Chileense parlementariërs keurden dinsdag laat een wetsvoorstel goed om 17 van de 155 zetels te reserveren voor vertegenwoordigers van inheemse gemeenschappen in de komende constitutionele conventie. Deze maatregel wordt door de regering van de centrumrechtse president Sebastian Piñera “historisch” genoemd.
De Chilenen stemden in oktober met overweldigende meerderheid voor het herschrijven van de grondwet uit het dictatoriale tijdperk, waarbij werd gestreefd naar meer gelijkheid in gezondheidszorg, pensioenen en onderwijs. De stemming was een centrale eis tijdens massaprotesten over ongelijkheid eind 2019.
De meerderheid van de kiezers zei dat ze wilden dat het nieuwe handvest werd opgesteld door een speciaal gekozen lichaam van burgers – gelijk verdeeld over mannen en vrouwen – maar bij de eerste stemming werden geen zetels gereserveerd voor de inheemse groepen in Chili.
De dinsdag goedgekeurde wetgeving stelt een vast aantal zetels vast voor elk van de belangrijkste inheemse gemeenschappen in Chili. De Mapuche, de grootste en bekendste inheemse groep, krijgt 7 van de 17 zetels.
“We willen het Congres en de Senaat bedanken in zijn unanieme stemming voor deze geweldige historische mijlpaal in de erkenning van inheemse volkeren, en voor het nemen van een volgende stap in de richting van het terugbetalen van onze historische schuld (aan hen)”, zegt Karla Rubilar, minister van Sociale Ontwikkeling.
De conventie wordt in april gekozen en heeft maximaal een jaar de tijd om in te stemmen met een ontwerptekst, waarvan de voorstellen met een tweederde meerderheid worden goedgekeurd. Chilenen zullen dan opnieuw stemmen of ze de tekst accepteren of willen terugkeren naar de vorige grondwet.
Onderwerpen die waarschijnlijk op de voorgrond van het debat zullen staan, zijn de bevoegdheden van collectieve onderhandelingen, water-, land- en inheemse rechten, en de onderwijs-, pensioen- en gezondheidszorgstelsels.
Volgens het Chileense Nationale Instituut van Statistiek identificeerden ongeveer 2,2 miljoen mensen, ofwel 13 procent van de 17 miljoen mensen, die in de volkstelling van 2017 in Chili werden ondervraagd, zichzelf als inheems.