Politiek & Maatschappij

De interim-leider van Bolivia, Jeanine Áñez, stopt met de presidentiële race

22 september 2020

Redactie

De interim-president van Bolivia, Jeanine Áñez, heeft eind vorige week besloten zich niet meer kandidaat te stellen voor de presidentsverkiezingen op 18 oktober. Ze wil voorkomen dat de MAS, de socialistische partij van ex-president Evo Morales, de verkiezingen wint door een verdeelde oppositie. MAS-kandidaat Luis Arce leidt in opiniepeilingen, met Áñez op de vierde plaats.

Áñez werd vorig jaar beëdigd nadat Morales aftrad en het land verliet te midden van beschuldigingen van verkiezingsfraude. Morales, die momenteel in Argentinië woont, zei later dat hij door de politie en het leger in ballingschap was gedwongen. Morales was bijna 14 jaar president van Bolivia, van 2006 tot 2019, na drie opeenvolgende verkiezingen te hebben gewonnen.

In een videoboodschap zei Áñez: “Vandaag heb ik mijn kandidatuur voor het presidentschap van Bolivia opzij gezet ter wille van de democratie.” Ze zei dat ze besloot te stoppen vanwege het risico dat de stemmen over meerdere kandidaten worden verdeeld en dat als gevolg van die verdeeldheid de MAS zou winnen. “Als we ons niet verenigen, zal Morales terugkeren. Als we ons niet verenigen, verliest de democratie”, voegde ze eraan toe, zonder te zeggen welke kandidaat ze nu zou steunen.

Een opiniepeiling die eerder in de week werd gepubliceerd, suggereerde dat Luis Arce de verkiezingen in de eerste ronde zou kunnen winnen. Het leiderschap van Áñez is vanaf het begin controversieel geweest. De aanhangers van Morales zeggen dat ze het presidentschap op zich nam, nadat hij door een militaire coup was afgezet – en hij is de rechtmatige leider.

BBC World News

Gerelateerde berichten

Geweld in Haïti groeit terwijl overheid toekijkt

Geweld in Haïti groeit terwijl overheid toekijkt

Het geweld blijft toenemen in Haïti. En terwijl het geweld zich tot voor kort concentreerde in en rond de hoofdstad Port-au-Prince, breidt het zich nu uit naar omliggende regio’s, zoals de Artibonite, een landbouwgebied ten noorden van Port-au-Prince. De facto premier Ariel Henry dringt aan op ingrijpen door de Verenigde Naties. Veel Haïtianen zien in de passieve houding van de regering tegenover het geweld boze opzet. Henry heeft er baat bij, wanneer de situatie onhoudbaar wordt. De bevolking is het slachtoffer.

Lees meer
agsdix-null

Politiek & Maatschappij

agsdix-null

Kunst & Cultuur

agsdix-null

Vrije tijd & Toerisme

agsdix-null

Economie & Ondernemen

agsdix-null

Milieu en Natuur

agsdix-null

Onderzoek & Wetenschap

Blijf op de hoogte

Adverteren op onze website?

Dat kan! Tegen een scherp tarief plaatsen wij uw advertentie.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf u in en ontvang onze digitale nieuwsbrief met een overzicht van onze nieuwe artikelen.

Volg ons op social media

Wees als eerste op de hoogte van nieuwe artikelen en deel artikelen met uw netwerk.

Share This