mapuche en bosbedrijven, in het noorden zijn Colombiaanse en Venezolaanse bendes actief. Intussen probeert president Boric het hoofd te bieden aan het geweld en de ontstane onrust.

Lees meer
Uitzending Spoorloos 1 november over geroofde Argentijnse baby’s

Uitzending Spoorloos 1 november over geroofde Argentijnse baby’s

De uitzending was woensdagavond 1 november, maar kan op Uitzending gemist worden teruggekeken. In de laatste uitzending van dit seizoen vertelt de in Nederland woonachtige Ana haar verhaal. Tien jaar geleden werd middels DNA-onderzoek vastgesteld dat zij tot de zogenaamde roofbaby’s behoort. Haar beide ouders zijn tijdens de Videla-dictatuur vermoord. Haar moeder was vijf maanden zwanger toen zij werd gearresteerd. Op één klein berichtje kort na haar arrestatie werd nooit meer iets van haar vernomen. Haar dochter Ana is geadopteerd, iets dat zij pas op 36-jarige leeftijd te horen kreeg.

Lees meer
agsdix-null

Politiek & Maatschappij

agsdix-null

Kunst & Cultuur

agsdix-null

Vrije tijd & Toerisme

agsdix-null

Economie & Ondernemen

agsdix-null

Milieu en Natuur

agsdix-null

Onderzoek & Wetenschap

Blijf op de hoogte

Adverteren op onze website?

Dat kan! Tegen een scherp tarief plaatsen wij uw advertentie.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf u in en ontvang onze digitale nieuwsbrief met een overzicht van onze nieuwe artikelen.

Volg ons op social media

Wees als eerste op de hoogte van nieuwe artikelen en deel artikelen met uw netwerk.

Share This