Politiek & Maatschappij

De ministers van Buitenlandse Zaken van Caricom eisen een einde aan de Amerikaanse blokkade van Cuba

12 mei 2020

Redactie

De ministers van Buitenlandse Zaken van de landen van de Caribische Gemeenschap (Caricom) herhaalden hun veroordeling van de economische, commerciële en financiële blokkade die de Verenigde Staten Cuba hebben opgelegd en riepen op tot opheffing ervan.

De afwijzing van de eenzijdige maatregel waarmee de Verenigde Staten Cuba afstand willen laten doen van zijn revolutionaire proces en zijn socialistisch ontwikkelingssysteem, vond plaats in het kader van de 23e bijeenkomst van de Raad voor Buitenlandse en Communautaire Betrekkingen (Cofcor) van de Caricom.

Tijdens de vergadering die eind vorige week virtueel werd gehouden, bracht de Cofcor hulde aan de regering en het Cubaanse volk voor het verstrekken van personeel voor volksgezondheid om de beperkte capaciteit van de regio om de pandemie van Covid-19 aan te pakken, te vergroten. Dit ondanks de eigen uitdagingen van het land, die verslechterd zijn door de maatregelen van de Verenigde Staten.De ministers van Buitenlandse Zaken riepen op tot een onmiddellijke en onvoorwaardelijke opheffing van de Amerikaanse economische, commerciële en financiële blokkade tegen Cuba, meldde de krant Caricom Today. Ze benadrukken de agenda die de ministers van Buitenlandse Zaken tijdens de bijeenkomst hebben besproken, onder voorzitterschap van Claude Joseph, de minister van Buitenlandse Zaken van Haïti. Ze bespraken onder meer verschillende uitdagingen waarmee de Gemeenschap wordt geconfronteerd, verergerd door de negatieve impact van Covid-19.

Ze benadrukten de rol van de Cofcor en Caricom als het forum waar de ministers van Buitenlandse Zaken van de regio de gelegenheid hebben om regionale, hemisferische en internationale kwesties van belang voor de Gemeenschap gezamenlijk te bespreken, en overeenstemming te bereiken over gecoördineerde buitenlandse zaken en politieke standpunten .

Prensa Latina

Gerelateerde berichten

Een nieuwe Guatemalteekse lente

Een nieuwe Guatemalteekse lente

80 jaar nadat in Guatemala de periode aanbrak die de “tienjarige lente” wordt genoemd, een periode ingeluid met het aantreden van de eerste democratisch gekozen president, de hervormer Juan José Arévalo, was daar in 2023 plotseling zijn zoon: Bernardo Arévalo. De zoon had onmiskenbaar het idealisme en gevoel voor sociale rechtvaardigheid van zijn vader geërfd maar hij liep al tegen de zestig toen hij politiek actief werd. Mogelijk wist hij te goed wat de huiveringwekkende gevolgen konden zijn.
Tot verassing van velen en tot frustratie van de zittende macht, die alles uit de kast haalde om hem tegen te houden – maar het was te laat – won Bernardo Arévalo de presidentsverkiezingen en werd hij begin 2024 geïnaugureerd. Voor veel Guatemalteken gloort er hoop, hoop op een nieuwe democratische lente.

Lees meer
Uitzending Spoorloos 1 november over geroofde Argentijnse baby’s

Uitzending Spoorloos 1 november over geroofde Argentijnse baby’s

De uitzending was woensdagavond 1 november, maar kan op Uitzending gemist worden teruggekeken. In de laatste uitzending van dit seizoen vertelt de in Nederland woonachtige Ana haar verhaal. Tien jaar geleden werd middels DNA-onderzoek vastgesteld dat zij tot de zogenaamde roofbaby’s behoort. Haar beide ouders zijn tijdens de Videla-dictatuur vermoord. Haar moeder was vijf maanden zwanger toen zij werd gearresteerd. Op één klein berichtje kort na haar arrestatie werd nooit meer iets van haar vernomen. Haar dochter Ana is geadopteerd, iets dat zij pas op 36-jarige leeftijd te horen kreeg.

Lees meer
agsdix-null

Politiek & Maatschappij

agsdix-null

Kunst & Cultuur

agsdix-null

Vrije tijd & Toerisme

agsdix-null

Economie & Ondernemen

agsdix-null

Milieu en Natuur

agsdix-null

Onderzoek & Wetenschap

Blijf op de hoogte

Adverteren op onze website?

Dat kan! Tegen een scherp tarief plaatsen wij uw advertentie.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf u in en ontvang onze digitale nieuwsbrief met een overzicht van onze nieuwe artikelen.

Volg ons op social media

Wees als eerste op de hoogte van nieuwe artikelen en deel artikelen met uw netwerk.

Share This