Politiek & Maatschappij

De interim-leider van Bolivia, Jeanine Áñez, stopt met de presidentiële race

22 september 2020

Redactie

De interim-president van Bolivia, Jeanine Áñez, heeft eind vorige week besloten zich niet meer kandidaat te stellen voor de presidentsverkiezingen op 18 oktober. Ze wil voorkomen dat de MAS, de socialistische partij van ex-president Evo Morales, de verkiezingen wint door een verdeelde oppositie. MAS-kandidaat Luis Arce leidt in opiniepeilingen, met Áñez op de vierde plaats.

Áñez werd vorig jaar beëdigd nadat Morales aftrad en het land verliet te midden van beschuldigingen van verkiezingsfraude. Morales, die momenteel in Argentinië woont, zei later dat hij door de politie en het leger in ballingschap was gedwongen. Morales was bijna 14 jaar president van Bolivia, van 2006 tot 2019, na drie opeenvolgende verkiezingen te hebben gewonnen.

In een videoboodschap zei Áñez: “Vandaag heb ik mijn kandidatuur voor het presidentschap van Bolivia opzij gezet ter wille van de democratie.” Ze zei dat ze besloot te stoppen vanwege het risico dat de stemmen over meerdere kandidaten worden verdeeld en dat als gevolg van die verdeeldheid de MAS zou winnen. “Als we ons niet verenigen, zal Morales terugkeren. Als we ons niet verenigen, verliest de democratie”, voegde ze eraan toe, zonder te zeggen welke kandidaat ze nu zou steunen.

Een opiniepeiling die eerder in de week werd gepubliceerd, suggereerde dat Luis Arce de verkiezingen in de eerste ronde zou kunnen winnen. Het leiderschap van Áñez is vanaf het begin controversieel geweest. De aanhangers van Morales zeggen dat ze het presidentschap op zich nam, nadat hij door een militaire coup was afgezet – en hij is de rechtmatige leider.

BBC World News

Gerelateerde berichten

Aymara, migratieonderzoek en zelfreflectie in noord-Chili

Aymara, migratieonderzoek en zelfreflectie in noord-Chili

Mijn naam is Mariela Miranda van Iersel, en zoals je uit mijn twee achternamen kunt afleiden, ben ik half Chileens en half Nederlands. Gemotiveerd door mijn ervaring als vrijwilliger in sociale integratieprogramma’s, vertrok ik in 2017 van het Chileense huis uit mijn kindertijd naar Nederland voor een interdisciplinaire bachelor in de sociale wetenschappen en economie. In de hoop verder te leren over maatschappelijke uitdagingen, en vooral ook dingen die ik dácht te weten in vraag te stellen, begon ik aan een master in ontwikkelingsstudies aan het International Institute of Social Studies (ISS). Deze opleiding hielp me de real-world uitdagingen die me aan het hart gaan te verbinden aan wetenschappelijke theorieën en beide verder te verkennen door middel van onderzoek.

Lees meer
Uitzending Spoorloos 1 november over geroofde Argentijnse baby’s

Uitzending Spoorloos 1 november over geroofde Argentijnse baby’s

De uitzending was woensdagavond 1 november, maar kan op Uitzending gemist worden teruggekeken. In de laatste uitzending van dit seizoen vertelt de in Nederland woonachtige Ana haar verhaal. Tien jaar geleden werd middels DNA-onderzoek vastgesteld dat zij tot de zogenaamde roofbaby’s behoort. Haar beide ouders zijn tijdens de Videla-dictatuur vermoord. Haar moeder was vijf maanden zwanger toen zij werd gearresteerd. Op één klein berichtje kort na haar arrestatie werd nooit meer iets van haar vernomen. Haar dochter Ana is geadopteerd, iets dat zij pas op 36-jarige leeftijd te horen kreeg.

Lees meer
agsdix-null

Politiek & Maatschappij

agsdix-null

Kunst & Cultuur

agsdix-null

Vrije tijd & Toerisme

agsdix-null

Economie & Ondernemen

agsdix-null

Milieu en Natuur

agsdix-null

Onderzoek & Wetenschap

Blijf op de hoogte

Adverteren op onze website?

Dat kan! Tegen een scherp tarief plaatsen wij uw advertentie.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf u in en ontvang onze digitale nieuwsbrief met een overzicht van onze nieuwe artikelen.

Volg ons op social media

Wees als eerste op de hoogte van nieuwe artikelen en deel artikelen met uw netwerk.

Share This