Politiek & Maatschappij

De ministers van Buitenlandse Zaken van Caricom eisen een einde aan de Amerikaanse blokkade van Cuba

12 mei 2020

Redactie

De ministers van Buitenlandse Zaken van de landen van de Caribische Gemeenschap (Caricom) herhaalden hun veroordeling van de economische, commerciële en financiële blokkade die de Verenigde Staten Cuba hebben opgelegd en riepen op tot opheffing ervan.

De afwijzing van de eenzijdige maatregel waarmee de Verenigde Staten Cuba afstand willen laten doen van zijn revolutionaire proces en zijn socialistisch ontwikkelingssysteem, vond plaats in het kader van de 23e bijeenkomst van de Raad voor Buitenlandse en Communautaire Betrekkingen (Cofcor) van de Caricom.

Tijdens de vergadering die eind vorige week virtueel werd gehouden, bracht de Cofcor hulde aan de regering en het Cubaanse volk voor het verstrekken van personeel voor volksgezondheid om de beperkte capaciteit van de regio om de pandemie van Covid-19 aan te pakken, te vergroten. Dit ondanks de eigen uitdagingen van het land, die verslechterd zijn door de maatregelen van de Verenigde Staten.De ministers van Buitenlandse Zaken riepen op tot een onmiddellijke en onvoorwaardelijke opheffing van de Amerikaanse economische, commerciële en financiële blokkade tegen Cuba, meldde de krant Caricom Today. Ze benadrukken de agenda die de ministers van Buitenlandse Zaken tijdens de bijeenkomst hebben besproken, onder voorzitterschap van Claude Joseph, de minister van Buitenlandse Zaken van Haïti. Ze bespraken onder meer verschillende uitdagingen waarmee de Gemeenschap wordt geconfronteerd, verergerd door de negatieve impact van Covid-19.

Ze benadrukten de rol van de Cofcor en Caricom als het forum waar de ministers van Buitenlandse Zaken van de regio de gelegenheid hebben om regionale, hemisferische en internationale kwesties van belang voor de Gemeenschap gezamenlijk te bespreken, en overeenstemming te bereiken over gecoördineerde buitenlandse zaken en politieke standpunten .

Prensa Latina

Gerelateerde berichten

Geschiedenisles van kopstuk in corruptieschandaal: ‘Brazilië verkeert in de middeleeuwen’

Geschiedenisles van kopstuk in corruptieschandaal: ‘Brazilië verkeert in de middeleeuwen’

Op 2 oktober zijn de Braziliaanse presidentsverkiezingen. Het is een tweestrijd tussen de rechtse president Jair Bolsonaro en de voormalige president Luiz Inácio Lula da Silva van de Arbeiderspartij. Lula leidt in de peilingen, maar als er een tweede ronde komt is de uitkomst onvoorspelbaar. In de aanloop naar de verkiezingen brengt Hans Veltmeijer een bezoek aan Henrique Pizzolato, kopstuk in een groot corruptieschandaal en vechtend om zijn onschuld te bewijzen. Dit interview is het derde deel in een serie over Brazilië in de aanloop naar de verkiezingen van deze auteur.

Lees meer
Update: Haïtiaanse journalist Edner Décime vrijgelaten

Update: Haïtiaanse journalist Edner Décime vrijgelaten

Sinds vrijdag 5 augustus is Edner Décime weer vrij. Zondag 17 juli stond de journalist in de rij bij een benzinepomp in Delmas, in het noordoosten van de Haïtiaanse hoofdstad Port-au-Prince, toen hij door gewapende mannen uit zijn auto getrokken werd. Zijn ontvoerders gingen er snel vandoor in een auto met loeiende sirenes. Bijna drie weken leefden familie, vrienden en collega’s in onzekerheid over zijn lot. Nu is hij weer thuis. Décime is een van de honderden Haïtianen die de afgelopen maanden ontvoerd werd door gewapende bendes. Het doel is geld.

Lees meer
agsdi-globe

Politiek & Maatschappij

agsdi-portrait

Kunst & Cultuur

agsdi-camera

Vrije tijd & Toerisme

agsdi-income

Economie & Ondernemen

agsdi-leaves

Milieu en Natuur

agsdi-learn

Onderzoek & Wetenschap

Blijf op de hoogte

Adverteren op onze website?

Dat kan! Tegen een scherp tarief plaatsen wij uw advertentie.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf u in en ontvang onze digitale nieuwsbrief met een overzicht van onze nieuwe artikelen.

Volg ons op social media

Wees als eerste op de hoogte van nieuwe artikelen en deel artikelen met uw netwerk.

Share This