Politiek & Maatschappij

De nieuwe Chileense grondwet reserveert 17 van de 155 congreszetels voor inheemse gemeenschappen

17 december 2020

Redactie

Chileense parlementariërs keurden dinsdag laat een wetsvoorstel goed om 17 van de 155 zetels te reserveren voor vertegenwoordigers van inheemse gemeenschappen in de komende constitutionele conventie. Deze maatregel wordt door de regering van de centrumrechtse president Sebastian Piñera “historisch” genoemd.

De Chilenen stemden in oktober met overweldigende meerderheid voor het herschrijven van de grondwet uit het dictatoriale tijdperk, waarbij werd gestreefd naar meer gelijkheid in gezondheidszorg, pensioenen en onderwijs. De stemming was een centrale eis tijdens massaprotesten over ongelijkheid eind 2019.

De meerderheid van de kiezers zei dat ze wilden dat het nieuwe handvest werd opgesteld door een speciaal gekozen lichaam van burgers – gelijk verdeeld over mannen en vrouwen – maar bij de eerste stemming werden geen zetels gereserveerd voor de inheemse groepen in Chili.

De dinsdag goedgekeurde wetgeving stelt een vast aantal zetels vast voor elk van de belangrijkste inheemse gemeenschappen in Chili. De Mapuche, de grootste en bekendste inheemse groep, krijgt 7 van de 17 zetels.

“We willen het Congres en de Senaat bedanken in zijn unanieme stemming voor deze geweldige historische mijlpaal in de erkenning van inheemse volkeren, en voor het nemen van een volgende stap in de richting van het terugbetalen van onze historische schuld (aan hen)”, zegt Karla Rubilar, minister van Sociale Ontwikkeling.

De conventie wordt in april gekozen en heeft maximaal een jaar de tijd om in te stemmen met een ontwerptekst, waarvan de voorstellen met een tweederde meerderheid worden goedgekeurd. Chilenen zullen dan opnieuw stemmen of ze de tekst accepteren of willen terugkeren naar de vorige grondwet.

Onderwerpen die waarschijnlijk op de voorgrond van het debat zullen staan, zijn de bevoegdheden van collectieve onderhandelingen, water-, land- en inheemse rechten, en de onderwijs-, pensioen- en gezondheidszorgstelsels.

Volgens het Chileense Nationale Instituut van Statistiek identificeerden ongeveer 2,2 miljoen mensen, ofwel 13 procent van de 17 miljoen mensen, die in de volkstelling van 2017 in Chili werden ondervraagd, zichzelf als inheems.

Mercopress

Gerelateerde berichten

Aymara, migratieonderzoek en zelfreflectie in noord-Chili

Aymara, migratieonderzoek en zelfreflectie in noord-Chili

Mijn naam is Mariela Miranda van Iersel, en zoals je uit mijn twee achternamen kunt afleiden, ben ik half Chileens en half Nederlands. Gemotiveerd door mijn ervaring als vrijwilliger in sociale integratieprogramma’s, vertrok ik in 2017 van het Chileense huis uit mijn kindertijd naar Nederland voor een interdisciplinaire bachelor in de sociale wetenschappen en economie. In de hoop verder te leren over maatschappelijke uitdagingen, en vooral ook dingen die ik dácht te weten in vraag te stellen, begon ik aan een master in ontwikkelingsstudies aan het International Institute of Social Studies (ISS). Deze opleiding hielp me de real-world uitdagingen die me aan het hart gaan te verbinden aan wetenschappelijke theorieën en beide verder te verkennen door middel van onderzoek.

Lees meer
Uitzending Spoorloos 1 november over geroofde Argentijnse baby’s

Uitzending Spoorloos 1 november over geroofde Argentijnse baby’s

De uitzending was woensdagavond 1 november, maar kan op Uitzending gemist worden teruggekeken. In de laatste uitzending van dit seizoen vertelt de in Nederland woonachtige Ana haar verhaal. Tien jaar geleden werd middels DNA-onderzoek vastgesteld dat zij tot de zogenaamde roofbaby’s behoort. Haar beide ouders zijn tijdens de Videla-dictatuur vermoord. Haar moeder was vijf maanden zwanger toen zij werd gearresteerd. Op één klein berichtje kort na haar arrestatie werd nooit meer iets van haar vernomen. Haar dochter Ana is geadopteerd, iets dat zij pas op 36-jarige leeftijd te horen kreeg.

Lees meer
agsdix-null

Politiek & Maatschappij

agsdix-null

Kunst & Cultuur

agsdix-null

Vrije tijd & Toerisme

agsdix-null

Economie & Ondernemen

agsdix-null

Milieu en Natuur

agsdix-null

Onderzoek & Wetenschap

Blijf op de hoogte

Adverteren op onze website?

Dat kan! Tegen een scherp tarief plaatsen wij uw advertentie.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf u in en ontvang onze digitale nieuwsbrief met een overzicht van onze nieuwe artikelen.

Volg ons op social media

Wees als eerste op de hoogte van nieuwe artikelen en deel artikelen met uw netwerk.

Share This